Även om deklaration av handel med kryptovalutor sker på våren så finns det stora fördelar att se över sitt innehav, och eventuella vinster, inför årsskiftet. Vi har pratat med Carl Gärdsell, på deklarationsföretaget Divly, och bett om hans bästa råd.
Det närmar sig årsskifte, vad bör man tänka på kring kommande deklaration?
Inkomståret är ännu inte slut och det går att skatteplanera till och med den sista december. Nu är ett bra tillfälle att kontrollera var man står och om man ska agera på sina vinster / förluster.
Om du har stora vinster kan du sälja av innehav som för tillfället ger förluster. På så vis går det att delvis kvitta förlusterna mot vinsterna och sänka den totala skatten. Vill du ha kvar innehavet finns ju alltid möjligheten att köpa tillbaka det efter nyår.
Får man kvitta förluster mot vinster till 100%?
På grund av att krypto klassas som ”Övriga tillgångar” och deklareras i sektion D av K4:an, så kan man tyvärr endast kvitta 70% av sina kryptoförluster i sin privata inkomstdeklaration.
De som gjort stor förlust i år, kan de även tjäna på att agera i år?
Absolut! Dina kryptoförluster kan kvittas mot inkomst av kapital i din inkomstdeklaration. Detta gäller punkter 7.1->7.7 och 11.1 som inkluderar ränteinkomster, utdelningar, fastigheter, aktier, fondandelar, etc.
Har du stora kryptoförluster under 2023 kan du alltså eventuellt sälja andra tillgångar och dess vinst delvis kvittas mot dessa förluster. Det blir ett sätt att utnyttja ackumulerad vinst så att inte hela vinsten måste beskattas.
Skulle du ha kryptoförluster utöver det som kan dras av mot inkomst av kapital så kallas det ”underskott”. Detta räknas av mot statlig och kommunal inkomstskatt det beskattningsår då underskottet uppstod. Underskott upp till 100 000 kronor i inkomstslaget kapital medges skattereduktion med 30% och för underskott överstigande 100 000 kronor medges skattereduktion med 21%.
Finns det annat man bör tänka på under inkomståret?
Det är väldigt bra att ha koll på vad man ska betala i skatt redan innan skatteåret är över eller i samband med när man gjort större byten eller avyttringar. En mardrömsfälla är när en person får en större vinst på en kryptovaluta och sedan byter den till en annan kryptovaluta som sedan faller mycket i pris.
Eftersom krypto till krypto anses vara en avyttring är man nu skyldig att betala skatt på vinsten på den första kryptovalutan. Om man inte har säkrat en del av vinsten i SEK så kan det hända att den andra kryptovalutan faller i pris så pass mycket att man inte kan täcka vinskatten även om man säljer allt.
Kan du ge ett exempel?
År 2023: Du köper BTC för 100 000 SEK. Under året stiger BTC till 600 000 SEK och du byter allt till ADA.
En beskattningsbar vinst har uppstått på 500 000 kronor (150 000 kronor i skatt).
År 2024: Björnmarknaden lyder och värdet av din ADA faller från 600 000 SEK till 100 000 SEK.
Under våren 2024 kommer inkomstdeklarationen för 2023. Du ska nu betala 30% i vinstskatt för bytet mellan BTC och ADA, dvs 150 000 kronor. Däremot har du bara 100 000 SEK i ADA kvar. Även om du skulle sälja alla dina kryptovalutor kan du alltså inte betala hela skatteskulden. Det är en riktigt jobbig situation att hamna i och med en volatil marknad är det tyvärr inte helt ovanligt.
Om vinsten beräknas till 120 000 kronor, när kommer skatten behöva betalas?
Man ska betala skatten inom 90 dagar från att man har fått sitt slutskattebesked. När man får det beror lite på hur och när inkomstdeklarationen lämnas in.
Om man däremot räknar med att sin kvarskatt överstiger 30 000 SEK så ska man ha gjort en extra skatteinbetalning senast 12 februari 2024 om man vill slippa basräntan på skattekontot. I exemplet som du nämner är kryptovinsten 120 000 kronor vilket blir 36 000 i vinstskatt. Alltså bör extrainbetalning ske.
Det är inte många som vet om detta och det kan resultera i att en betydande summa måste betalas i basränta, inte minst om man får slutskattebeskedet under hösten.
Har det kommit några nya riktlinjer från Skatteverket under 2023 att förhålla sig till?
Vi har inte uppmärksammat något märkvärt, Skatteverket brukar kontakta oss om nya riktlinjer finns. Vi planerar en större granskning i januari så vi får återkomma i den frågan.
Och till sist – Skatteverket genomförde intervjuer med både privatpersoner och företag förra året för att se över rutiner kring deklaration av krypto. Har ni hört något resultat av det arbetet?
Vi var med i intervjuerna och gav mycket feedback angående deras processer, speciellt skulle vi vilja se enklare sätt att göra självrättelser eftersom det kommer bli allt vanligare för kryptodeklarationer. Inga resultat har delats med oss ännu men de var öppna med att det kommer ta lite tid för förändringar att ske. Vi uppskattar att de har varit proaktiva och genomfört intervjuerna.
Läs även:
- Intervju med Divly ”Deklaration i en bearmarket”
Disclaimer
Varken Carl Gärdsell, eller Divly, är professionella skattejurister eller finansiella rådgivare.
All information som tillhandahålls av oss och som är hänförlig till skatt utgör varken skatterådgivning, ekonomisk rådgivning, redovisningsrådgivning eller juridisk rådgivning och kan inte användas av dig eller någon annan för skatteplanering. Du bör söka råd från en skatterådgivare för din enskilda situation. Vi lämnar inga påståenden, löften eller garantier om riktigheten i informationen som tillhandahålls häri. All information som visas här är vår åsikt och inte faktum.