Året närmar sig sitt slut och då är det dags att fundera på vilka kryptotransaktioner man gjort under 2019. Att hålla reda på alla dessa och sedan samla ihop dem och på ett korrekt sätt deklarera vinster och förluster på en K4-blankett är ju som jag tidigare skrivit om inte helt enkelt. Som tur är finns det verktyg som hjälper dig och ett alldeles nytt sådant är skapat av en svensk och går under namnet Koinly. Använder man ett verktyg som detta och ser till att hålla informationen uppdaterad under året (något som i hög grad kan göras automatiskt i Koinly tack vare integrationer med börser etc.) så blir deklarationen bara ett enkelt knapptryck. Nedan går jag igenom och testar funktionerna i Koinly.
De två koncept som du behöver känna till är "Wallets" (egna plånböcker, konton på börser etc.) samt transaktioner (alla köp, försäljningar och överföringar). Brukar du t.ex. använda Coinbase så väljer du "Add wallet" och väljer Coinbase i den långa listan av plånböcker/börser. Finns stöd för automatisk synkning av transaktioner för den plånbok du valt så kommer du att kunna aktivera det direkt här.
För de plånböcker Koinly inte kan integrera automatiskt med så har du möjlighet att importera en CSV-fil som du exporterat från din plånbok och i de ytterligare fall när det inte heller finns möjlighet för dig att importera en fil så kan du alltid lägga till transaktioner manuellt. I demonstrationssyfte kommer jag här att lägga till transaktioner manuellt för att ge en bild av hur Koinly hanterar ett realistiskt exempel med diverse köp och försäljningar och sedan hjälper dig med K4-blanketten.
Jag börjar med att lägga till en plånbok, en Trezor. Låt oss sedan säga att jag i januari köpte bitcoin från bitcoin.se för 5000 kronor och tog emot dessa till min Trezor. Jag väljer "Add transaction", "Trade" och fyller i detaljerna. Jag kan även här lägga till avgifter mm och länka den till en transaktion i blockkedjan men det är inte nödvändigt. Det kan vara värt att tänka på att du ger en hel del information till Koinly här så om du är mån om din integritet kan du ju försöka att fylla i så lite som möjligt.
I mitt fiktiva scenario så köper jag ytterligare bitcoin ett par månader senare för 7000:-, även den här gången direkt till min Trezor. I April när priset gått upp en del säljer jag 0.05 av de ca 0.34 bitcoin jag köpt. Vi kan här direkt i transaktionslistan se att Koinly kommit fram till att jag här gjort en vinst på 584 kronor. Det står också under försäljningen "SEK 1,748.25 cost basis" (se bild längre ned) vilket alltså är det som Skatteverket kallar omkostnadsbelopp eller helt enkelt inköpspriset. Alltså, jag sålde 0.05 bitcoin för 2332 kronor. Mitt inköpspris för dessa var 1748 kronor och jag har därmed gjort en vinst på 584 kronor.
Låt oss ta en närmare titt på detta med omkostnadsbelopp för att bekräfta att Koinly faktiskt gör rätt. Enligt Skatteverkets instruktioner så ska man vid deklarationen använda s.k. genomsnittligt omkostnadsbelopp. Det innebär att när du säljer bitcoin så ser man det inte som att det är några specialla bitcoin du säljer (t.ex. de första som du köpte, de som var billigast) utan man räknar helt enkelt ut det genomsnittliga inköpspriset för alla de bitcoin du äger. I det här fallet har vi skaffat bitcoin vid två olika tillfälllen, totalt 0.3432 bitcoin för 12 000 kronor. 12 000 / 0.3432 = 34 965 kronor per bitcoin. För 0.05 bitcoin blir detta 34 965 * 0.05 = 1748 kronor, vilket är precis vad Koinly visar upp.
Om du av någon anledning inte skulle vilja använda genomsnittligt omkostnadsbelopp så har Koinly även stöd för andra sätt att räkna. Ändrar vi t.ex. under inställningar från ACB (Average Cost Basis) till FIFO (First In First Out) så kommer systemet istället att räkna det som att de 0.05 bitcoin jag sålde tillhör de första bitcoin jag köpte. Eftersom dessa var de billigaste så kommer omkostnadsbeloppet att bli lite lägre och min vinst därmed lite högre. OBS! Det kan vara kul att labba med dessa olika sätt att räkna men om du tänker använda informationen till din deklaration är det alltså viktigt att du valt ACB under inställningar. Det finns också en annan inställning som kan vara intressant att känna till som heter "Realize gains on crypto -> crypto trades". Här handlar det alltså om huruvuda det ska räknas som en realisering av vinst/förlust när du byter en kryptovaluta mot en annan (du kanske t.ex. använder dina bitcoin för att köpa ether). Skatteverket säger att du ska skatta även när du byter krypto mot krypto så se till att denna är ikryssad. Båda dessa inställningar kommer att vara rätt inställda från början men det skadar förstås inte att dubbelkolla detta innan du lämnar in din deklaration.
Jag fortsätter sedan att lägga till ytterligare transaktioner enligt följande:
- En överföring av 0,1 BTC till Bitstamp
- Försäljning av dessa BTC på Bitstamp, vilket ger 460 EUR
- Bitcoinköp på Bitstamp för dessa 460 EUR, vilket den här gången bara gav 0,0544 BTC
- Försäljning av hela innehavet på Bitstamp, vilket nu gav mig 353 EUR
Det kan vara intressant att se i listan att varje försäljning jag gjort här alltså klassas som en vinst, trots att det kändes som att affärerna på Bitstamp var riktigt dåliga. Jag började ju med 0.1 BTC / 460 EUR och slutade med 0.0544 BTC / 353 EUR. Men det här beror alltså på att jag köpt en stor del av mina bitcoin tidigt på året till ett mycket bättre pris så mitt genomsnittliga omkostnadsbelopp är lågt.
De här detaljerna är lätta att göra fel på om man inte har koll på hur uträkningen ska göras vid deklarationen. I år har jag alltså sålt bitcoin 3 gånger, alla gånger med vinst, och det är här som ett verktyg som Koinly är så användbart. Ser du bara till att systemet känner till alla dina transaktioner så kan K4:an exporteras helt automatiskt. När det är dags att lämna in deklarationen så går du helt enkelt in under "Tax Reports", väljer "Inkomstdeklaration K4" och trycker på "Download report". Du får då ner en komplett K4 i PDF-format med rätt värden förifyllda som du antingen kan skicka in till Skatteverket i pappersformat eller använda som underlag när du knappar in värdena i onlinetjänsten. Enligt Skatteverkets riktlinjer så är det OK att slå ihop alla vinstaffärer till en rad och alla förlustaffärer till en (annan) rad. Det är just så Koinly också gör så om du väljer att knappa in värdena från blanketten online så är det max 2 rader (per kryptovaluta) som du behöver föra över. I vårt blev det alltså bara en rad och blanketten jag får ut ser ut såhär:
Koinly är gratis att använda med alla funktioner jag visat förutom att skapa K4-blanketten vilket du får betala en årsavgift på $79 (för upp till 300 transaktioner) för. Min uppfattning är att det helt klart kan vara värt de pengarna för att slippa massor av manuellt arbete och dessutom känna sig säkrare på att det blivit rätt. Kul också att det är svensk som skapat denna tjänst som faktiskt inte bara funkar i Sverige utan även har stöd för deklarationsblanketter i en mängd andra länder.
Skapa ett eget konto på Koinly här.
Kommentarer