Jag brukar undvika att spekulera kring exakt vad som orsakar bitcoins kortsiktiga svängningar eftersom det för det mesta har med spekulation och psykologi att göra. Dessa kortsiktiga upp- och nedgångar är också ganska ointressanta i det stora perspektivet som handlar om framväxten av ett nytt tillgångsslag med helt nya egenskaper.
Trots detta tänkte jag skriva lite om vad jag tror är orsaken till att bitcoin nu åter ökar i värde och har passerat sin tidigare toppnotering samt den psykologiskt viktiga gränsen 20 000 dollar. Vad vi nu ser är att bitcoin på allvar börjar betraktas som digitalt guld, en tillgång som likt vanligt guld fyller en funktion i att kunna användas som ett "batteri", som Alexander Bottema uttryckte det i en debattartikel nyligen. Precis som ett batteri är någonstans att "parkera" elektricitet om du inte behöver den just nu är bitcoin och guld någonstans man kan parkera sina pengar. Detta leder oss till den första anledningen till prisuppgången, stora företag som väljer att parkera sina pengar i bitcoin.
Stora företag investerar
I augusti meddelade det amerikanska företaget MicroStrategy att de köpt bitcoin för 250 miljoner dollar, efter att ha undersökt olika möjliga sätt att investera sin kassa. Från bitcoin.com:
As the company considered various asset classes, the CEO explained that his company “observed distinctive properties of bitcoin that led it to believe investing in the cryptocurrency would provide not only a reasonable hedge against inflation, but also the prospect of earning a higher return than other investments.”
Som om inte denna enorma summa vore nog så köpte de för 175 miljoner dollar till en månad senare samt för ytterligare 50 miljoner dollar i början av december. Men det var inte slut där! Företaget bestämde sig också för att ställa ut företagsobligationer (d.v.s. låna pengar) mot en ränta på 0,75% för att köpa bitcoin för ytterligare 650 miljoner dollar! Vi är då alltså totalt uppe i över 1 miljard dollar som detta företag köpt eller kommer att köpa bitcoin för.
Om det inte vore för dessa enorma summor så skulle nog Squares investering på 50 miljoner i oktober fått större uppmärksamhet. Square är grundat av Jack Dorsey som även grundade Twitter och som är en uttalad Bitcoinanhängare.
Detta är inte heller de enda företag som valt att placera sina pengar i bitcoin. Sajten bitcointreasuries.org listar publika företag de känner till som har bitcoin bland sina tillgångar. För varje nytt företag som tror på en framtid för bitcoin och vågar visa det genom att, som det heter på engelska, "put their money where their mouth is" så ökar förstås chansen att ännu fler hakar på.
Fler enkla sätt att investera i bitcoin
PayPal visade faktiskt ett visst intresse för bitcoin redan 2014 vilket jag då skrev om på bitcoin.se. Den satsningen hörde vi inte mycket mer om men 2020 så var de tillbaka med den stora nyheten att man nu kan "köpa, hålla & sälja" bitcoin direkt i sitt PayPal-konto. Bitcoinentusiaster som läste detaljerna blev förstås lite besvikna då det visade sig att man inte kan sätta in eller ta ut bitcoin från PayPal så i praktiken är det alltså mer likt att köpa ett av de certifikat som finns att handla bl.a. på Avanza. Du får i praktiken "paypal-bitcoin" som följer bitcoinkursen men som inte kan användas som riktiga bitcoin. Under 2021 kommer bitcointjänsterna att bli tillgängliga även för användare utanför USA och man kommer dessutom att lägga till möjligheten att använda bitcoin från sitt konto vid köp hos e-handlare kopplade till PayPal.
Både när det gäller certifikat och PayPal så blir det viktigt att veta om företaget faktiskt köper upp bitcoin så att dina tillgångar "backas" av riktiga bitcoin och för PayPal så kräver faktiskt deras licens som utfärdats av New York State Department of Financial Services att de gör just detta. PayPal använder Paxos som partner för bitcoinintegrationen och man kan se effekten av att användare köper/säljer bitcoin hos PayPal i den ökade volymen på Paxos-ägda börsen itBit.
