I det allra första blocket i Bitcoins blockkedja hade skaparen Satoshi stoppat in ett meddelande, närmare bestämt en tidningsrubrik från den brittiska tidningen Times, som syftade på de räddningspaket som staten erbjöd banker under den rådande finanskrisen:
The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks
När vi nyligen firade Bitcoins halvering passade miningpoolen f2pool på att som en liten påminnelse, eller hyllning, inkludera ett liknande meddelande i ett av sina block. Det sista blocket innan halveringen, block 629 999 innehöll följande meddelande:
NYTimes 09/Apr/2020 With $2.3T Injection, Fed’s Plan Far Exceeds 2008 Rescue
Båda de här meddelanden är förstås tänkt som kritik mot statens sätt att hålla bankerna under armarna och för att poängtera varför Bitcoin behövs. Vi befinner oss nu i en helt unik situation där stora delar av världsekonomin stannat av, och för ovanlighetens skulle är det i ett helt medvetet drag som de flesta ledare dessutom är ganska överens om. Enorma räddningspaket innebär att massor av nya pengar skapas och även om detta inte direkt resulterar i hög prisinflation (eftersom aktiviteten i ekonomin stannat av) så innebär det ändå att din egen situation i praktiken försämras i förhållande till andra (t.ex. bankerna). Om penningmängden ökar och du inte är en av dem som på kort sikt får ta del av dessa pengar så är det någon annan som gör vinst på din bekostnad.
I sådana här tider när pengar trycks som aldrig förr, när börserna är skakiga och så gott som ingenting tycks fungera som en säker hamn så letar alla efter någonting stabilt, något som upprätthåller sitt värde trots stor turbulens. En klassisk tillgång att vända sig till i sådana tider är guld och det brukar funkar rätt bra men inte ens det är perfekt och i den här krisen har vi sett guldets värde studsa kraftigt både upp och ner.
Bitcoin stora poäng är att vara en digital form av guld, med liknande egenskaper men ännu mer strikt och väldefinierat utbud. Andra fördelar inkluderar att det är lättare att skicka samt att du när du lagrar bitcoin kan dela upp lagrandet på flera ställen på ett sätt som gör att du både skyddar dig mot stöld och mot att en olycka händer (läs mer om detta i artikeln Shamirs delade hemligheter). Guld har förstås däremot historien på sin sida, med tusentals år bakom sig som allmänt accepterad värdebevarare och betalningsmedel vilket förstås bygger en trygghet som inte kan replikeras på några år. Frågan är nu hur många år som krävs för en ny värdebevarare att på riktigt utmana guld.
För att investerare ska överväga att använda bitcoin som en trygg hamn krävs alltså att den beter sig på ett sätt där dess upp- och nedgångar inte korrelerar med t.ex. aktiemarknaden, d.v.s. att bitcoin inte kraschar när börsen gör det. I början av den här krisen verkade det inte förhålla sig så, bitcoin dök kraftigt i början av mars just när aktiemarknaden gjorde det. Man kan dock notera att även guld gjorde ett liknande dyk, om än inte i samma skala, samt att bitcoin återhämtat sig bättre än vad börsen gjort sedan dess.
För att se hur det faktiskt förhåller sig med korrelationen mellan t.ex. börsen, guld och bitcoin över tid har blockchaincenter.net skapat ett verktyg som låter dig göra sådana jämförelser på ett enkelt sätt. Deras egna slutsatser från dessa grafer är följande:
- Gold is not correlated with any of the other data sets including Bitcoin
- Cryptocurrencies amongst each other are positively correlated
- Bitcoin and the S&P 500 showed no correlation until the Coronacrisis hit both stocks and Bitcoin hard, resulting in a growing correlation. With a coefficient of about 0.4 over the last 180 days, it is still very weak.
Du kan själv jämföra olika tillgångar över olika tidsperioder för att utforska förhållandena närmre. I de två graferna nedan ser du ett rullande 90-dagars-värde för bitcoins korrelation med börsen (S&P 500-indexet) samt för gulds korrelation med samma index.
Som vi ser så är varken guld eller bitcoin speciellt korrelerat med börsen, guld är ännu mer okorrelerat än bitcoin men bådas värde stack uppåt i samband med coronakrisen. Det är också intressant att notera att det inte heller är så att guld är korrelerat med bitcoin. Det gör förstås att även om man har guld och aktier i sin portfölj så kan det vara intressant att lägga till bitcoin eftersom bitcoin är relativt okorrelerat med båda dessa tillgångsslag. Nu ska man förstås poängtera att låg korrelation här inte innebär att bitcoin kommer att gå upp för att börsen går ner (för det krävs negativ korrelation).
Hur som helst verkar intresset för Bitcoin bland mer förmögna investerare nu vara på väg uppåt. Dollarmiljardären Paul Tudor Jones uttalade sig nyligen om Bitcoin och avslöjade att han hade 1-2% av sina tillgångar i valutan. Han tillade att vi nu ser födseln av en ny värdebevarare och att tilliten kommer att fortsätta öka för varje dag som Bitcoin överlever. Kanske gör detta att ännu fler investerare nu vågar hoppa på tåget.
Som vanligt hittar du olika sätt att köpa bitcoin på sidan Köpa bitcoin.
Kommentarer