De senaste åren har den s.k. stock-to-flow-modellen fått mycket uppmärksamhet och många verkar övertygade om att det är ett sätt att förutspå bitcoins pris. Även Eric Walls regnbågsmodell har ett gäng trogna följare trots att han själv förkunnat att det hela bara var ett skämt.
Låt oss börja med stock-to-flow eller S2F. Begreppet är inte nytt men sedan Saifedean Ammous använde det som en del av sin argumentation i boken The Bitcoin Standard har det kommit att associeras starkt med bitcoin och dess egenskaper. S2F är ett mått på hur utbudet av något förändras över tid och fås genom att ta det existerande utbudet delat med hur mycket som tillkommer varje år. Om det finns 200000 ton guld i världen och grävs upp 3000 nya ton varje är så är alltså dess S2F-ratio 200000 / 3000 = 67.
Notera att det här är exakt samma sak som det vi brukar kalla inflation (tillgångsinflation, inte prisinflation) fast tvärtom. Tar vi istället 3000 / 200000 så får vi 0,015 = 1,5%. Gulds ungefärliga årliga inflation är alltså 1,5%. Låg inflation = Högt S2F och vice versa. Att en av bitcoins stora fördelar är det begränsade utbudet har alltid varit känt så det kändes nästan som ett marknadsföringsknep när detta faktum för några år sedan fick en stor renässans av att plötsligt benämnas hög S2F istället för låg inflation.
Så populärt blev det alltså t.o.m. att någon bestämde sig för att skapa en modell för priset endast baserad på bitcoins stock-to-flow-ratio. Låt oss titta närmare på den. Modellen presenterades 2019 i artikeln Modeling Bitcoin Value with Scarcity av pesudonymen PlanB och idén är att det finns en korrelation mellan bitcoins S2F-värde och dess pris (market cap). Ett sätt som PlanB visualiserar detta är genom en graf där man helt enkelt har dessa två parametrar på varsin axel och ser att punkterna (varje punkt motsvarar tidpunkten för ett block) grupperas ganska fint längs en rak linje.
Det finns förstås också en matematisk metod (som kallas regression) för att ta fram den exakta lutningen på denna linje och det gör PlanB för att kunna få fram en formel där man kan räkna ut vad priset bör vara vid ett visst S2F-värde. Med denna formel kan man sedan skapa en annan graf där man jämför det pris som modellen förutspår med det verkliga priset, över tid. En sådan graf kan du se live på buybitcoinworldwide.com.
Man visar här inte S2F-värdet för enskilda dagar eller block utan tar ett snitt över 10 dagar i ena fallet och 463 dagar i andra fallet. Varför just 463 dagar? Jo, någon kom fram till att varje 4-årsperiod mellan bitcoins halveringar kan delas upp i tre faser ("bull run", "correction", "reversion to mean") och de 463 dagarna motsvarar en sådan fas. Lite hokus pokus alltså men det ger en mjukare kurva utan spikarna som uppstår vid halveringarna.
Så kan vi lita på den här modellen? Förutspår den faktiskt bitcoins framtida pris? Den enklaste och mest uppenbara invändningen mot en sådan här modell är att den endast baseras på utbudet av bitcoin medan vilken ekonomikurs som helst lär ut att en varas pris bestäms av utbud och efterfrågan. Allt det som händer i världen som skulle kunna påverka folks vilja att köpa bitcoin är alltså enligt den här modellen irrelevant, eller åtminstone försumbart. Eller så kanske det är mer korrekt att säga att modellen förutsätter att efterfrågan ökar i takt med att S2F ökar och att den effekten är klart större än den påverkan som yttre händelser, psykologi etc. skulle ha på efterfrågan. Det går förstås inte helt att avfärda att det skulle vara så men det låter osannolikt med tanke på vilken komplex värld vi lever i och vilka komplexa varelser vi är.
I den första bilden ovan ser vi att PlanB har tagit med en punkt för guld och en punkt för silver för att visa att de också följer modellen väl. Det är dock en aning missvisande att bara ta med 1 punkt eftersom gulds S2F varierat en hel del över åren (och faktiskt inte tycks korrelera speciellt väl med priset, åtminstone enligt den här artikeln).
En annan sak som är lätt att tänka fel kring är att man tittar på graferna ovan och drar slutsatsen att S2F-modellen har förutspått bitcoins pris mycket bra ända sedan 2010. Det man måste göra är dock att kolla hur väl modellen förutspått bitcoins pris sedan 2019. Datan mellan 2010 och 2019 användes för att skapa modellen genom att linjär regression hittade den linje som bäst stämmer överens med datan. Den linjen är alltså konstruerad just för att stämma så väl överens med utvecklingen mellan 2010 och 2019 som möjligt och vi kan inte använda samma data för att verifiera modellen.
Såhär ser det ut sedan 2019:
Är det bra eller dåligt? Visst, vi har en ökning precis som modellen förutspår men det är väl inte en superimponerande träffsäkerhet eller? Runt 20:e juli när båda varianterna av modellen förutspår 90-100k så låg vi t.ex. på 32k. Du har säkert förstått vid det här laget att jag inte har speciellt stor tilltro till den här typen av modeller och det är först och främst baserat på sunt förnuft och de enkla resonemang jag fört ovan. Vill man även titta närmre på argument baserade på statistiklära så finns det de som gjort djupdykningar i detta.
OK, men regnbågsgrafen då, den ser väl intressant ut? Flera av argumenten emot S2F gäller förstås här också men Eric Wall uttryckte det bäst så jag avslutar med hans ord.
Jesus christ people.
NO I'M NOT SERIOUS ABOUT THE RAINBOW CHART
YOU SHOULD NOT EXPECT TO BE ABLE TO TRADE BITCOIN PROFITABLY BASED ON A SILLY REGRESSION ON HISTORIC PRICE DATA
THERE IS NO REASON WHY BITCOIN SHOULD FOLLOW THIS TREND
IT IS A JOKE
The whole purpose of the Rainbow chart is to highlight how silly it is to think that you can trade bitcoin profitably based on a regression formula