Förra veckan testade vi en Lightningplånbok till Android, och vi kommer att testa fler, men den här veckan blir fokus på iPhone. Utbudet av plånböcker till iPhone som stödjer Lighning Network är fortfarande skralt men vi har testat de vi kunde hitta.
Wallet of Satoshi
Först ut är den enklaste av dem alla, åtminstone enligt skaparna själva. Wallet of Satoshi, "The world's simplest Lightning Wallet" är skapad av ett Australiensiskt företag som tidigare även ligger bakom sajten Living Room of Satoshi. Plånboken är ännu i beta så för att ladda ned den till iPhone behöver man först installera TestFlight. Sedan besöker man följande länk för att ladda ned plånboken.
Den huvudsakliga anledningen till att denna plånbok är så enkel är att du faktiskt inte använder Lightning Network direkt och att du inte har kontroll över dina pengar. Med Wallet of Satoshi får du i princip ett "konto" hos företaget bakom plånboken och de tar hand om allt det tekniska så att du enkelt kan betala där man tar emot Lightningbetalningar. Så länge man förstår detta så kan det hur som helst vara intressant för den som vill testa hur en betalning görs på Lightningnätverket.
När du öppnat appen finns en knapp, "Top up", som du använder för att sätta in pengar. Du kan göra det med en vanlig Bitcointransaktion eller en Lightningtransaktion. Att sätta in pengar går smidigt och du behöver aldrig skapa ett konto eller knappa in några uppgifter på något sätt så det går verkligen snabbt att komma igång. Men notera att det alltså innebär att dina pengar är borta om du råkar tappa bort eller installera om din telefon. Möjligheten att skapa ett konto för att på det sättet skapa en backup finns dock och du behöver i så fall ange en e-postadress. Att skicka en Lightningbetalning funkar ungefär som i de flesta andra plånböcker och går också smidigt när vi testar.
BlueWallet
Nästa plånbok är inte heller den en "riktig" Lightningplånbok i det avseendet att du själv kopplar upp dig direkt på Lightningnätverket men den ligger på sätt och vis snäppet närmre än Wallet of Satoshi. BlueWallet använder sig av något de kallar LNDhub som en applikation ovanpå en riktig Lightningnod. Din plånboksapp kopplar sedan upp sig mot denna.
LNDhub is the opensource technology powering Bluewallet’s Lightning wallets. It uses LND as its core and provides user accounts and an accounting system to allow a seemless user experience.
LNDHub är ett OpenSource-projekt och om du har en egen Lightningnod kan du alltså själv installera detta program och sedan ansluta med BlueWallet samt, om du önskar, låta vänner och bekanta koppla upp sig mot din nod för att kunna delta på Lightningnätverket. Som de själva uttrycker det:
LNDhub allows you tro create an Opensource Bank. Think about that for a second.
Vi testar inte att sätta upp en egen LNDHub den här gången utan använder BlueWallets egna. När man startar appen får man först skapa plånböckerna, till att börja med en "vanlig" Bitcoinplånbok och sedan en för Lightning. För att få in pengar i sin Lightningplånbok (om du inte har någon som vill skapa upp en kanal till dig) måste du först skicka pengar till din Bitcoinplånbok och sedan använda denna för att fylla på din Lightningplånbok. Det kan tyckas lite omständligt, speciellt eftersom du måste vänta på bekräftelser i båda stegen. Det är dock värt att nämna att när det gäller Bitcoinplånboken så går det att komma igång snabbare genom att importera en existerande plånbok, kanske en som du har i någon annan app.
Så, för att klargöra det tekniska: Bitcoinplånboken i BlueWallet är din egen, den har du full kontroll över själv och BlueWallet kan inte göra något med dessa pengar. Lightningplånboken däremot lever på den s.k. LNDHub du ansluter till, vilket med standardinställningarna är BlueWallets egen, och dessa pengar har BlueWallet kontroll över. Du skulle dock kunna ta kontrollen över dem genom att själv installera en egen LNDHub.
När du väl fått in pengar i din Lightningplånbok är det precis lika enkelt att skicka och ta emot som med övriga appar. Upplevelsen är snarlik på de olika apparna och man stöter sällan på några problem.
Shango och Zap
Vi har tyvärr inte hittat någon app till iOS som har motsvarande funktionalitet som Bitcoin Lightning Wallet till Android som vi testade förra veckan. Medan de två vi testat hittills innebär en hög grad av tillit till en tredje part och att du egentligen använder en tredjepartstjänst ovanpå Lightning Network så är de två återstående appar där du själv har full kontroll, vilket också innebär att du måste ha tillgång till en egen Lightningnod. Vi kommer inte att gå igenom hur du går tillväga för att sätta upp en egen nod i den här artikeln men om du är intresserad av att göra det så finns utmärkta guider som visar hur du på ett billigt sätt kan göra det med bara en Raspberry Pi. En sådan guide hittar du här. Om du bara är ute efter att testa så erbjuder Shango cloudnoder på Bitcoins testnätverk att ansluta sig till.
I resten av den här artikeln förutsätter vi alltså du har en egen nod redan igång. Shango och Zap är i beta respektive alpha-stadiet och installeras precis som Wallet of Satoshi genom Apples TestFlight. För att ansluta till din nod kräver båda apparna att du skapar en QR-kod på din Lightningserver som du sedan skannar med appen. Instruktioner hittar du här.
Båda apparna funderar som en fjärrkontroll till din egen Lightningnod och innehåller liknande funktionalitet. Du ser ditt saldo (i valfri valuta), historik över transaktioner samt vilka kanaler som finns öppna. Du kan också öppna nya kanaler genom appen om du själv vill ha kontroll över detta men då vi har vår Lightningnod inställd på att själv hålla ordning på kanalerna och öppna nya vid behov så är det sällan något vi behöver bry sig om. Att skicka och ta emot är som vanligt enkelt. Vilken app som är bäst är nog mest en fråga om tycke och smak men i mening är Shango snäppet trevligare bl.a. tack vare en snygg och överblickbar startsida.
Slutsats
Vi är fortfarande i en fas där Lightning Network är mest för teknikentusiaster men det är tydligt att många jobbar på att göra det här användbart för den stora massan. De första två apparna i den här artikeln är användbara om du bara vill känna lite på vad Lightning Network är men ger dig på sätt och vis en falsk upplevelse av vad det handlar om. De avslutande två däremot är "the real thing" men tyvärr en för hög tröskel för de allra flesta att kunna testa. Förhoppningsvis kommer fler appar liknande Bitcoin Lightning Wallet även till iOS snart.
Kommentarer