Jag har många gånger omnämnt bitcoin som digitalt guld och tänkte nu gå igenom mer i detalj hur bitcoin och guld faktiskt förhåller sig till varandra. Låt oss börja med det som många är smått besatta av, nämligen priset/värdet.
Värdering
För att avgöra hur marknaden värderar guld jämfört med bitcoin behöver vi först se till att vi jämför samma sak, det går ju inte bara att titta på första bästa prisgraf och försöka jämföra bitcoins pris på 19000 USD/BTC med gulds 1800 USD/ounce, eftersom det finns betydligt fler ounces guld i världen än det finns bitcoin. Vi vill alltså veta hur mycket guld det finns totalt i världen och sedan multiplicera det med marknadsvärdet per enhet (och sedan göra samma sak för bitcoin). Det här totala värdet av allt guld eller alla bitcoin brukar kallas för market cap.
För bitcoin är det här enkelt då vi vet exakt hur många bitcoin som har skapas. På coinmarketcap.com kan vi se att det finns 18 553 725 bitcoin och med marknadspriset 19 151 USD/BTC så är det totala värdet av dessa alltså ca 355 miljarder dollar. Med guld är det lite svårare för det finns inte på samma sätt en säker siffra på hur mycket guld som existerar. Det finns dock de som försöker uppskatta det och enligt sajten gold.org är den bästa uppskattningen just nu att 197 576 ton guld har utvunnits totalt. 1 gram guld kostar i skrivande stund ca 60 dollar så multiplicerar vi detta får vi 197 576 * 60 * 1 000 000 = 11 854 miljarder dollar, alltså ca 33 gånger så mycket som värdet av alla bitcoin.
Det här innebär att för att bitcoin skulle värderas lika högt som guld så skulle en bitcoin behöva vara värd 33 gånger så mycket som idag, alltså ca 19 000 * 33 = 627 000 dollar. Så där har ni ett riktmärke för bitcoins kurs om ni tror att bitcoin en dag kommer att överta gulds plats som värdebevarare. Man bör visserligen justera ned siffran en bit eftersom guld i ett sådant läge rimligtvis tappar i värde i takt med att bitcoin ökar.
Det finns några detaljer här som jag har valt att ignorera i uträkningarna. Det första är att det kan finnas bitcoin och guld som är försvunnet / borttappat etc. Med bitcoin kan man verkligen råka "förstöra" dem så att det är teoretiskt omöjligt att få tillbaka dessa bitcoin och analysföretaget Chainalysis tror att så mycket som en femtedel av alla bitcoin kan vara borttappade på det här sättet. Guld däremot är i princip omöjligt att förstöra men det går förstås fortfarande att tappa bort på ett sätt som gör att det inte kommer att hittas igen under väldigt lång tid. Denna siffra bör dock vara betydligt lägre för guld än för bitcoin.
En annan sak att tänka på om man vill jämföra bitcoin och guld rakt av är att guld även används till andra saker än som en ren värdebevarare. En del är användning i industrin (elektronik mm) men denna står endast för några enstaka procent. En större del är smycken men här bli gränsdragningen klurig. Smycken i guld är eftertraktade just eftersom guld har ett högre värde och därmed ses som mer exklusivt än andra metaller (ja, det blänker och är fint men det gör även flera andra metaller). Ett guldsmycke är dessutom ofta en kombination av något fint att ha på sig och en investering. En fin guldring är inte en förbrukningsvara utan något som du vet kommer att behålla sitt värde eller öka i värde över tid.
Som du ser är det si och så med exaktheten i sådana här beräkningar men det råder iaf inget tvivel om att guld som värdebevarare i nuläget är värderat betydligt högre än bitcoin. Vi får också en ungefärlig idé om vart bitcoins pris kan komma att ta vägen om det på riktigt börjar konkurrera med guld om dess position.
Egenskaper
Låt oss nu jämföra guld och bitcoins egenskaper. Man brukar prata om att den viktigaste egenskapen för en värdebevarare är att tillgången är "knapp", eller "scarce" på engelska. Egentligen är det ordet lite missvisande för det handlar inte om någon absolut siffra, som att det skulle vara bättre om det fanns 1 miljon bitcoin istället för 21 miljoner, utan om hur utbudet förändras över tid. Det vi är intresserade av är hur mycket av något som tillkommer i förhållande till hur mycket som redan finns (kallas stock-to-flow ratio). Om mängden bitcoin eller guld imorgon plötsligt dubblades imorgon så skulle i princip ditt innehav bara bli hälften så mycket värt. Uttryckt på ett annat sätt så är det intressanta hur stor del av kakan du äger, inte hur stor kakan är, och om kakan ökar i storlek så minskar din andel.
