NFT:er på blockkedjan Bitcoin kallas för ordinals NFT eller bara ordinals. Detta utifrån att protokollet, som möjliggör denna funktion, heter Ordinals. I korthet innebär det att varje satoshi får ett eget nummer, och därmed blir unik, samt att information kan läggas till vid en transaktion.
“The Ordinals protocol is just a system for numbering Satoshis, giving individual sats a serial number, and then track them across transactions”/ Casey Rodarmor i intervju till Decrypt
SegWit & Taprot 2017 - 2021
Förutsättningarna för ordinals växte fram i och med uppdateringarna SegWit (2017) och Taproot (2021). Kortfattat gjorde SegWit att information om transaktioner och witness data separerades. Utifrån en säkerhetsaspekt infördes även en begränsning kring hur mycket information som kunde hanteras i varje transaktion.
Med Taproot kunde säkerhetsproblemen åtgärdas och därmed togs gränsen bort för hur mycket data som kunde integreras vid en transaktion.
Ordinals lanseras 2023
Protokollet Ordinals är utvecklat av Case Rodarmor och publicerades i januari 2023. Det är detta protokoll som möjliggör att extern information kan tillföras till en satoshi vid en transaktion. Namnet, ordinals, kommer från funktionen att varje satoshi får ett ”löpnummer” baserat på den ordning som de är skapade från början.
Inscriptions are finally ready for Bitcoin mainnet. Inscriptions are like NFTs, but are true digital artifacts: decentralized, immutable, always on-chain, and native to Bitcoin / Tweet från Casey Rodarmor 21 jan 2023
Satoshi
En bitcoin kan delas upp i 100 miljoner satoshi (sats). Med ett pris på 250 000 kronor för en bitcoin innebär det att en satoshi är värd 0,0025 krona. Det unika med ordinalsprotokollet är att varje satoshi kan skickas separat och eftersom de har ett ”löpnummer” blir de unika. När exempelvis en JPG-bild integreras med transaktionen skapas NFT:er på Bitcoin.
Inskription
Den data som tillförs till transaktionen av en satoshi kallas för en inskription. Enligt Wikipedia är en inskription en ”nedteckning som består under en längre tidsperiod” vilket det även handlar om. I detta fall är däremot ”en längre tidsperiod” så länge som blockkedjan finns kvar….
Skapa och förvara NFT på Bitcoin
Det finns två sätt att skapa en NFT på Bitcoin, dvs. att göra en inskription på en transaktion av en satoshi. De som vill göra det helt själv behöver använda Bitcoin Core Client vilket innebär nedladdning och installation av mjukvaran.
Det betydligt enklare sättet är att använda en extern tjänst, exempelvis ordinalsbot.com. Tjänsten innebär att bland annat att en bild-, ljud- eller videofil laddas upp och adderas till transaktionen. Betalning sker sedan med Bitcoin varpå inskriptionen sker och ett par satoshi skickas till vald mottagaradress.
Kräver NFT plånbok
Används ordinalsbot, eller annan liknande tjänst, kommer en NFT att skapas i tjänsten och skickas till angiven mottagaradress. Det krävs därmed att man först skaffar en plånbok som är kompatibel med ordinals. Ett exempel är Sparrow Wallet.
En vanlig rekommendation är att använda en separat plånbok för hantering av ordinals. Detta utifrån det finns en risk att en framtida överföring med bitcoin kan råka ske med den specifika satoshi som har inskriptionen. En del plånböcker har däremot en funktion som gör att just den specifika satoshi som har en NFT låses i plånboken. I Sparrow Wallet kallas funktionen för ”Freeze”.
Skillnader mellan NFT på Ethereum och Bitcoin
Utöver att det är helt olika blockkedjor finns det en fundamental skillnad på hur NFT:er hanteras på Ethereum och Bitcoin. Den primära skillnaden är var datan finns tillgänglig.
På Bitcoin är den ”ingraverad” på en satoshi och alltid på blockkedjan. Det är detta som Rodarmor troligtvis syftar till i tweeten där han anger att lösningen är ”decentralized, immutable, always on-chain, and native to Bitcoin”
Detta medan en NFT på Ethereum snarare kan ses som ett kvitto på ägarskapet över en tillgång som eventuellt finns på en annan plats. Den största NFT-plattformen i världen, OpenSea, anger följande på sin hemsida.
” NFTs created on OpenSea aren't actually 'minted' onto the blockchain until they are purchased or sent to another wallet.
En NFT på Ethereum (eller liknande blockkedja) kan alltså vara helt, eller delvis, lagrad på en centraliserad server så som Microsoft eller Amazons molntjänster. Men det finns även de som lagras betydligt mer decentraliserat. Skillnaden förtydligas i följande exempel:
En krona – Som Bitcoin
En person har 20 enkronor från samma årtal. De är därmed lika och är totalt fungibla. Det spelar därmed ingen roll vilken enkrona som används vid betalning. Personen rispar med en kniv på kronan och skriver sin autograf eller skriver en dikt. Det sker i så liten omfattning att den fortfarande kan användas som betalningsmedel.
Värdet, som betalningsmedel, är identiskt som tidigare. Men skulle det vara en känd artist som skrivit sin autograf skulle värdet öka drastiskt – som samlarobjekt. Nu kanske det finns någon som är villig att betala 10 000 kronor för denna enkrona. För att personen ska bli ny ägare krävs att kronan byter ägare.
Ett kvitto – Som Ethereum
En person köper en digital cykel i ett spel. Men i stället för att ta med sig cykeln ut ur spelet skrivs ramnumret ner på ett kvitto (ERC-721 token) som personen tar med sig. Dessutom noteras detta på en blockkedja vilket gör att fler inte kan köpa samma cykel. Kvittot påvisar ägarskapet men cykeln kan vara lagrad centraliserad hos spelutvecklarens server.
Även om exemplet ovan inte speglar exakta skillnaden mellan Bitcoin och Ethereum så påvisas skillnaden både i decentralisering och ägandeskap.
Kritik mot ordinals
Inte oväntat uppstod det snabbt kritik mot att NFT:er nu kan hanteras på Bitcoins blockkedja. Kritiken handlar primärt om säkerhet och användningsområde.
Minskad säkerhet?
Resonemanget kring att ordinals kan minska säkerheten på blockkedjan utgår från att bilder, video och annan information kommer att ”konkurrera” om platsen i blocken mot de finansiella transaktionerna. Ju färre transaktioner inom ett block desto färre transaktionsavgifter kommer miners att kunna ta del av vilket minskar incitamentet för att utföra mining. Det i sin tur kan resultera i att decentraliseringen minskas samt säkerheten för nätverket.
Fel användning?
Det andra som kritiska röster har höjts mot är att blockkedjan nu får ett användningsområde långt utanför dess ”ursprungliga idé”. Flera av de som framför denna kritik har tidigare kritiserat Ethereum och hävdat att blockkedjan inte har någon större funktion utöver att kunna skapa och överföra ”digitala apor”. Med ordinals öppnas nu en liknande funktion på Bitcoin. De 300 första aporna är redan sålda – för ca 16,5 miljoner USD.
Mer info:
Se eller lyssna på Konsensuspodden, avsnitt ”Ordinals”, eller läs mer på Ordinals.com
https://youtu.be/QJuz6Ubp0KI?list=PLOTqdW45t2Motc4REZJ9cMBO88D33fwx1