Förutom PayPals lansering så har även ett antal nya börshandlade produkter kommit senaste tiden, bl.a. tyska 21Shares Bitcoin ETP och Bitcoin Zero utfärdat av Schweiziska Valour.
Bitcoinföretag som vill bli banker
De som har väntat på att någon stor bank på riktigt ska omfamna bitcoin och börja erbjuda bitcointjänster får kanske tänka om då det snarare tycks ske åt andra hållet, nämligen att Bitcoinföretag blir banker. I september meddelande den väl etablerade bitcoinbörsen Kraken att man beviljats banklicens i Wyoming i USA och man nu planerar att erbjuda sparkonton, betalkort, wire transfers och andra traditionella banktjänster.
From paying bills and receiving salaries in cryptocurrency to incorporating digital assets into investment and trading portfolios, Kraken Financial will enable Kraken clients in the U.S. to bank seamlessly between digital assets and national currencies.
Bara en månad senare kom en liknande nyhet lite närmre oss här i Sverige, nämligen att kryptobörsen NBX (startad av Norwegians grundare) nu ska ansöka om banklicens i Norge. NBX är än så länge bara tillgänglig i Norge men kommer också snart att öppna för svenska kunder.
NBX har även varit i kontakt med svenska Finansinspektionen med en förfrågan om regelverk och syftet är att ha en fortsatt god dialog med de olika nordiska tillsynsmyndigheterna.
En banklicens gör att NBX kan erbjuda lån och sparande till kunder, samtidigt som beroendeställningen till traditionella banker minskar.
Det återstår att se om dessa initiativ leder till att även de traditionella bankerna inser att det nog är bäst att nu börja lära sig vad bitcoin handlar om.
Centralbanker som trycker pengar
I och med coronakrisen har vi sett hur pengatryckandet ökat som en del av stimulanspaket hos centralbanker världen över. Det här sätter fingret på hur Bitcoin utmärker sig, nämligen genom en förutbestämd och därmed 100% förutsägbar monetär policy. MicroStrategy's VD Michael Saylor pekar också på just detta som en av anledningarna till deras bitcoininvesteringar.
Saylor asserted Bitcoin is the world’s best collateral and doesn’t even compare to gold or any other commodities. He told Pal that if you hold $100 million in cash over 100 years, you will lose 99% of it, and if held in gold, you will still lose 85% at best.
Saylor described Bitcoin as performing similar monetary utilities as gold, only better and without the fear of dilution
Halveringen då?
Den halvering av antalet nya bitcoin som skapas i ett block som sker var fjärde år har historiskt sett följts av en rejäl uppgång en tid senare, vilket skulle kunna förklaras av det minskade utbudet. Det här ämnet har diskuterats många gånger och i en effektiv marknad bör man förstås tänka sig att eftersom detta är öppet tillgänglig information som alla känner till så kommer detta att "prisas in" tidigt och inte leda till något speciell uppgång efter halveringen. Uttryckt med andra ord, och något förenklat, om alla vet att bitcoin kommer att öka i värde efter halveringen så skulle alla förstås köpa bitcoin och driva upp priset redan innan halveringen, vilket skulle få den förväntade ökningen att utebli.
Kanske är det så att marknaden inte är hundra procent effektiv och kanske kan det vara sekundära effekter (att halveringen leder till ökad uppmärksamhet i media vilket i sin tur ökar intresset) som spelar in, även om dessa effekter också borde kunna förutspås. Hur det än ligger till så har vi nu alltså återigen sett en ökning en kort tid efter halveringen. Jag skulle dock inte våga säga att halveringen skulle vara en orsak till uppgången.
Fler anledningar?
Har du fler anledningar? Kolla gärna in kommentarsfältet nedan för att fortsätta diskutera artikeln på bitcoin.se:s forum.
Kommentarer