En sajt som listar de mest populära kryptovalutorna, sorterade efter marknadsvärde, är runt nummer 300 i en lista över världens mest välbesökta sajter. Marknadsvärdet, market cap på engelska, är ett begrepp som brukar användas för aktiebolag och är helt enkelt företagets totala antal aktier multiplicerat med värdet per aktie. Denna term anammades snabbt av kryptovärlden och ledde också till att en kryptovalutas totala värde började jämföras med ett företags värde.
Innan Bitcoin var det bara nördiga ekonomer som funderade över det totala värdet av en valuta och få av oss skulle kunna göra en bra gissning på hur mycket kronor eller euro som finns i cirkulation. Hur som helst är det förstås helt OK att använda den siffran för att jämföra Bitcoin med andra valutor men man måste då också vara medveten om de olika sätt man kan räkna penningmängd på. Strikt sett så borde de 17 miljoner bitcoin som existerar jämföras med den monetära basen hos andra valutor, vilket motsvarar alla sedlar och mynt samt värdet av bankernas tillgodohavanden hos centralbanken, d.v.s. alla pengar som skapas av centralbanken, eller centralbankspengar.
Ett vanligare mått på mängden pengar är M1, som inte inkluderar bankernas konton hos centralbanken men istället inkluderar alla vanliga kunders lönekonton hos bankerna, och därmed kanske på ett bättre sätt motsvarar det som gemene man skulle se som pengar. Man kan argumentera för att Bitcoin ger människor lättare tillgång till den monetära basen och att fler transaktioner skulle ske med de pengarna medan bankpengar som ingår i M1 skulle tappa i betydelse. I så fall kanske Bitcoin snarare borde jämföras med M1?
Som du märker är det svårt att jämföra Bitcoin ens med andra pengar, så att jämföra Bitcoins värde med ett företags värde är förstås ännu svårare. Förra året kunde vi i flertalet artiklar läsa att ”Bitcoin är nu större än Paypal”. Det finns två problem med här:
- Att jämföra Bitcoin med ett företag överhuvudtaget. Vad betyder det att Bitcoin är större än Apple eller Microsoft? Är det i så fall en ”stor” valuta? Om du verkligen vill göra den jämförelsen så kan jag varmt rekommendera All of the World’s Money and Markets in One Visualization. Kolla in ”narrow money” för att få en känsla för hur stort världens totala M1 är i förhållande till de största företagen.
- Att jämföra Bitcoin specifikt med företag som hanterar betalningar, såsom PayPal. ”Bitcoin är nu större än Paypal” verkar antyda att Bitcoins betalsystem är större/mer värdefullt än Paypals betalsystem men det finns inget i Bitcoins marknadsvärde som ger oss någon aning om det. Bitcoins marknadsvärde är något helt annat än PayPayls marknadsvärde.
Förra veckan kritiserade PayPals tidigare VD Bill Harris Bitcoin i en intervju på CNBC och han verkar göra ett liknande misstag, och analysera Bitcoin som ett vanligt företag. Genom att försöka passa in Bitcoin i sitt vanliga ramverk så kommer han fram till saker som att:
There has to be something underpinning it. Bitcoin makes no revenue, no profitability
Detta är förstås helt irrelevant när vi pratar om en valuta. Kronan eller Euron har inte heller några intäkter eller någon vinst. Det som ställer till det och lätt leder till missförstånd är att Bitcoin både är en valuta och ett betalsystem. I en del av intervjun pratar han först om valutor:
We’ve got digital currencies. And we’ve got digital currencies that are more stable, more widely accepted, and have intrinsic value. We’ve already got them, they’re called the dollar, the yen, you name it.
Kort därefter är han inne på antal transaktioner per sekund.
VISA does 50 000. Alipay does 250 000.
Allt det här (utom det där om intrinsiskt värde) är sant men han jämför äpplen med päron. Ja, världens statliga valutor är till stor del digitala men de digitala varianterna är oftast bara tillgängliga för banker och finansiella institutioner. När vi vanliga människor använder digitala pengar i vardagen så är det alltid i ett lager ovanpå centralbankspengarna. VISA skulle kunna implementera stöd för Bitcoin som en underliggande valuta — det finns inget tekniskt komplicerat i det — men skulle vi då påstå att Bitcoin klarar 50 0000 transaktioner per sekund?
Bitcoins främsta fördel är dess egenskaper som valuta, så vi måste diskutera det separat från dess roll som ett betalsystem. Som en valuta har Bitcoin några verkligt unika egenskaper.
- Det kan användas av vem som helst i världen som har en internetuppkoppling, utan att denne behöver be någon om tillåtelse
- Det är inte kontrollerat av något land eller något företag
- Det är transparent. Vem som helst med tillräcklig teknisk förståelse kan granska systemet in i minsta detalj.
- Utbudet är strikt begränsat. Det är inte bara första gången det här är möjligt för en digital tillgång, utbudet är också mer förutsägbart än för någon existerande fysisk tillgång.
Så varför spelar det här någon roll? Ett sätt att se det utan att hamna i politiska diskussioner är att ta en titt på den internationella valutamarknaden, alltså marknaden där man köper, säljer eller spekulerar i valutor. Detta är världens största marknad, med marginal, och den enda anledningen att den finns är att människor världen över använder olika valutor. En gemensam, neutral valuta skulle ta bort mycket friktion i systemet samt de stora kostnader som är förknippat med detta och Bitcoin är de bästa globala och verkligt neutrala pengar vi någonsin haft.
En helt ny typ av pengar är något väldigt ovanligt och därför har experter inom ekonomi, marknad och finans svårt att veta hur de ska analysera fenomenet. Mitt tips är att se Bitcoin som digitalt guld och att börja analyserna med den utgångspunkten.