Vad är UBI?
Idén med en universell basinkomst är inte ny och har praktiserats inom begränsade områden i vissa länder, bland annat i Finland. Ofta tillskrivs Thomas Paine som den person som för första gången lanserade idén, vilket han gjorde i sin pamflett ”Agrarian Justice” (1797). Men det finns även tidigare exempel, bland annat från romartiden.
Det som blockkedjetekniken tillför är en enklare distribution av denna inkomst samt att kryptovalutor skapar möjligheten till ett annat värde än vad fiatvalutor kan ge.
UBI kan beskrivas utifrån förkortningens betydelse:
U – Universal
Att inkomsten är universell innebär att alla ska ha tillgång till den utan krav på exempelvis ålder, inkomst, nationalitet eller religion.
När UBI används med fiat sker en geografisk begränsning (exempelvis stad eller kommun) medan UBI med kryptovalutor är helt globala.
(Unconditional)
Ibland nämns även att UBI ska ges utan förbehåll kring hur användarna ska kunna använda sin inkomst.
B – Basic
Med ”basic” menas att inkomsten delvis, eller helt, ska möta en persons grundläggande ekonomiska behov. Därmed blir värdet väldigt olika beroende på vilka som ska ta del av inkomsten.
Även på denna punkt finns det en tydlig skillnad mellan tillämpningen av UBI i det traditionella finansiella systemet och inom kryptoprojekt. I de fall där UBI används ihop med fiat har målet primärt varit att ge en basinkomst. Flera kryptoprojekt med UBI ger däremot kryptovaluta värd mindre än 0,2 kronor per dag.
I – Income
UBI ska distribueras i valuta/betalningsmedel och alltså inte i livsmedel, kläder eller liknande. För att det ska klassas som UBI ska inkomsten även vara långvarig. Att få en summa under en förutbestämd, och begränsad, tid kan snarare ses som bidrag än universell inkomst.
Som visas ovan finns alltså vissa skillnader mellan UBI med fiat och UBI med kryptovalutor vilket är viktigt att förstå när olika projekt jämförs.
UBI på blockkedjor
Det finns ett flertal försök till UBI på olika blockkedjor. En fundamental skillnad mellan dessa är om det finns uppbackning, eller inte, för det värde som distribueras.
UBI utan uppbackning
Grundfunktionen med UBI är att distribuera betalningsmedel – inte nödvändigtvis valuta. I dess enklaste form kan det se ut som följande:
Två vänner, Per och Anders, skapar en databas där de registrerar sig som användare. De får automatiskt 100 poäng när de registrerar sig och sedan löpande 1 poäng per dag de loggar in. Dessutom bjuder de in vänner att registrera sig varpå de får 100 poäng vid registrering och sedan 1 poäng löpande. Vem som helst, i hela världen, får registrera sig utifrån samma villkor.
Något värde finns alltså inte i dessa poäng till en början. En dag erbjuder Per en middag mot 50 poäng vilket en av användarna går med på. Sakta men säkert byggs det upp en ekonomi kring dessa poäng vilket därmed ger dem ett värde. Det är alltså användarna som värdesätter betalningsmedlet utifrån dess användningsområde och utbud.
Ingen valuta – men värde
Det kan tyckas märkligt att ett värde kan ”skapas ur luft” som i exemplet ovan. Men i grunden är det samma sociala finansiella struktur som finns i de flesta kryptovalutor. Det är enbart utbud och efterfrågan som skapar värdet i de fall där valutan inte har en guldstandard eller liknande. Ju fler som använder ett betalningsmedel desto stabilare värde skapas över tid.
UBI med uppbackning
Det andra alternativet är att UBI ges ut med hjälp av uppbackning av värdet i annan tillgång. I detta fall krävs en ”fond” som håller dessa tillgångar samt att värdet på fonden över tid inte minskar, eftersom det skulle innebära att fondens tillgångar kan ta slut.
Det mesta kända (eller enda?) exemplet är GoodDollar där personer och företag kan låsa kryptovaluta på exempelvis Aave och låta räntan tillfalla GoodDollars fond med tillgångar. Detta förklaras mer utförligt längre ner.
Olika kryptoprojekt med UBI
MannaBase (Manna)
Mannabase UBI ger användarna 1 Manna per dag. Från början behövde bara registrering ske med ett mobilnummer och mailadress men det innebar att många användare skapade multipla konton för att utnyttja systemet. Idag krävs istället ett Verified BrightID. Kontot kopplas sedan till Metamask varpå den dagliga inkomsten kan hämtas.
Circles Garden (CRC)
Circles Garden är en UBI som kan liknas med exemplet ovan med Per, Anders och deras vänskapskrets. Värdet är inte uppbackat av något annat och regelbundet får användarna nya unika CRC-tokens.
I dess whitepaper beskrivs ett exempel där Alice och Bob skapar konton hos Circles Gardens och därmed regelbundet får ”Alice-tokens” respektive ”Bob-tokens” i form av CRC-tokens. Om Alice gör en överföring till Bob kommer Bob nu både ha ”Alice-tokens” och ”Bob-tokens” i sin wallet.
Konstruktionen innebär att överföringar/handel enbart sker med personer som man litar på eftersom ett värde då kan tillskrivas den personens tokens. Det skapas därmed sociala cirklar vilket även namnet på denna UBI vittnar om.
Men denna konstruktion innebär även att handel med dessa tokens knappast kommer att ske över någon börs. Inom samma UBI kan nämligen olika ”underkategorier” av tokens värderas olika högt.
GoodDollar (G$)
GoodDollar har fått ganska stor medial uppmärksamhet eftersom eToro, i början av 2021 valde att låsa 1 miljon USD, via staking, för att gynna projektets utveckling. Till skillnad mot många andra UBI finns här alltså en viss uppbackning av det värde som distribueras.
The GoodDollar protocol works to further financial education and bridge the growing global wealth gap with a clever combination of smart contract mechanics, decentralized finance (DeFi) and a reserve-backed crypto token - GoodDollar G$
GoodDollar har “supporters”, likt eToro, som låser kryptovalutor i smarta kontrakt på Defi-plattforma såsom Compound och Aave. Avkastningen som dessa plattformar ger, i form av ränta, är vad som backar upp nya GoodDollar tokens. Dessa distribueras sedan dagligen till de som vill få daglig inkomst via denna UBI.
Värdet på GoodDollar avgörs primärt av dess användare. Det är visserligen möjligt att växla till Ether via den decentraliserade börsen Fuseswap men primärt skapas värder via den marknadsplats där användare kan köpa/sälja varor mot kryptovalutan.
UBI – Ett annat mål
Kryptovalutor framställs ofta som spekulativa, volatila tillgångar med potential till kraftig värdeökning utifrån valutans användningsområde. UBI har ett helt annat mål - att hjälpa de allra fattigaste till en mer dräglig tillvaro.
Att få 0,19 USD per dag skulle exempelvis öka inkomsten med 10 % för de ca 700 miljoner människor som lever under extrem fattigdom. Kan UBI med blockkedjor vara en lösning? Det är i alla fall är värt ett försök.