Knappt en månad efter att jag testade nya plånboken Muun på iOS så kom också äntligen konkurrenten Phoenix till samma plattform. Jag testade förvisso Phoenix för drygt ett år sedan när den kommit till Android men med tanke på Muuns stora likheter i designfilosofi kändes det som ett bra tillfälle att ta en titt på Phoenix igen.
Lightningtransaktioner
Att komma igång är som vanligt lätt så vi tar det roliga först och testar lite lightningtransaktioner och så kan vi kolla på backup och sånt senare. Det går i Phoenix att skapa en invoice utan att specificera belopp så jag testar först att göra det och att skicka från min andra lightningplånbok, tidigare nämnda Muun. Lite förvånande så stoppar Muun detta och berättar att det inte går att genomföra transaktionen då belopp saknas. Anledningen till att det är förvånande är framförallt att även Muun tillåter att man skapar en invoice på detta sätt, alltså utan belopp. När jag senare testar att skicka från Phoenix till Muun på motsvarande sätt så går det bra men Phoenix varnar mig att det finns en risk att bli lurad när mottagaren inte specificerat ett belopp och rekommenderar därför att detta görs. 1-0 till Phoenix får man väl säga som var mycket tydligare på den här punkten.
Nu gick jag dock händelserna lite i förväg. För att kunna skicka något från Phoenix behöver jag ju först ta emot pengar på något sätt så efter det beloppslösa försöket testar jag att specificera 5000 sats och sedan skicka från Muun. Skickandet från Muun misslyckas (utan närmare förklaring). Testar därefter samma sak med 10 000 sats och nu funkar det till slut! (I efterhand läser jag i FAQ:n att 10 000 är minimibeloppet för transaktioner där en ny kanal måste skapas upp). Själva lightningtransaktionen är så gott som gratis (2 sats) men för att ta emot dem i Phoenix behöver en ny kanal sättas upp och avgiften för detta blir 3000 sats. För den som inte har koll på bitcoin och skillnaden mellan onchain och lightning så kan detta säkert bli en lite obehaglig överraskning då man inte direkt får någon förvarning om att 30% av beloppet kommer att försvinna. I övrigt är det dock så användarvänligt det kan bli, transaktionen bara funkar, utan att man behöver veta något om lightningkanaler eller bitcointransaktioner.
För att testa att det inte alltid behövs en ny kanal så skickar jag ytterligare 2000 sats från Muun. Det funkar direkt, inga problem, och avgiften är löjligt låga 1 satoshi. Nu undrar man ju hur mycket mer man skulle kunna ta emot utan att ytterligare en kanal behöver skapas upp och här presenterar faktiskt Phoenix betydligt mer information än Muun. Under Settings / Payment channels ser du de kanalar som skapats upp och där kan jag se att min enda kanal har en kapacitet på ca 32 000 satoshi (varav alltså 9 000 nu alltså finns på min sida). För att se vad som händer om jag skickar mer än de 22 000 som finns kvar som kapacitet testar jag att skicka en ny transaktion från Muun på 23 000 sats. Det hela går smärtfritt men som förväntat blir det nu en ny, stor avgift på 3000 sats då en ny kanal behövde skapas upp.
I kanallistan kan jag nu se att jag har två kanaler, en med kapacitet på 32 000 sats där 9000 finns "hos mig" och en på 48 000 sats där 23 000 finns hos mig. Nästa fundering blir nu förstås hur Phoenix hanterar om jag försöker skicka en större summa från Phoenix, så att båda kanalerna behöver användas. Jag skickar därför 25 000 sats och här verkar Phoenix först ha lite problem, det står pending en lång stund och transaktionslistan visar vad som verkar vara ett antal misslyckade försök. Eftersom en stund rasslar det dock till på andra sidan och transaktionen har gått fram. I transaktionsdetaljerna kan jag se att transaktionen delades upp i 2 delar (helt förväntat) och att den totala avgiften blev 87 sats, alltså betydligt högre än de tidigare rena lightningtransaktionerna men fortfarande bara runt 30 öre i SEK.
