Med hjälp av en DEX-aggregator går det att hitta, och växla till, bästa växlingskursen som erbjuds hos ett flertal olika DEX:ar. Förenklat är det alltså en prisjämförelsetjänst som hjälper användaren till bäst kurs vid en swap, dvs. växling mellan två olika kryptovalutor.
Vad är en DEX?
En decentraliserad kryptobörs (DEX) är en börs som inte drivs av en centraliserad part, exempelvis ett företag. Den är istället uppbyggd av smarta kontrakt som användarna kan interagera med direkt via sin kryptoplånbok, exempelvis MetaMask. Några av de största DEX:arna är Uniswap, SushiSwap och PancakeSwap.
Hur sätts priset på en DEX?
På en DEX sker alltid en swap mellan två kryptovalutor vilket innebär att priset inte presenteras i USD. I stället visas förhållandet mellan de två kryptovalutor som önskas växlas. Det kan exempelvis anges att användaren kan få ”100 USDC för 98 MATIC”. Priset ändras även löpande beroende på likviditet och handel inom det aktuella valutaparet. Läs mer om denna automatiska prissättning i vår artikel ”Så fungerar en Automated Market Maker”.
Eftersom en DEX är en helt fristående enhet innebär det att prisförhållanderna kan skiljas något mellan dem. För kryptovalutor med lågt totalt marknadsvärde, och låg handelsvolym, kan skillnaden bli relativt stor. Det kan alltså finnas en fördel att jämföra kurs och avgift, på flera DEX:ar, innan växlingen sker. Det är det som en DEX-aggregator gör.
Hitta bästa alternativet via en DEX-aggregator
För användarna, som vill genomföra en swap, är det inte stor skillnad på en DEX och en DEX-aggregator. En swap sker genom att ansluta en kompatibel kryptoplånbok, välja vilka valutor som önskas växlas, samt godkänna växlingen i kryptoplånboken. Det är däremot tekniken bakom denna tjänst som skiljer sig mot en DEX. Detta med prisjämförelsen och att växlingen kan ske på flera olika DEX:ar helt automatiskt.
Bilden nedan visar en swap mellan USDT och AMP, som sker på aggregatorn KyberSwap. På första bilden önskas enbart 1 USDT växlas varpå KyberSwap föreslår följande växlingsväg:
Först växlas 1 USDT till DAI hos SushiSwap och därefter växlas DAI till AMP på ShibaSwap. En aggregator visar alltså inte enbart bästa priset hos en enskild DEX utan kan även kombinera dessa för att bästa resultat ska uppnås.
Önskas däremot 10 USDT växlas rekommenderar KyberSwap, vid samma tillfälle, växlingen via en annan väg. I detta fall genom att först växla från USDT till WETH hos ShibaSwap och därefter från WETH till AMP på SushiSwap.
Orsaken till att olika vägar rekommenderas kan exempelvis bero på hur stor likviditet som finns i dessa växlingspooler samt accepterat slippage. I detta fall var slippage inställt på att maximalt vara 0,05% vilket är mycket lågt. Med slippage menas att växlingen kan ske till en annan kurs än som från början beräknats.
Som användare kan det vara intressant att se de olika växlingsvägarna, men det är inget som man behöver ta ställning till då växlingen sker helt automatiskt när swappen accepteras.
Även delade vägar
En aggregator kan även använda flera olika vägar för att maximera resultatet. Detta illustreras exempelvis i bilden nedan som visar en växling, på aggregatorn 1Inch, från Ether till wBTC.
En jämförelse
Du planerar en längre utlandsresa och vill därför växla en större summa SEK till Namibiska dollar. Självklart vill du få så mycket resevaluta som möjligt och därför jämför du flera olika alternativ. Det visar sig att både växlingskurs och eventuella avgifter skiljer sig mellan banker, växlingskontor och kortföretag. Dessutom tar det olika lång tid att få resevalutan.
I detta läge hade en prisaggregator varit perfekt att använda. En tjänst som direkt visar vilket alternativ som är bäst beroende på bland annat växlingskurs och avgifter. Aggregatorn skulle i teorin kunna visa att bästa alternativet var att växla SEK till EURO hos en aktör och sedan EURO till namibiska dollar hos en annan. Dessutom skulle aggregatorn hjälpa till med hela processen.
Ytterligare funktioner
Grundfunktionen på en DEX-aggregator är alltså att jämföra kurser och genomföra växling via de DEX:ar som ger bäst kurs och avgift. Flera aggregatorer har däremot byggt vidare med flera tjänster inom samma segment. Exempel är:
P2P orders – Skapa en swap till marknadspris, eller med fördel för köpare eller säljare, och ange motpartens adress. Välj därefter hur lång tid motparten har på sig att acceptera denna swap. Om motparten kopplar sin plånbok till aggregatorn kommer ordern finnas synlig och kan därmed genomföras. Det blir på så vis ett säkert sätt att växla kryptovaluta P2P utan att behöva lita på varandra. En swap kommer nämligen enbart utföras om bägge parter har uppfyllt sin del av kontraktet, dvs. överfört sin kryptovaluta.
Limit order
Limit order innebär att en order läggs till mer fördelaktig kurs än marknadskurs. Den kommer därmed inte gå igenom direkt utan vara aktiv och gå igenom när kursen når en förutbestämd nivå. Det är därmed samma funktion som med limit order på en centraliserad börs.
Lowest Gas / Maximum Return
På exempelvis KyberSwap är det möjligt att välja mellan ”Maximum Return” eller ”Lowest Gas”. Med ”Lowest Gas” menas att den växlingsväg prioriteras som skapar lägst gas fee. Detta även om slutsumman som personen får eventuellt kan vara lägre på grund av sämre växlingskurs.
Med ”Maximum Return” menas att den växlingsväg väljs som ger användaren så mycket som möjligt för sin växlade kryptovaluta.
Egna likviditetspooler
Utöver att jämföra, och växla, på externa DEX:ar erbjuder ofta aggregatorerna egna likviditetspooler. Det innebär att vissa växlingar kommer att ske via dessa pooler. Ett exempel visas nedan där en swap sker mellan 1INCH och USDC på DEX-aggregatorn 1INCH.
Governance
Det är även vanligt att en DEX-aggregator har en egen kryptovaluta. En av funktionerna med kryptovalutan är att den ger rösträtt gällande förslag på förändringar på plattformen. Ju mer kryptovaluta en person har desto starkare väger dess röst.
Exempel på DEX aggregatorer
Kommentarer