I varje nytt block som skapas i Bitcoins blockkedja så ingår en belöning till den som skapade blocket. Från början var denna belöning 50 bitcoin men det var från början bestämt och inprogrammerat i den mjukvara som Satoshi släppte att storleken på belöningen skulle halveras ungefär var fjärde år. Det har i praktiken blivit något lite kortare intervall än 4 år eftersom tiden räknas i antal block och tiden mellan blocken i snitt har varit lite mindre än de 10 minuter som det är tänkt, p.g.a. av att miningkraften ökat i stort sett hela tiden sedan bitcoins start.
Vi har därför haft följande halveringar hittills:
- 28:e november 2012. Minskning från 50 till 25 bitcoin per block.
- 9:e juli 2016. Minskning från 25 till 12,5 bitcoin per block.
Det är nu dags igen och enligt sajten Bitcoin clock uppskattas halveringen inträffa den 11:e maj och blockbelöningen kommer då alltså att minska från 12,5 till 6,25 bitcoin per block. Det här innebär att bitcoins inflation (i termer av penningmängd) sedan kommer att ligga på ca 1,8% per år, vilket kan vara lite intressant att jämföra med Riksbankens inflationsmål (dock i termer av prisnivå) på 2%.
Fler siffror! Vid halveringen kommer ca 18,3 miljoner bitcoin totalt att ha skapats. De följande 4 åren fram tills nästa halvering så kommer endast 1,3 miljoner bitcoin att skapas. En stor andel av de 21 miljoner bitcoin som totalt kommer att finnas har alltså skapats nu och tillförseln av nya bitcoin börjat bli liten i förhållande till den mängd som redan finns.
Varför?
Varför valde Satoshi att fördela skapandet av nya bitcoin på det här sättet? När det gäller antalet coins totalt har Satoshi själv förklarat det såhär i en tidig mejlkonversation med Mike Hearn:
My choice for the number of coins and distribution schedule was an educated guess. It was a difficult choice, because once the network is going it's locked in and we're stuck with it. I wanted to pick something that would make prices similar to existing currencies, but without knowing the future, that's very hard. I ended up picking something in the middle. If Bitcoin remains a small niche, it'll be worth less per unit than existing currencies. If you imagine it being used for some fraction of world commerce, then there's only going to be 21 million coins for the whole world, so it would be worth much more per unit.
Det var alltså helt enkelt en "kvalificerad gissning”. Upplägget där en stor mängd av alla bitcoin skapas redan under det första decenniet gör bl.a. att s.k. “early adopters” belönas, något som kanske kan vara gynnsamt om man vill bygga upp en skara entusiaster som tar idén vidare. Det innebär också att inflationen relativt snabbt kommer ner på en “rimlig” nivå, något som inte vore fallet om man istället lät mängden nya coins som skapas per år vara konstant.
Hur påverkas priset?
Det faktum att färre bitcoin skapas ger förstås upphov till diskussion om hur bitcoinkursen kommer att påverkas av detta (en diskussion som förts även vid tidigare halveringar). Resonemanget är att eftersom bitcoins pris styrs av utbud och efterfrågan så borde en minskning av utbudet (eller snarare, i det här fallet, en minskad ökning av utbudet) få priset att gå upp. Men när kommer uppgången i så fall att komma? Alla vet ju redan om att halveringen kommer att ske och nästan den exakta tidpunkten då den kommer att inträffa, så om alla vet att priset kommer att gå upp så borde det gå upp redan nu, visst? Men alla visste ju för en månad sedan också, och för ett år sedan, ja faktiskt redan 2009 att den här halveringen skulle ske!
Man brukar säga att halveringen är “inprisad” om man anser att det nuvarande priset redan avspeglar all den information som finns om kommande utbudsförändringar. Mer generellt så kallas idén om att priset på t.ex. en aktie eller råvara avspeglar all den information som finns tillgänglig för Efficient Market Hypothesis. Nic Carter har skrivit en ingående introduktion till EMH just för Bitcoinintresserade här:
“Stock to flow”-modellen
Angående priset och hur det påverkas av halveringarna så har något som kallas stock-to-flow-modellen fått väldigt mycket uppmärksamhet senaste året. I en artikel föreslog pseudonymen PlanB att man kunde modellera / förutspå bitcoins pris genom att titta på dess “stock to flow ratio” (SF), vilket kortfattat innebär hur mycket nya bitcoins som skapas i förhållande till hur många som redan finns. Att guld används för att lagra värde kan delvis förklaras med att guld har en hög SF, enligt PlanB:s artikel ca 62 (medan t.ex. silver har 22 och bitcoin vid tiden då artikeln skrevs hade 25). När PlanB plottar Bitcoins SF samt växelkurs i samma graf ser det ut såhär:
Överensstämmelsen ser ju ut att vara rätt bra så det kan vara lockande att titta på den här grafen och tänka att PlanB hittat en magisk formel som kan förutspå bitcoinkursen. Så är det (förstås) tyvärr inte. För det första kan det vara bra att titta en gång till på exakt vad SF är så att vi förstår vad modellen säger. “Stock to flow” är egentligen exakt samma sak som det vi kallade inflation tidigare i artikeln. När vi säger att inflationen är 1,8% efter halveringen så säger vi ju att den nuvarande mängden (stock) ökar med med 1,8% per år. Hur räknar du ut en procentuell ökning? Jo du tar ökningen (flow) och dividerar med nuvarande mängden (stock). Inflationen är alltså samma som som “flow to stock”, vilket är detsamma som 1 / “stock to flow”.
Så modellen säger alltså att att priset kan modelleras utifrån hur hög inflation något har, vilket ju är ett mått på någontings “knapphet” (scarcity). Det är absolut så att det är fundamentalt för t.ex. gulds värde att det finns en knapphet, att det är svårt att skapa mer av det, att tillgången inte plötsligt kommer att öka etc., men det är bara ena sidan av ekvationen. Det har uttryckts på många sätt tidigare men att något är knappt är inte tillräckligt för att det ska vara värdefullt. Det är därför Mona Lisa är värd miljoner men mina teckningar nästan noll.
Eric Wall har gått hårt åt den här modellen senaste tiden på Twitter och jag instämmer helt i hans analys.
Avslutning
Oavsett hur eller om det påverkar priset så har hur som helst halveringen kommit att bli en stor händelse i Bitcoinvärlden. Fester brukar anordnas för att räkna ned och fira när det första blocket med den nya belöningsstorleken dyker upp. I år får vi förmodligen nöja oss med online-fester p.g.a. den pågående situationen med coronaviruset men det ska förstås inte hindra oss från att ta tillfället i akt att fira och hylla Bitcoin! Följ oss på Twitter så lovar vi att ropa till om vi hör talas om något svenskt firande på det här temat.