Sammanfattningsvis så hanterar Phoenix lightningtransaktioner alldeles utmärkt och skulle man använda appen en längre period för dagliga betalningar skulle det förmodligen vara väldigt sällan man stöter på högre avgifter pga att nya kanaler måste skapas upp.
Bitcointransaktioner
Hur är det då med att skicka och ta emot onchain? Rent praktiskt är det inga svåriheter alls, när du tryckt på Receive så väljer du Show a bitcoin address istället för att skapa en invoice och sedan skickar du dina bitcoin till denna adress. Phoenix informerar om att detta är en s.k. swapadress och att 1% (men minst 3000 sats) kommer att tas ut i avgift för att konvertera detta till en lightningkanal. Innan transaktionen kommit med i ett block så visas "50 000 sat incoming" under den vanliga balansen. Här upptäcker jag en liten bugg. När transaktionen väl blivit bekräftad så visar min transaktionslista en mottagen transaktion på 44 000 sat, något som förstås borde vara 47 000 (50 000 minus de 3000 som togs i avgift). Det tycks dock bara vara en visningsbugg i transaktionslistan, balansen har ökats på med just 47 000.
Det som återstår är att skicka till en vanlig bitcoinadress. Här blir det tyvärr stopp, när jag skannar en bitcoinadress så meddelar Phoenix att det endast finns stöd för att skicka lightningbetalningar och att jag istället får använda någon tredjepartstjänst för att göra min swap offchain -> onchain. Jag gissar att detta är något som kommer att erbjudas senare, speciellt eftersom funktionen finns med i dokumentationen och såvitt jag minns finns på Android, men i nuläget får man alltså klara sig utan det.
Övriga funktioner
Låt oss slutligen titta lite på kringfunktionerna, sammanfatta och jämföra med Muun. Backup i Phoenix är lika enkelt som med vanliga bitcoinplånböcker, d.v.s. det finns 12 ord som du själv får spara undan på ett säkert sätt. Anledningen till att det här är enklare än med Muun är Muuns multisig-lösning, som å andra sidan ger bättre säkerhet i vissa aspekter. Någon kanske också undrar varför det inte behövs någon speciell backup av status på kanaler och det beror huvudsakligen på att alla kanaler man har är med ACINQ (företaget bakom Phoenix).
Phoenix har överlag fler funktioner än Muun, som är mycket enkel i sitt utförande. En Electrum-server används för att kommunicera med bitcoinnätverket och appen tillåter att man ändrar denna till en valfri server (t.ex. sin egen) om man så önskar. Phoenix har också som vi sett en lista över de lightningkanaler som är öppnade, och tillåter förvisso inte att man öppnar egna men däremot går det att stänga alla kanaler och få alla bitcoin skickade till en bitcoinadress om man så önskar. Det finns också en logg som ska möjliggöra felsökning för den tekniskt bevandrade men den är helt tom i min version, kanske även detta en liten bugg i iPhone-versionen.
Man kan växla mellan visning av t.ex. sats och kronor genom att trycka var som helst där ett belopp visas i appen. Denna inställning kommer appen sedan ihåg och använder t.ex. när man ska ange belopp för att ta emot en betalning. I mitt tycke är detta smidigt och enkelt och att föredra framför att alltid visa båda valutorna som Muun gör.
Slutsats
Allt som allt så tycker jag att Phoenix vinner matchen mot Muun även om det finns några små brister här och där. Båda apparna är mycket enkla att använda men Phoenix gör det möjligt för användaren att få bättre inblick i vad som pågår i de lägen när det kanske inte är helt uppenbart. Backupförfarandet är också enklare och enligt en standard man är van vid. Den stora bristen med Phoenix är att det inte går att skicka till en bitcoinadress (annat än genom att stänga alla kanaler) men kan du vara utan den funktionen så skulle jag definitivt rekommendera den här plånboken till såväl nybörjare som mer erfarna användare.
Kommentarer