DeFi (Decentrilized Finance) är ett samlingsbegrepp för samtliga finansiella funktioner och tjänster som kan nås via en decentraliserad blockkedja. De är uppbyggda av applikationer och smarta kontrakt vilket innebär att någon tredjepart, som exempelvis en bank, inte är involverad.
Med världens första blockkedja, Bitcoin, skapades möjlighet att överföra digitalt värde P2P utan behov av en tredjepart. DeFi kan ses som en utveckling av detta då mer komplexa överföringar och finansiella tjänster blir tillgängliga via smarta kontrakt på blockkedjor som exempelvis Ethereum och Solana.
CeFi vs DeFi
CeFi (Centraliserad Finans) innebär att alla transaktioner och finansiella tjänster går via en central aktör, vanligtvis en bank. Det är därmed banken som avgör vem som får använda dessa tjänster och när de får användas. De kan även låsa tillgångar om de anser att det finns behov av detta.
DeFi (Decentraliserad Finans) är när transaktioner och finansiella tjänster sker, via smarta kontrakt, på en decentraliserad blockkedja. Dessa tjänster är öppna för vem som helst att interagera med och det enda som krävs är anslutning med en kryptoplånbok, exempelvis MetaMask. De smarta kontrakten, på blockkedjan, gör att transaktionerna kan ske säkert P2P.
Fördelar
- Tillgängligt för alla
Finansiella tjänster inom DeFi är tillgängligt för alla över hela världen. Det finns exempelvis inte några krav på KYC eller begränsning kring nationalitet. Det innebär att utvecklingen av DeFi skapar störst finansiell skillnad för de cirka 1,4 miljarder människor i världen som inte har något bankkonto.
- Decentraliserat
Den primära fördelen med blockkedjor är att de är decentraliserade. Ingen enskild aktör kan påverka blockkedjan, förbjuda en person att göra transaktion eller låsa innehavet.
- Be your own bank…
DeFi öppnar även upp möjligheten till att tjäna pengar på klassiska banktjänster. Det går exempelvis att få avkastning genom att låna ut kapital eller tillföra likviditet inom olika tjänster.
Nackdelar
- Trust the Code
Analysföretaget Chainanalysis anger att applikationer inom DeFi var den främsta målet för hackare under 2021. Detta intensifierades under 2022 vilket resulterade i att 82,1 % av all stulen kryptovaluta det året kunde härledas till hackade DeFi-protokoll. Det är därmed viktigt att vara riskmedveten när dessa tjänster används.
- Ingen ekonomisk trygghet
Investeringar inom DeFi är helt oreglerat och omfattas därmed inte av insättningsgaranti, investerarskydd eller liknande ekonomiska skydd. Det finns ytterst få vägar för att få tillbaka eventuellt förlorat kapital.
- Användarvänligheten
Än så länge är det betydligt enklare att logga in på en bank och genomföra finansiella tjänster än att ansluta en kryptoplånbok till en dApp. Men användarvänligheten förbättras succesivt.
Exempel på tjänster inom DeFi
De flesta finansiella tjänster inom DeFi har samma, eller liknande, funktioner som traditionell finans kan erbjuda. Däremot skiljer det sig både i användarvänlighet, tillgänglighet och teknisk uppbyggnad. Några av de största kategorierna är följande:
- Säkra betalningar/Överföringar
En bank kan erbjuda säkra betalningsalternativ när två, eller fler parter, inte litar på varandra. Det kan exempelvis ske genom så kallade escrow accounts där pengarna förblir låsta fram till att mottagaren har fått sina varor.
Vid handel med digitala tillgångar, på en blockkedjan, finns inget behov av denna tjänst. Detta genom att smarta kontrakt används för att förmedla transaktionen. En person kan exempelvis publicera en NFT till försäljning på NFT-plattformen Opensea. Den som vill köpa denna kan se all information och granska den digitala varan. Köpet sker sedan via ett smart kontrakt som ”byter plats” på betalningen och den köpta varan. På samma sätt skulle DeFi-funktioner kunna användas i framtiden för att köpa, sälja och överföra biljetter i form av NFT:er.
- Låna ut pengar
På en bank kan pengar sättas in på ett sparkonto varpå ränta betalas ut löpande. Räntenivån påverkas i detta fall av styrräntans nivå. I praktiken innebär det att banken använder dina pengar och ger dig en viss ränta för detta.
Något sparkonto, utifrån definitionen i Sverige, finns inte inom DeFi. Detta utifrån att ett sparkonto bara får erbjudas av banker som därmed har statlig insättningsgaranti. Däremot finns det ett brett utbud av protokoll på blockkedjor där kryptovalutor kan lånas ut. Räntenivån påverkas i detta fall av utbud och efterfrågan på kryptovalutan, dvs. marknadskrafter. En av de större plattformarna för in- och utlåning är Aave.
- Låna pengar
Att teckna ett lån i Sverige innebär alltid en kreditupplysning och att personens kreditvärdighet avgör om lånet beviljas eller inte. De flesta lån och krediter beviljas utan krav på säkerhet.
