Vad är ett certifikat?

Ett certifikat är ett värdepapper som speglar värdet på en underliggande tillgång, som råvaror, aktier eller valutor – inklusive Bitcoin. När du köper ett bitcoin-certifikat äger du inte själva valutan, utan en börshandlad produkt som följer dess prisutveckling. Certifikat kan enkelt handlas och förvaras via ISK eller kapitalförsäkring hos flera banker.

Bitcoin-certifikat VS kapitalförsäkring

Ägande: Med ett certifikat äger du inte själva tillgången Bitcoin, utan ett värdepapper som speglar dess prisutveckling. I en kapitalförsäkring äger du inte heller själv riktig Bitcoin, då tillgången ägs och förvaras av din bank.

Skatt: För en kapitalförsäkring dras skatten automatiskt från försäkringen fyra gånger om året, medan skatten för ett ISK inkluderas i deklarationen och är redan förifylld.

Deklaration: Varken ISK eller kapitalförsäkring kräver att du själv deklarerar vinster och förluster, vilket gör det smidigt för dig som investerare.

Bitcoin på Kapitalförsäkring

Företag och privatpersoner kan investera i riktig Bitcoin som hålls på en kapitalförsäkring via försäkringsförmedlaren Hubins. När du investerar i Bitcoin via en kapitalförsäkringslösning betalar du inte vinstskatt, istället betalar du en årlig schablonsskatt och du slipper deklarera för dina köp och försäljningar. När du förvarar sina Bitcoin på en kapitalförsäkring utses automatiskt en förmånstagarr för det fall du skulle gå bort. Du kan även ändra förmånstagare fritt. Dina Bitcoin förvaras säkert hos Safello och du får tillgång till ditt innehav genom enkel inloggning med BankID via Hubins plattform.

Att tänka på vid investering i certifikat

Det viktigaste att tänka på är att du faktiskt inte äger några bitcoin när du investerat i ett certifikat. Vidare innebär det en rad motpartsrisker till skillnad från om du äger riktiga bitcoin. Motpartsriskerna är till exempel att certifikatet kan bli handelsstoppat på den börs det handlas på, att emittenten som ställer ut certifikatet inte förvarar de Bitcoin som backar produkten på ett säkert sätt (förvar hos en börs som blir hackad eller insolvent) alternativt att emittenten inte backar produkten med underliggande tillgång 1:1 överhuvudtaget då det inte finns några krav på företagen att faktiskt göra det.

Om det skulle visa sig att företaget inte har tillgångar nog som täcker upp certifikatens värde när det är dags att betala ut pengar så finns alltså en risk att investerare inte får tillbaka sina pengar. När du handlar certifikat så läs noga igenom faktabladet för produkten. Då certifikat inte är riktig krypto handlas dessa endast under börsens öppettider, trots att kryptomarknaden är öppen dygnet runt.

Datum för att deklarera kryptovaluta

För deklarationen av transaktioner som gjordes under 2024 gäller följande datum:

Om du behöver mer tid för att deklarera kan du ansöka om anstånd via Skatteverkets e-tjänst. Det är enkelt att göra och kan ge dig extra tid för att färdigställa din deklaration.

När du glömt deklarera

Om du missat att deklarera krypto för tidigare år kan du rätta till detta genom att lämna in en självrättelse hos Skatteverket. Du kan vanligtvis rätta deklarationer upp till sex år tillbaka, men i vissa fall tillåts ändringar upp till tio år.

Vad händer om man inte deklarerar krypto?

Om du inte tänkt betala skatt på krypto riskerar du att få betala skattetillägg och andra avgifter. Skatteverket kan även inleda en utredning som kan leda till högre kostnader och i värsta fall rättsliga påföljder. Det är alltid bättre att rätta felen frivilligt genom en självrättelse.

Introduktion

Har du handlat med bitcoin eller andra kryptovalutor under året så måste du ta upp detta i din deklaration. Specifikt så gäller det när du avyttrat dina bitcoin, alltså om du sålt dem men även om du betalat med bitcoin när du köpt saker eller om du växlat bitcoin mot andra kryptovalutor. Så länge du bara köpt bitcoin och sparat dem behöver du alltså inte fundera över deklaration men så fort du på något sätt gjort dig av med bitcoin så blir det aktuellt.

För varje avyttring så måste du räkna ut hur stor vinst/förlust just den avyttringen innebar och för att kunna göra detta på ett korrekt sätt måste du hålla löpande koll på det genomsnittliga omkostnadsbeloppet.

När du räknat ut vinst/förlust på alla dina avyttringar så kan du slå ihop alla vinster till en rad och alla förluster till en annan och sedan fylla i dessa på blankett K4 i din deklaration. En sak som är viktig att veta här är att man bara får dra av 70% av förlusterna, vilket kan ställa till det en del speciellt om köpt/sålt mycket fram- och tillbaks eftersom det kan innebära att du får betala skatt trots att du gått back totalt. Mer om det längre ned.

Hur ska jag göra?

Det kan låta rätt krångligt det här men själva uträkningarna är egentligen inte så svåra att förstå, det svåra är att se till att man faktiskt hållit reda på alla köp/försäljningar och inte missar något. Om du gör mer än några enstaka köp/försäljningar så rekommenderar vi att du använder en tjänst som kan hålla reda på alla dina transaktioner och automatiskt skapa en K4-blankett åt dig. Två sådana tjänster hittar du nedan, nämligen Divly och Koinly. Vill du istället göra allting själv så går vi igenom exakt hur omkostnadsbelopp funkar lite längre ner på den här sidan.

Divly är ett svenskt företag som hjälper dig med din kryptodeklaration. Hos Divly kan du importera transaktioner från Safello automatiskt genom inloggning med BankID och de genererar en K4-blankett åt dig.
Även Koinly är grundat i Sverige och även här kan du importera dina transaktioner från många olika börser, plånböcker mm och automatiskt generera en K4-blankett.

Investera i riktig Bitcoin i din kapitalförsäkring

Nu kan du som företag och privatperson investera i riktig Bitcoin som hålls på en kapitalförsäkring. När du investerar i kryptotillgångar via en kapitalförsäkringslösning betalar du inte vinstskatt, istället betalar du en årlig schablonsskatt och du slipper deklarera för dina köp och försäljningar. Läs mer här.
Hubins.com

Senaste artiklarna:

Slide
Fler artiklar