I samtal om Bitcoin får jag ofta frågan om varför Bitcoin egentligen är värt något. Varför betalar någon 6000 dollar för ett "digitalt mynt" som man inte ens kan ta på och som knappt någon butik tar emot? Låt oss gå igenom det grundligt.
Utbud
Först och främst så handlar priset på någonting i en fri marknad alltid i grunden om utbud och efterfrågan. Utbudssidan är speciellt intressant när det gäller Bitcoin eftersom det är den första digitala tillgången som faktiskt är strikt begränsad. Matematik i kombination med konsensus bland de som använder systemet gör att det aldrig kommer att finnas mer än 21 miljoner bitcoin. Mängden ökar enligt en förutbestämd kurva fram tills att alla Bitcoin skapats runt år 2140.
Detta är inte bara unikt i den digitala världen utan faktiskt även i den vanliga fysiska. Tittar vi t.ex. på guld som ofta använts som pengar genom tiderna så ökar mängden utvunnet guld med 1-2% per år just nu och ökningsgraden har varit någorlunda stabil under lång tid. Men det är förstås inget som är skrivet i sten - skulle någon plötsligt hitta en stor, lättillgänglig guldgruva så skulle utbudet öka mer än vanligt. Bitcoin skiljer sig här i att utbudet är styrt av matematik och regler.
För att sätta värdet på 1 bitcoin i relation till något så kan titta på vad man äger om man äger motsvarande mängd guld, alltså motsvarande del av den totala mängden. Det finns ca 190 miljoner kg guld i världen så att äga 1 bitcoin är som att äga 9 kg guld, sett till ens andel av det totala utbudet. 9 kg guld kostar just nu i runda slängar 350 000 dollar.
Så, utbudet för Bitcoin är alltså strikt begränsat och det är en faktor i att Bitcoin är värt något, för om vem som helst kunde producera nya bitcoin hur som helst så skulle priset krascha. Men det räcker inte att utbudet är begränsat för att något ska vara värdefullt - jag kan t.ex. måla en helt unik tavla som bara finns i ett exemplar, men jag tvivlar ändå på att någon vill köpa den, ens för 10 kronor. Den andra sidan av ekvationen, efterfrågan, är nödvändig och lite mer komplicerad. Varför efterfrågar människor något som Bitcoin?
Efterfrågan
Om något ska bli efterfrågat så måste det ha någon typ av egenskaper som människor är ute efter. När vi ser en spekulationsbubbla som i slutet av 2017 (eller 2013, eller 2011) så betyder det att den här egenskapen i mångt och mycket har blivit att det är "något som verkar öka snabbt i värde". Alltså, människor ser något vars värde hela tiden ökar och är det något som folk verkligen gillar så är det saker som ökar i värde. Så efterfrågan ökar för att Bitcoin verkar ha denna smått magiska egenskap. Det här är typiskt för alla spekulationsbubblor och någon gång krashar det för att människor inte längre tror på att den här egenskapen finns.
Så, att analysera efterfrågan i en bubbelfas är inte så intressant. Vad är det som gör att Bitcoin just nu ligger på 6000 dollar, trots att det helt uppenbart inte har någon magisk egenskap som gör att det ökar i värde hela tiden? Nu handlar det istället dels om vad Bitcoin kan användas till just nu och dels om vad man på längre sikt tror att Bitcoin kan bli. Även värdering av t.ex. företag handlar mycket om vad man tror att ett företag kan åstadkomma längre fram, snarare än vad det är just nu, framförallt när det handlar om nya företag.
Här är några av de områden där Bitcoin kan spela en roll i framtiden.
Digitalt guld ("store of value")
Att jämföra Bitcoin med guld är relevant. Guld glänser och är fint men den viktigaste egenskapen är faktiskt att utbudet är begränsat, att det nya guld som tillkommer varje år är en liten mängd i förhållande till den totala mängden, det som kallas stock-to-flow ratio. Det är detta som gjort att människor valt att använda guld för att bevara värde över tid och Bitcoin har som sagt också just denna stabilitet, i ännu mer väldefinierad form. Det som Bitcoin saknar jämfört med guld är historiken, Bitcoin har bara funnits i 10 år medan guld har fungerat som bevarare av värde i tusentals år.
Bitcoin har dock andra egenskaper som guld saknar, nämligen att man kan överföra det över hela världen snabbt och enkelt.
Digitala kontanter ("medium of exchange")
Det faktum att Bitcoin kan överföras direkt mellan personer och företag över hela världen gör att Bitcoin också kan uppfylla en annan av pengars funktioner, nämligen att vara ett betalmedel. Att något lämpar sig väl både som värdebevarare och betalmedel är faktiskt mycket ovanligt och gör Bitcoin historiskt unikt. Guld, i form av guldmynt, kan förvisso användas för betalningar men har i allt större utsträckning kommit att hamna inlåst i valv och ersatts av papper och digitala bitar som är lättare att betala med.
De pengar som används som betalmedel idag (t.ex. pengar i form av sedlar eller bankkonton) är å andra sidan inte lämpliga som värdebevarare eftersom de oftast har hög inflation och dessutom alltid kontrolleras av någon auktoritet. Auktoriteter kommer och går så sett över lång tid är det betydligt tryggare att ha sin förmögenhet i något som ingen enskild entitet kan styra över.
En global valuta ("unit of account")
Den globala valutamarknaden, alltså handeln med världens alla valutor, är den överlägset största marknaden i världen sett till handelsvolym. Det är något smått absurt i detta, att vi lägger enorma resurser på att växla valutor fram och tillbaka. Det här är samma problem som att vi pratar olika språk i en värld där vi försöker samarbeta, göra affärer och komma överens globalt. Bara EU har tusentals översättare anställda på heltid och dessa direkta kostnader är förmodligen ändå små i förhållande till indirekta kostnader till följd av effektivitetsförluster samt affärer och samarbeten som aldrig blir av.
Om hela världen använde samma infrastruktur för pengar så skulle vi kunna göra oss av med världens största marknad och använda de resurerna till bättre saker. Detta kommer omöjligen att kunna ske genom att världens stater kommer överens om en gemensam valuta utan måste istället ske genom en decentraliserad, neutral valuta som vem som helst, var som helst har möjlighet att ta del av. Det var så det gick till när internet tog över världen och det är så det måste gå till den här gången också. Bitcoin har för första gången gjort detta praktiskt möjligt.
Smarta pengar
Inte nog med att Bitcoin har egenskaper som gör det till bra pengar i traditionell mening, det har också en konstruktion som gör att det går att bygga mängder av nya tjänster och produkter som vi ännu inte ens kan föreställa oss. Läs mer i artikeln programmerbara pengar.
Sammanfattning
Dagens värdering av bitcoin bygger till stor del på vad man förväntar sig att valutan ska kunna bli i framtiden. Om Bitcoin faktiskt kan förverkliga något eller flera av de användningsområden som nämns ovan så är dagens värdering utan tvekan låg. Om man istället tror att Bitcoins påverkan på världsekonomin inte kommer att vara större än faxmaskinen så är dagens värdering förmodligen rätt så hög.
Kommentarer