Det finns ett flertal tokens med USDC i sitt namn. De flesta är på något sätt knutna till den stablecoin som Circle ger ut, dvs USDC. Det finns däremot stora tekniska och funktionella skillnader mellan dessa tokens.
USDC
USDC lanserades av Circle år 2018. Detta som en ERC20-token på blockkedjan Ethereum. I korthet är det en stablecoin vars värde är en amerikansk dollar. Värdet bibehålls genom att Circle har likvida tillgångar till samma värde av de USDC som de ger ut.
USDC är alltså den ursprungliga valutan (native) som resterande varianter av USDC (se kommande rubriker) förhåller sig till. Den kännetecknas av:
- Utgiven av ett reglerat företag
- Värdet uppbackas av USD (fiat)
- Kan alltid växlas mot fiat via Circle
- Kan skickas mellan olika blockkedjor via CCTP (Cross-Chain Transfer Protocol)
Sedan 2018 har Circle valt att lansera deras stablecoin på flera olika blockkedjor. I mars 2024 fanns den tillgänglig på 15 blockkedjor i nativeformat, varav Celo var den senaste (jan 2024). Men utöver dessa 15 blockkedjor kunde varianter av USDC hanteras på ett flertal andra blockkedjor. Däremot inte i nativeformat, vilket förklaras nedan.
Bridged USDC
Som nämnts lanserades USDC på Celo år 2024 men redan flera år tidigare var det möjligt att hantera USDC på denna blockkedja. Detta via en teknisk lösning som kallas för bridge. I korthet kan det fungera på följande sätt:
En person använder en bridge för att ”skicka” 100 USDC från blockkedjan Polygon till Celo. Det som sker är att dessa 100 USDC blir låsta i ett smart kontrakt på Polygon varpå exakt samma antal skapas, i form av en ny token, på Celo. Tekniskt sett är därmed dessa nya tokens på Celo en ”representativ” token. Detta utifrån att värdet kommer från de USDC som är låsta i det smarta kontraktet på Polygon. Ofta benämns dessa tokens som USDC på den nya blockkedjan men som visas finns alltså skillnader i både teknik och uppbackning av värdet. Bridgad USDC kännetecknas av:
- Skapas via tredjepartslösning
- Värdet uppbackat av låst USDC i smarta kontrakt
- Kan inte växlas till USD via Circle
- Är inte kompatibel med CCTP
USDC.e
För att skilja på native USDC samt bridgad USDC har namnet USDC.e börjat användas för de tokens som skapas via en bridge. Detta inte minst på blockkedjor som från början enbart hade bridgealternativet men där Circle sedan valt att lansera sin nativevaluta.
Några exempel är Polygon, Avalanche och Celo. Det som tidigare hette USDC på dessa blockkedjor har döpts om till USDC.e för att särskilja dem från nativevalutan. På dessa kedjor finns alltså både originalet (USDC) samt bridgade tokens (USDC.e).
Circle påpekar, på flera ställen på dess hemsidan, att USDC och USDC.e inte är samma sak. De har inget ansvar för USDC.e då dessa är skapade av en tredjepartslösning. Det är inte heller möjligt att skicka USDC.e till Circle för att växla dem till fiat.
For this reason, USDC.e is not the same as native USDC. Circle products do not support USDC.e. You cannot send USDC.e to a Circle deposit address /Circle.com
Bridged USDC Standard
För att skapa en möjlighet att migrera bridged USDC till native USDC har Circle skapat en ”Bridged USDC Standard”. En standard som kan användas på EVM-blockkedjor (Ethereum Virtual Machine).
Utvecklare kan använda denna standard när de skapar en USDC-bridge till en annan blockkedja. I likhet med ovan kommer USDC att låsas i ett smart kontrakt och en representativ token skapas på den andra blockkedjan. Förutsatt att användningen av dessa tokens blir stor kan utvecklarna vända sig till Circle och ansöka om att dessa tokens ska migreras till riktiga USDC. Detta genom ägarskapet över det smarta kontraktet överlåts till Circle och bridgad USDC ”växlas” mot native.
Det finns däremot ingen garanti för att Circle kommer att acceptera en sådan konvertering även om denna standard används.
Wrapped USDC
En wrapped token är en representativ token vars värde kommer från den tillgång som den representerar. Tillgången kan vara låst i ett smart kontrakt varpå en wrapped token skapas. Skickas wrapped token till detta smarta kontrakt nås den ursprungliga tillgången. Se bilden nedan som illustrerar hur detta sker med ETH och wETH (wrapped Ether).
Främst sker detta för att skapa enklare hantering och större interoperabilitet. Tekniskt sett är det en liknande funktion som med en bridge. En skillnad är däremot att en wrapped token inte nödvändigtvis måste ”byta” blockkedja.
axlUSDC med flera…
Ett exempel på wrapped USDC är axlUSDC. Axelar är en plattform som skapar interoperabilitet mellan olika blockkedjor och som kan hantera axlUSD mellan dessa blockkedjor. För varje axlUSDC som finns i omlopp ska det finnas 1 USDC låst på Ethereum.
aUSDC
Aave är en in- och utlåningsplattform för kryptovalutor. De som tillför likviditet till poolerna får avkastning på insatt kapital från den ränta som låntagarna betalar. Vid insättning av likviditet skickas automatiskt en atoken till den plånbok varifrån insättning skett. Denna atoken kan ses som ett kvitto på insatt kapital och är räntebärande. Värdet på denna kommer alltså vara lika stort som insatt kapital samt ackumulerad ränta.
I det fall som USDC sätts in hos Aave betalas en aUSDC ut. Det är därmed en token som skapas av Aaves protokoll. Namnet kommer ifrån att det är USDC som lånats ut via Aave. Hade det varit Ether hade dessa tokens hetat aETH. Bilden nedan visar a-token på Polygon med utlåning av USDC.
ad och native USDC. Eftersom det är två olika tokens har de olika utlåningspooler och ränta.
Olika tokens – Olika funktioner
Som förklarats ovan är det både tekniska och funktionella skillnader på olika varianter av USDC. Det innebär även att det är viktigt att vara medveten om vilken typ av token som hanteras. På vissa blockkedjor kan det anges att det är USDC medan det i själva verket är bridgad USDC som hanteras.
Att vara medveten om vilket typ av token som hanteras är extra viktigt om överföring ska ske exempelvis via Circle CCTP eller betalning ske till butiker som accepterar USDC som betalningsmedel. Det nämligen inte alltid som mottagaren accepterar annat än nativevalutan.