Det har varit ett händelserikt år för bitcoin. Alla gillar förstås att prata om priset och även om jag sällan tar upp det ämnet så kan det kanske vara passande med en liten kommentar såhär vid årsslutet. Få har väl missat att bitcoin nådde ett nytt all-time-high på nästan 69 000 dollar i början av november, vilket är ganska häftigt om man betänker att vi under förra året under en period var nere under 4 000 dollar. Så grattis alla som köpte bitcoin då. Det är uppenbart att bitcoin fortfarande är mycket volatilt men genom att titta på en graf över årliga högsta- och lägstanoteringar får man faktiskt en bild av att bitcoin ganska stadigt tickar uppåt, år efter år. Just lägstanoteringen har aldrig gått ned från ett år till nästa.
När vi ändå är inne på priset så är det värt att nämna några av de karaktärer vars agerande under året påverkat bitcoins kurs på ett eller annat sätt. Michael Saylor har genom sitt företag MicroStrategy gång på gång köpt bitcoin och efter det senaste tillfället för några veckor sedan låg MicroStrategys totala bitcoin-innehav på 122 478 bitcoin, inköpta för i snitt 29 861 dollar, vilket alltså motsvarar inköp på 3.6 miljarder (!) dollar. Som nu förstås är värda ett par miljarder dollar mer än så. Hisnande summor, och många hade väl tänkt sig att detta skulle leda till en våg av bitcoinköp från företag men få sådana har åtminstone annonserats publikt.
Det fanns förstås ett mycket välkänt företag som köpte bitcoin, ett företag som numera är ett av världens högst värderade, nämligen Tesla med Elon Musk i spetsen. I samband med detta meddelade Tesla också att man nu kunde köpa deras bilar med bitcoin, ett beslut som sedan drogs tillbaka lika plötsligt som det presenterats. Anledning var oro för bitcoins klimatpåverkan, något som man kan tycka borde ha varit på Teslas radar innan man tog beslutet. Detta i kombination med att Elon Musk flera gånger propagerade hårt för Dogecoin gjorde att han snabbt gick från att vara alla bitcoiners älskling till deras hatobjekt.
El Salvador
Den största nyheten under året måste dock utan konkurrens vara att El Salvador gjorde bitcoin till landets officiella valuta. En ny sorts pengar, ett helt nytt paradigm, har alltså på drygt tio år gått från ett litet experiment bland nördar till att bli erkänt av ett land som ett likvärdigt alternativ till den amerikanska dollarn. Oavsett vad som händer med bitcoin i framtiden så är det här en milstolpe för alltid inskriven i historieböckerna. Vad det här faktiskt kommer att leda till i längden är svårt att sia om. Kanske är det bara ett enskilt experiment i en auktoritär regim som aldrig kommer att få ordentligt fotfäste bland befolkningen. Eller så är det ett djärvt initiativ som gör att fler länder i liknande situationer får upp ögonen för bitcoin. Här är några artiklar om El Salvador som publicerats på bitcoin.se under året.
Lightning Network
Den nya lagen i El Salvador gjorde också att Lightning Network fick fler ögon på sig. För att bitcoin ska kunna skala och faktiskt användas som ett betalsystem som det är tänkt i El Salvador duger det ju inte med onchain-transaktioner så Lightning Network skulle här få sig lite av ett elddop. Dock är verkligheten den att de flesta i El Salvador använder statens egna Chivo wallet, vilket är en custodial wallet, alltså en plånbok där du inte själv kontrollerar dina bitcoin. För överföringar mellan Chivo-användare nyttjas alltså varken bitcoin eller lightning utan det blir endast en intern transaktion i statens plånbok.
Hur som helst så har Lightning Network definitivt växt och mognat under året och min egen upplevelse är att det också blivit mer stabilt. På bitcoinvisuals.com kan man tydligt se hur såväl antal noder som antal kanaler ökat kraftigt under 2021.
Plånböckerna har blivit enklare att använda och klassiska problem som "inkommande likviditet" har fått olika
lösningar som gör det smidigare för användarna att komma igång utan att behöva förstå några detaljer om hur Lightning Network fungerar. Nedan är några plånboksrecensioner från bitcoin.se under året.
Bitcoin-ETF
8 år efter att bröderna Winklevoss tycktes vara nära att lansera en börshandlad fond knuten till bitcoins kurs så fanns ännu ingen sådan på plats i USA. När den långa väntan fick ett slut så hade dock entusiasmen kring detta lagt sig och det faktum att fonden som nu lanserades inte ens hade bitcoin som underliggande tillgång utan terminskontrakt kopplade till bitcoin gjorde det för många ännu mer ointressant. En milstolpe var det hur som helst.
Taproot
Tekniska uppgraderingar av bitcoin omgärdas medvetet av stor försiktighet och konservativt tänkande så när nu den första stora förändringen sedan Segwit äntligen skulle komma var entusiasmen stor. Hampus Sjöberg skapade den populära sajten taproot.watch där man kunde följa aktiveringen i takt med att fler och fler miners signalerade att de var redo. Själva aktiveringen gick betydligt smidigare än för Segwit då det nu fanns tydlig konsensus för förändringen men precis som med Segwit kommer det att dröja ett tag innan de förbättringar som nu möljiggjorts får genomslag. Vill du förstå mer om vad Taproot innebär så kan du kolla in den här artikeln från slutet av maj.
Energidebatten
Debatten om bitcoins energiförbrukning har gått het och jag försökte själv reda ut en del av de missförstånd som ofta upprepas i en artikel innan sommaren.
Det finns dock andra på internationell nivå som gjort ett grundligare jobb så är du intresserad av att gräva djupare kan jag rekommendera How much energy does bitcoin actually consume? av Nic Carter som publicerades i Harvard Business Review, även detta i maj. I Sverige gav sig senare Finansinspektion tillsammans med Naturvårdsverket något oväntat in i debatten och skrädde inte orden när de föreslog att proof-of-work helt enkelt borde förbjudas. De fick intressant nog mothugg av statligt ägda Vattenfall i ett inslag i Aktuellt där Henrik Juhlin påpekade att kryptominers kan vara användbara som en buffer för energiproduktionen. Vattenfall var långt ifrån de enda som reagerade på debattartikeln som fick massor av repliker, bl.a. från Alexander Bottema här på bitcoin.se:
Som avslutning på detta ämne och även denna lilla nyårskrönika vill jag rekommendera en debatt anordnad av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien där en Eric Wall delar scen med en av författarna till ovan nämnda debattartikel, Erik Thedéen från Finansinspektion, samt ett antal andra bitcoinskeptiker. Eric ogiltigförklarar i princip hela debatten genom att säga att den här typen av debatter håller alldeles för låg nivå i Sverige och att man kommit mycket längre i andra länder, som USA.
Med det återstår bara att önska alla ett gott nytt år! 🥂
Kommentarer