Det kanske kan låta lite konstigt att man inte vill att kakan ska öka i storlek så det är viktigt att förstå att det gäller för "monetära" tillgångar, som inte har något annat syfte än vara just det (så det är inte 100% sant för guld, eftersom industrierna som använder guld skulle bli glada om mängden guld ökade). För de flesta andra saker här i världen så är det förstås bättre om kakan ökar i storlek.
Eftersom bitcoins utbud är helt transparent och förutbestämt så vinner bitcoin på den här punkten. Guld är helt OK men det händer att det kommer överraskningar när plötsligt stora mängder guld hittas.
En annan egenskap som är viktig är att det är, åtminstone någorlunda, enkelt att överföra tillgången mellan varandra. Detta förutsätter först och främst att den är lätt att dela upp i tillräckligt små bitar för att motsvara den summa man vill överföra. Om du vill ge någon 500 kronor i guld så är det alltså ungefär 1 gram, lika mycket som innehållet i två påsar saffran. Det är rätt krångligt, även om du har guld och även om du lyckas fördela ned det i sådana små bitar, att handskas med. Eftersom bitcoin är helt digitalt så existerar inte dessa problem överhuvudtaget, det är lika lätt att överföra 1 bitcoin som 0,00001 bitcoin.
Nästa problem är att verifiera att det är äkta vara du har att göra med. För guld är det här minst sagt krångligt. Det finns en del små tester du kan göra snabbt själv för att upptäcka de mest uppenbara bluffarna, som att väga och mäta, kolla konsistens och magnetism mm men vill du vara riktigt säker så får du köpa en dyr maskin.
Återigen, med bitcoin kan förstås allt detta göras direkt med mjukvara, och det är mjukvara som både är gratis och öppen att granska för vem som helst.
Finns det då några egenskaper där guld slår bitcoin? Absolut, här är några:
- Det är lättare att förstå hur säker förvaring går till. Gemene man (och faktiskt även de flesta relativt IT-kunniga personer och företag) är dåliga på IT-säkerhet men förvaring av fysiska ting har man hyfsad förståelse för. Även om det kan vara svårt att skydda sig mot inbrott etc. så har man i alla fall en tydligare bild av vad säkerhet innebär i det sammanhanget.
- Överföringar lämnar inget spår. Företag som analyserar blockkedjan är big business och det går ut över din rätt till ett privatliv.
- Ingen teoretisk begränsning för antalet överföringar som kan ske per sekund.
- Ingen risk för buggar eller 51%-attacker.
Min egen uppfattning är som läsaren säkert redan förstått att dessa saker inte väger upp de fördelar som bitcoin har men var och en är förstås fri att göra sin egen bedömning.
Volatilitet & historia
Något annat som kritiker ofta nämner som en nackdel med bitcoin är dess volatilitet, alltså att kursen kan svänga rejält både upp och ner. Man anser att detta är ett bevis på att bitcoin inte kan fungera som en värdebevarare. Jag har valt att inte lägga detta under "egenskaper" eftersom det inte är en faktisk egenskap hos bitcoin utan en följd av att det fortfarande är (relativt) litet. Precis som med noterade företag som har väldigt lågt börsvärde så kan nyheter och rykten skapa stora rörelser i kursen, helt enkelt eftersom när någon med mycket pengar får för sig att köpa så motsvarar det en signifikant del av det totala värdet.
Att använda detta som kritik mot bitcoin är alltså att avfärda alla försök till att skapa en värdebevarare eftersom alla skulle behöva gå igenom denna tillväxtsfas med spekulation och volatilitet som följd. Det ska också tilläggas att slutmålet inte kan vara extrem stabilitet då även t.ex. gulds växelkurs varierar en hel del. Den som köpte guld i september 2011 fick se sina tillgångar halverade i värde fyra år senare, för att nu åter vara en plusaffär igen.
Sist men inte minst då, gulds historia som värdebevarare under tusentals år är förstås något som är en fördel gentemot bitcoin men precis som med volatiliteten så vore att diskvalificera bitcoin p.g.a. detta att samtidigt diskvalificera alla nya typer av tillgångar som möjliga värdebevarare. Vi får helt enkelt vänta och se om bitcoin på allvar kan utmana guld och jag tror inte att vi kommer att behöva vänta tusentals år på svaret.
Kommentarer