Transaktionsavgifter
De senaste dagarna har bitcoinkursen börjat stiga igen och vi ser också att det sammanfaller med en ökad mängd transaktioner. Faktum är att mängden transaktioner började öka märkbart redan innan priset rusade iväg. För två veckor sedan låg för det mesta antalet tranasktioner som väntade på att få komma med i ett block på under 10 000 men nu är vi upp i över 50 000. Så vad betyder det här för transaktionsavgifterna? Ja, ökad konkurrens om att få med sin transaktion i ett block gör att avgifterna stiger eftersom det i princip handlar om en budgivning där de som bjuder högst får med sina transaktioner.
Klickar du på bilden ovan så kan du få alla detaljer om vilka transaktioner som ligger och väntar och hur stor avgift som har bifogats. Den är dock ganska teknisk så för att få en mer lättförståelig och pedagogisk bild kan du kolla in bitcoinfees.info. Här ser vi t.ex. att vid den stora rusningen i slutet av 2017 och början av 2018 så kunde snittkostnaden för att få med sin transaktion i nästa block vara så hög som 30 dollar medan det under den lugna perioden som följt därefter räckt med mellan 10 och 50 cent. Det här beror förstås framförallt på en minskad mängd transaktioner p.g.a minskad efterfrågan men även till viss del på att många under denna period blev medvetna om fördelarna med att "batcha" transaktioner samt att den tekniska förbättringen Segwit började utnyttjas i högre grad.
Status för Lightning Network
Så vad händer nu om vi får en ny rusning, kan vi då återigen se transaktionsavgifter på uppemot 30 dollar och har bitcoin något lösning för detta? Faktum är att det inte är omöjligt även om det inte är troligt att vi kommer upp på riktigt samma nivåer som sist. Precis som vi har skrivit om tidigare så är en långsiktig lösning på detta att istället börja göra mindre transaktioner på Lightning Network som är ett lager ovanpå bitcoin som kan skala extremt mycket bättre än blockkedjan. Det är redan nu hyfsat användbart så har du redan skaffat en Lightningplånbok och stoppat in lite pengar så kan du med stor sannolikhet redan nu komma runt problemet i många lägen. Här är några artiklar som vi skrivit tidigare om de här problemen/lösningarna:
Det finns dock några utmaningar kvar innan Lightning Network kan bli mainstream på riktigt. Det som är glädjande är att så gott som alla problem ockå har förslag på lösningar.
Att komma in i systemet
En begränsning med Lightning är att det för att "komma in" i systemet ändå krävs att en transaktion sker on-chain (och en till om man vill "ut"), alltså på blockkedjan, så om avgifterna har blivit väldigt höga så kostar det även att komma igång med Lightning Network. Det här är alltså bara ett problem just i början när nya Lightningkanaler ska sättas upp, därefter är avgifterna minimala, men likväl är det en begränsning. Det finns också ett relaterat problem om man vill "fylla på" med mer pengar. Kanske stoppade du från början bara in lite pengar för att testa. Vill du få in mer pengar är det ännu en on-chain-transaktion som gäller.
En lösning på det är s.k. channel factories som är ett sorts lager mellan blockkedjan och Lightning Network där grupper av deltagare skapas och betalkanaler sedan skapas inom gruppen. Det fina med lösningen är att en on chain-transaktion bara behövs när gruppen skapas, de enskilda kanalerna kan sedan skapas och stängas helt utanför blockkedjan.
Balanserade kanaler
För att komma igång med Lightning Network skapar du (eller din app) betalningskanaler till en eller flera andra noder i nätverket. När detta gjorts är det möjligt för dig att börja skicka pengar, men tyvärr inte nödvändigtvis att ta emot. Det här beror på att alla pengar finns på "din sida" av kanalen, som en kulram där alla kulor befinner sig på ena sidan. För att lösa det måste du se till att någon annan vill öppna en kanal till dig, så att pengarna finns på deras sida.
Det finns lite olika lösningar på detta. Vi testade t.ex. i ett tidigare inlägg en enkel tjänst där Bitrefill öppnar en kanal till dig mot en liten avgift. Det funkar fint men är förstås en lösning där du litar på en tredjepart, i det här fallet Bitrefill. En intressantare lösning är tjänsten Loop som Lightning Labs nyligen lanserade. Loop använders sig av något som kallas Submarine swaps för att flytta pengar från on-chain till Lightning och vice versa utan att öppna eller stänga några kanaler. Med tjänsten kan du göra en s.k. loop out där du flyttar pengar från Lightning till en vanlig bitcoinadress, vilket får effekten att en kanal där pengarna tidigare fanns på din sida nu finns på motsatt sida och därmed gör det möjligt för dig att ta emot betalningar igen.
Det här låter såklart krångligt för en vanlig användare så jag vill som vanligt påminna om att se detta som infrastruktur som håller på att byggas upp och med komplexitet som senare kommer att döljas i snygga och pedagogiska användargränssnitt.
Pengar på olika kanaler
Ännu ett problem av teknisk karaktär är att de pengar man har på Lightningnätverket för det mesta är uppdelade på olika kanaler. Låt oss säga att du vill stoppa in 900 kronor (i bitcoin förstås, men låt oss räkna i kronor för enkelhets skull). Det rimliga är då att dela upp dessa på några olika kanaler, för att få fler möjliga vägar till olika mottagare och därmed öka chanserna för att dina betalningar faktiskt kan komma fram. Men om du öppnar tre olika kanaler a 300 kronor så innebär det att du max kan skicka 300 kronor i en transaktion. Vill du skicka 500 kronor måste du skicka två gånger. Det kan också vara så att du bara vill skicka 300 kronor och även om din egen kanal har den kapaciteten så finns ingen komplett väg fram till mottagaren som kan hantera 300 kronor.
Lösningen på detta är något som kallas Atomic Multipath Payments, vilket möjliggör att en transaktion kan bestå av flera olika delar som routas över nätverket på olika sätt.
Sammanfattning
Det kanske kan tyckas som att det tar en evighet men vi är fortfarande inte riktigt vid en punkt där bitcoin kan användas som digitala kontanter, för småbetalningar, av den stora massan. Ser vi en stor ökning av mängden transaktioner igen så kommer avgifterna för transaktioner på blockkedjan åter att gå upp. Det här är OK i en framtid när den stora majoriteten av transaktioner sker i ett andra lager som Lightning Network och även om den tekniken redan funkar är den inte riktigt mogen för ett globalt massanvändande än. Kort sagt, bitcoin funkar redan finfint som digitalt guld men ännu inte fullt ut som digitala kontanter.