Vi väljer att visa kursen inte bara i kronor utan även i dollar här eftersom dollarkursen är den de flesta stöter på och den de allra flesta handelsplatser använder.
Det är också oftast via dollarkursen man konverterar 1 BTC till SEK eftersom det saknas riktiga marknadsplatser eller börser där bitcoin handlas direkt mot kronor. Det betyder dock förstås inte att du inte kan köpa bitcoin för kronor, t.ex. med Swish, vilket du hittar mer information om längre ned på sidan.
Vill du se bitcoins kursutveckling historiskt, t.ex. senaste veckan eller senaste året, så hittar du även det, i enkla grafer alldeles här nedanför.
Dollarkursen hämtas från Gemini och uppdateras kontinuerligt medan kursen i kronor kommer från Safello och uppdateras ca var tionde minut.
Kursen för bitcoin sätts precis som de flesta andra valutor genom det utbud och den efterfrågan som finns på marknaden. Det betyder alltså att om många vill köpa bitcoin men inte så många vill sälja så kommer priset att pressas uppåt, och vice versa.
Det kommer totalt bara att finnas knappt 21 miljoner bitcoin och så begränsad tillgång kombinerat med hög, global, efterfrågan gör att priset blir högt. Totalt värderas alla bitcoin just nu (februari 2022) till ca 7,5 biljoner kronor och det är ändå bara ca 7% av vad allt guld värderas till.
Man ska dock förstå att man absolut inte behöver köpa en hel bitcoin. Bitcoin är delbart ner till 8 decimaler och den minsta enheten, 0,00000001 bitcoin, kallas 1 satoshi. Du kan fortfarande köpa 1000 satoshi för några kronor.
För en mer detaljerad beskrivning av Bitcoins värde, se artikeln Varför är Bitcoin värt något?
Bitcoin är värda något helt enkelt eftersom det finns en efterfrågan och exakt vilket värde bitcoin har beror på hur stor denna efterfrågan är. Att det finns en efterfrågan överhuvudtaget beror på de egenskaper bitcoins har som gör dem lämpliga som pengar. För att något ska vara användbart som pengar krävs bl.a. att de:
För en mer detaljerad beskrivning av Bitcoins värde, se artikeln Varför är Bitcoin värt något?