I sådana här tider när Bitcoinkursen har gått stadigt ned en längre tid och experttyckare menar att "kryptodrömmen [...] bara blev ett lotteri" kan det vara läge att sätta nedgången i rätt perspektiv. Första gången det på allvar började skrivas om Bitcoin i media var under våren 2011. Efter att kursen i april passerat 1 dollar / bitcoin och verkade stanna där så stack priset snabbt iväg. Kursökningen ledde till tidningsartiklar som ledde till ytterligare kursökning och så vidare tills spekulationsbubblan, som den alltid gör, slutligen sprack runt 30 dollar.
Under uppgången handlade många artiklar om vad Bitcoin är och varför det spelar någon roll men när väl raset kom var många snabba med utropa detta som slutet för Bitcoin. Exempel på tidningsrubriker från den här tiden:
- So, That's the End of Bitcoin Then [Juni 2011, Forbes]
- The Bitcoin Is Dying. Whatever [Augusti 2011, Gizmodo]
- The Rise and Fall of Bitcoin [November 2011, Wired]
Lägger man en graf från Google Trends (alltså, hur många som sökte på ordet Bitcoin) över prisgrafen så ser man hur nästan otroligt väl mängden Bitcoinsökningar korrelerar med Bitcoinpriset. Det här var en klassisk spekulationsbubbla. Människor trodde att de hittat något de kunde blir rika på snabbt och priset rusade uppåt under kort tid men snart därefter dog drömmen för de flesta.
Under andra halvan av 2011 och hela 2012 när allmänheten helt tappat intresset för Bitcoin så hände mycket bakom kulisserna och de som faktiskt intresserade sig för Bitcoin och dess potential på riktigt utvecklade nya tjänster och produkter för att göra kryptovalutan mer tillgänglig. Det var under den här perioden företag som Bitstamp, BitPay och Coinbase startades. Coinbase värderades förresten nyligen (oktober 2018) till 8 miljarder dollar i en ny finansieringsrunda som stängdes mitt under pågående nedåttrend.
Nästa bubbla kom under 2013 när priset rusade upp till 230 dollar efter att under en lång period hållit till under 15 dollar. Precis som bubblan 2011 var det här alltså en enorm ökning, procentuellt sett. Kraschen kom här också förstås och Bitcoin var nere en bra bit under 100 dollar igen med tidningsrubriker som Why Bitcoin is doomed to fail som följd. Den här gången dröjde det dock bara till slutet av året innan det var dags igen när Bitcoin i december toppade på en bit över 1100 dollar. Notera alltså att priset här under ett år ökat med nära 100 gånger! Den som investerade 1000 kronor i Bitcoin i slutet av 2012 hade ett år senare 100 000 kronor. När denna jättebubbla sprack var rubrikerna ännu hårdare än tidigare, här är ett litet axplock:
- Finance professor: Bitcoin Will Crash To $10 By Mid-2014 [December 2013, Business Insider]
- 3 Reasons Bitcoin Is Doomed to Fail [Oktober 2014, The Motley Fool]
- Bitcoin is bust: Why investors should abandon the doomed cryptocurrency [November 2014, City AM]
Det finns mycket man skulle kunna skriva om dessa bubblor, som förklaringar till uppgången (Bankkris på Cypern? Investerare från Kina?) och förklaringar till kraschen (Mt.Gox?), men det viktiga att förstå är att det även denna gång handlar om en spekulationsbubbla. Detta betyder dock inte att Bitcoin är värdelöst eller ointressant, bara att fokus flyttades från tekniken och möjlig långsiktig påverkan till diskussioner om växelkursen. Även om det rätta ordet för alla dessa snabba upp- och nedgångar är "bubbla" så betyder inte det att värdet inte faktiskt ökat med tiden. Notera hur den nya lägstanivån efter varje krasch är högre än den förra toppen. När IT-bubblan sprack i början av 2000-talet så var inte det slutet på IT men väl slutet på många orealistiska drömmar.
Efter 2013 och en bubbla som varit betydligt större än den 2011 följde helt natrurligt en längre och mer utdragen återhämtningsperiod och precis som under 2012 skedde då massor av utveckling som kanske inte resulterade i stora tidningsrubriker men som på olika sätt bidrog till ekosystemet. Under åren 2014 till 2017 investerades stora summor i företag inom kryptovalutor och relaterad teknik, vi såg helt nya plattformar som byggde på Bitcoins teknik (som Ethereum) växa fram, vi såg långa och svåra diskussioner om hur Bitcoin bäst kunde skala, vi såg produkter för traditionella investerare (som ett certifikat på Stockholmsbörsen och planerade börshandlade fonder i USA). Ignorerar man växelkursen så såg det ut som att intresset kring Bitcoin och annan decentraliserad teknik blomstrade.
Så kom då 2017 och det var dags för nästa bubbla. Vid det här laget kan vi mönstret, eller hur?
Oavsett orsaker till uppgång och fall så kan vi konstatera följande:
- Det var en ny spekulationsbubbla
- Kritiker skriver om hur detta är slutet för Bitcoin
- Utvecklingen fortsätter ohindrat och Bitcoins grundläggande idé och principer kvarstår
De som är fortsatt intresserade av en ny typ av pengar, digitalt guld och digitala kontanter helt oberoende av banker och nationalstater, kan se fram emot 2019 som ännu ett intressant år.
Kommentarer