Det är mer än ett år sedan jag först testade lightningplånboken Blixt, utvecklad av Hampus Sjöberg. En hel del har hänt sedan dess och Hampus plånbok har börjat få en del uppmärksamhet så jag tyckte att det var dags att ta en ny titt på den. En av de saker som hänt är att den finns tillgänglig till iOS, förvisso endast i beta-version som måste installeras via Apples app Testflight men det är inte mycket svårare är att installera en app på vanligt vis, så here we go!
Innan vi kollar på appen ska vi dock kika på Blixts hemsida för där finns inte bara allmän information om plånboken utan något ganska unikt, nämligen en interaktiv testversion av appen som körs direkt i browsern. Det mesta som går att göra i den riktiga appen kan du faktiskt också testa där så det är ett bra sätt att bilda sig en uppfattning om hur plånboken ser ut och beter sig utan att behöva ladda ned den. Stort plus till Blixt för den här idén.
Trots att Blixt är ett enmansprojekt är den kanske längst fram av alla lightningplånböcker när det gäller stöd för de senaste innovationerna och funkar redan fint med bl.a. Lightning Address, LNURL och WebLN samt har experimentellt stöd för ett nytt fakturalöst sätt att betala, kallat Keysend.
Jag stöter på lite problem direkt i början när jag öppnar upp Blixt (som jag redan vid ett tidigare tillfälle hade installerat via Testflight). Min överföring till adressen som visas dyker inte upp trots flera bekräftelser i blockkedjan och jag antar först att det har att göra med att plånboken inte är fullt synkad. Efter en natts väntan utan att något saldo visas och med en progressbar som inte tycks röra på sig så installerar jag därför om Blixt, initierar den med de 24 ord jag skrivit ned och väntar igen. Under tiden står det "Syncing in progress" men current block height visas som senaste blocket redan tidigt. Det är också lite oklart var progressbaren slutar när allt är klart och den verkar knappt röra på sig så sammantaget blir jag osäker vad status faktiskt är.
Efter några timmar dyker mina bitcoin till slut upp och jag kunde förvisso ana att något pågick genom att kolla loggarna från lnd under inställningar men informationen till användaren behöver förtydligas på den här punkten.
Efter dessa inledande problem rullar det dock på fint. En kanal skapas upp automatiskt (något som går att ändra på under inställningar om man vill) och jag är redo att leka lightning. Jag testar överföringar fram och tillbaka mellan de olika lightningplånböcker jag har och det funkar bra hela tiden. Det går inte alltid blixtsnabbt men det är inte ett problem som har med Blixt att göra utan är något jag upplever då och då även med de andra lightningplånböckerna.
Något som jag är sugen på att testa är ovan nämnda Lightning Address som är ett sätt att skicka bitcoin över lightning network bara med hjälp av en mejl-liknande adress, utan krångliga invoices. Har du följt med i vår tidigare serie om att köra en egen bitcoinnod så har du förmodligen redan en lightningadress kopplad till denna men den är lång och kryptisk och inget man lägger på minnet. Jag testar därför med en annan svensk tjänst som också är pionjärer inom lightning och där jag redan har ett konto, nämligen Bitrefill. Här kan du välja dittnamn@bitrefill.me och får direkt en lightningadress kopplad till ditt konto och därmed ett busenkelt sätt att fylla på detta.
I Blixt är det bara att trycka på Send och sedan @-tecknet (alternativt välja Send To Lightning Address i menyn), knappa in adressen (i mitt fall dh@bitrefill.me), välja ett belopp och skicka. Det hela funkar helt friktionsfritt och pengarna dyker upp i mitt Bitrefill-konto på några sekunder. Heja Sverige!
Nästa funktion som naturligtvis måste testas är LNURL, en standard för att kunna betala över lightning till statiska QR-koder (alltså, där QR-koden aldrig ändras), något som t.ex. är användbart för någon som vill ta emot donationer. Sättet det funkar på är att en separat kommunikationskanal används för att begära en faktura från den som ska ta emot betalningen. QR-koden är alltså inte som i bitcoinfallet en statisk adress (vilket har klara nackdelar avseende privacy) och inte heller nån sorts statisk faktura utan helt enkelt en webbadress som plånboken kan anropa för att få lite information av betalningsmottagaren och därefter få en nyskapad faktura att betala. Det här är förstås inte nåt som du som användare behöver bry dig om - du skannar bara QR-koden, anger ett belopp, och betalar.
Jag hittar ingen QR-kod på Blixts hemsida så letar efter något annat att donera till och testar då istället att skicka en donation till författaren av den här artikeln som förklarar hur LNURL fungerar. Det går precis så smidigt som man hoppas. Skanna, fyll i belopp, skicka. Klart! (I efterhand inser jag att möjligheten att donera till Blixt förstås är inbyggt i appen så slänger en liten donation även till Hampus).
För den tekniskt intresserade så kan det kanske vara kul att veta att Lightning Address som vi testade först egentligen bara är en utökning/variant av LNURL. Istället för att QR-koden innehåller en webbadress så omvandlas dh@bitrefill.me till en webbadress (https://bitrefill.me/.well-known/lnurlp/dh) där ytterligare information finns för att kunna begära en faktura, som till sist betalas.
Den tredje funktionen vi nämnde i början, WebLN, gör det möjligt att på ett enkelt sätt betala med lightning på webbsajter och i Blixt kan du göra det direkt inne i appen. I menyn till vänster hittar man Lightning Browser och där dyker en mängd lightningtjänster upp. Jag klickar mig in på sajten Lightning Roulette, anger 1000 satoshi och väljer deposit. Blixt ber mig då bekräfta att jag vill skicka 1000 satoshi till Lightning Roulette och efter att jag tryckt ja tar det bara någon sekund innan mina pengar finns tillgängliga på sajten (och ytterligare en knapp minut innan jag spelat bort dem). Det här är verkligen inte en rekommendation av sajten ifråga (det finns betydligt bättre saker i listan att spendera sina pengar på) men en bra demonstration av hur vi nu har microbetalningar med bitcoin, fullt fungerande, utan att bero på någon tredjepart.
Blixt passar för såväl nybörjare som proffs även om man inte tagit onboarding-processen till riktigt samma förenklade nivå som Muun och Phoenix. Å andra sidan har Blixt istället allt man kan önska sig även som mer erfaren användare med manuell hantering av kanaler om man så vill, stöd för Tor samt en del andra mer avancerade inställningar. Stöd för multipath payments finns också om man aktiverar det och vill man ha hjälp med ingående likviditet (för att kunna börja ta emot betalningar utan att först själv skicka) så finns dels hjälp att få via externa tjänster som förelås men även Blixts egna ("highly experimental") tjänst Dunder. Detta är dock inte något jag testar den här gången.
Överlag framstår Blixt faktiskt som mycket komplett jämfört med de flesta andra plånböcker och problemen jag stöter på är trots allt rätt små. Det finns helt klart saker här och där att putsa på men jag drar mig inte alls för att rekommendera Blixt till andra. Kul med ett sådant bidrag från Sverige och ett imponerande arbete som Hampus klarat av i princip helt på egen hand! Om du är utvecklare eller känner att du kan bidra på annat sätt så rekommenderar jag verkligen att du kollar in Blixts GitHub-sida.