Kryptolån innebär däremot, nästan alltid, att kryptovaluta måste användas som säkerhet för ett lån. Det kan exempelvis vara att Ether, för ett marknadsvärde av 50 000 kronor, låses i ett smart kontrakt varpå USDC kan lånas till ett värde av 25 000 kronor. I detta fall är belåningsgraden 50 %. Någon ränta betalas inte löpande utan läggs på befintlig skuld och påverkar därmed belåningsgraden. Skulle belåningsgraden gå över en viss nivå kommer säkerheten att automatiskt säljas och skulden regleras.
- Växla
Växling till eller från utländsk valuta är kanske inte den tjänst som främst förknippas med svenska banker. Men utöver att växla över disk sker automatisk växling när kortbetalning sker i utländsk valuta.
En decentraliserad börs (DEX) erbjuder dess användare att växla mellan olika kryptovalutor. Det enda som krävs är att kompatibel kryptoplånbok ansluts till börsen. Det går exempelvis att installera MetaMask, som ett browserplugin, och sedan ansluta den till den decentraliserade börsen Uniswap och där genomföra en swap (växling mellan två kryptovalutor).
Växlingen kan även ske, helt automatiskt, i flera steg. På bilden nedan visas hur 1 USDT önskas växlas till AMP via KyberSwap. För användaren räcker det med att ange vilken swap som önskas genomföras. Det som tekniskt sker är att växling först genomförs av USDT till DAI på SushiSwap och sedan DAI till AMP på ShibaSwap. På detta sätt kan både mindre kryptovalutor växlas mot varandra samtidigt som bästa växlingsvägen kan utnyttjas.
Tillföra likviditet
För att en bank ska kunna erbjuda växling på ett smidigt sätt behöver de ha stor likviditet, i olika valutor. De tjänar sedan pengar på växlingsavgifterna.
Även decentraliserade börser behöver likviditet för att växling ska kunna ske smidigt. Det uppnås genom att användare kan tillföra likviditet och sedan tjäna den avgift som betalas av de som genomför en växling.
- Försäkringar
Alla storbanker i Sverige erbjuder försäkringar. Det kan vara allt från sakförsäkringar till livförsäkringar. Om en specifik händelse sker, exempelvis att huset brinner ner, betalas en ersättning ut.
Även om det finns flera projekt som försöker skapa decentraliserade försäkringslösningar är denna kategori inom DeFi betydligt mindre än de övriga som nämns i denna artikel. Ett av de mer kända projekten är Nexus Mutual som i slutet av 2023 hade två försäkringsprodukter. Den ena var ”Protocol Cover” som ”protect against failures in an individual protocol”. Den andra var ”ETH Slashing Cover”, som ”protect your ETH validators against penalities and missed rewards”.
- Kapitalförvaltning
Kapitalförvaltning är troligtvis den banktjänst som omfattar störst kapital. Fondförvaltarna förväntas förvalta kapitalet så väl som möjligt för att generera avkastning till de som valt att investera i de olika fonderna.
På ett liknande sätt växer kapitalförvaltning fram inom DeFi även om förvaltningen inte sker av en centraliserad fondförvaltare. Det kan istället exempelvis ske genom att en token representerar en fondandel och att dessa därmed kan köpas och säljas på en öppen marknad.
Kapitalförvaltning behöver inte heller enbart handla om investeringar i kryptovalutor. Ett exempel på detta är Unic.ly som skapar samlingar av populära NFT:er och sedan skapar tokens som representerar en fraktion av samlingen. Värdet på dessa fraktioner/tokens/fondandelar kommer därmed följa de underliggande NFT:er som samlingen består av.
För de som hellre investerar i traditionella tillgångar finns exempelvis Pax Gold. En token som är uppbackad av fysiskt guld av företaget Paxos.
En växande marknad
De funktioner som beskrivs ovan är enbart ett axplock av tjänster inom DeFi. Tillsammans står dessa för den största andelen av kapitalet inom denna sektor. Det finns däremot mängder av mer eller mindre kreativa protokoll som på olika sätt utnyttjar blockkedjans potential i att användas för finansiella tjänster.
Att utvecklingen går snabbt framåt är tydligt, något som bland annat kan ses i hur snabbt TVL (Total Value Locked) ökat sedan 2020. I februari 2020 nåddes för första gången TVL på 1 miljard USD. Därefter följde det som brukar kallas för “The DeFi Summer” samt en tjurrusning på kryptomarknaden under 2021. Som mest fanns kryptovalutor och tokens för över 175 miljarder USD inom DeFi. Den kraftiga nedgången på kryptomarknaden 2022 kan tydligt ses i grafen nedan och den 20:e December 2023 var TVL på cirka 50 miljarder USD.
Läs mer:
How To De-Fi, Bokrecension
How To De-Fi Advanced, Bokrecension
Swap på Uniswap – Steg för steg guide
Kryptolån – Så fungerar kryptolån
Kommentarer