NEAR-token, Dess funktioner
NEAR används som primär token (native token) på Near Protocol, en layer 1 blockkedja med liknande funktioner som Ethereum och Solana. NEAR används för att betala transaktionsavgifter och för staking inom Delegated Proof-of-Stake. Indirekt har NEAR även funktionen att finansiera utvecklingen och adoptionen av blockkedjan.
Betala transaktioner
När en transaktion sker på NEAR Protocol betalas transaktionsavgiften i NEAR. Begreppet ”transaktion” förknippas ofta med ”överföring av kryptovalutor” men det är i princip all interaktion som ändrar information på blockkedjan. Det kan alltså vara ett godkännande, en röst vid omröstning eller interaktion med en decentraliserad börs. Denna funktion är därmed identisk med hur exempelvis Ether används för att betala transaktioner på Ethereum, SOL på Solana och Matic på Polygon.
Vid en transaktion bränns hela transaktionsavgiften i en process som kallas för burning. Det innebär i praktiken att de försvinner ur cirkulation och att det totala utbudet av NEAR alltså minskas. Mer om hur utbudet ökar/minskar förklaras senare i artikeln.
Om interaktion sker med ett smart kontrakt bränns däremot bara 70 % varpå 30 % av transaktionskostnaden går till kontraktet. Det skapar därmed ett ekonomiskt incitament för utvecklare att skapa smarta kontrakt på NEAR Protocol. De kan på detta sätt tjäna pengar utan att de som interagerar med exempelvis en dApp behöver betala mer än de transaktionsavgifter som alltid betalas på nätverket.
Till skillnad mot de ovan nämnda blockkedjorna används NEAR inte enbart för transaktioner på blockkedjan utan även för att ta del av blockkedjans resurser i form av lagringsutrymme, storage costs.
Storage costs
Storage Costs är kostnaden som uppstår när information önskas lagras på nätverket vilket innebär att en del av nätverkets kapacitet utnyttjas löpande. Lagring är exempelvis publicering av ett smart kontrakt, en dApp eller att skapa ett NEAR-konto.
Ju fler NEAR som finns i en plånbok, eller ett kontrakt, desto större lagringsutrymme blir tillgängligt. För varje NEAR ges tillgång till ungefär 10 kilobyte. Om ett NEAR-konto skapas behöver det alltså alltid ha en fraktion av en NEAR för att kontot ska kunna användas. De som utvecklar stora och komplexa kontrakt, exempelvis hantering av stablecoins för flera miljoner, behöver alltså ha betydligt fler NEAR låsta i kontraktet.
Utvecklare som inte har tillräckligt med NEAR kan exempelvis låna NEAR från finansiärer som sedan får del av den avkastning som kontraktet tjänar. Detta eftersom interaktion med ett smart kontrakt innebär att 30% av transaktionskostnaden tillförs kontraktet. I detta fall sker alltså investering, med NEAR, i ett projekt med förhoppningen om att projektet ska bli populärt och därmed ge god avkastning via andelen av alla transaktionsavgifter.
Ett annat alternativ är att utvecklare skapar en dApp med egen token och att de som tillför NEAR får en del av det nya projektets token som belöning.
Staking
För att kunna agera nod på NEAR Protocol krävs att NEAR-token används inom staking. Detta utifrån att NEAR Protocol använder Delegated Proof-of-Stake (DPoS) som konsensusmekanism.
Hur många NEAR som krävs är dynamiskt och påverkas av hur många NEAR som totalt är inom staking. Aktuell nivå går att se nearblocks.io vilket är en blockexplorer för NEAR Protocol. Vid tillfället då denna text skrevs var kravet (angett som Seat Price på bilden) ca 3 505 NEAR. Med en kurs på 5,6 USD motsvarade det ca 213 000 kronor.
Noderna validerar transaktionerna på nätverket och får för detta en belöning i NEAR motsvarande ungefär 4,5 % i avkastning per år. Skulle det däremot framkomma att en nod agerat felaktigt förloras delar av de NEAR som hålls inom staking. En funktion som kallas för ”slashing”.
Chunk-Only Producer
En ”light-variant” av att agera nod är att agera Chunk-Only Validator. I korthet är dessa enbart ansvariga för skapa ”chunks” vilket är delar av block inom en shard. (Läs mer om shards i vår artikel om sharding)
Chunk-Only kan genomföras med betydligt enklare hårdvara och kräver inte heller lika många NEAR inom staking.
Delegering av NEAR
De som inte vill/kan agera nod, eller Chunk-Only validator, kan istället välja att delegera sina NEAR till en nod. Dessa kan i sin tur välja vilka regler som gäller för delegering till dem. De kan exempelvis ange att de som delegerar får ta del av avkastningen i proportion till tillfört kapital men att noden tar 1% i avgift.
Genom att ha NEAR inom staking och sedan delegera till en nod går det alltså att få avkastning på ungefär samma nivå som noderna får. Däremot gäller även regeln för slashing vid delegering. Blir noden bestraffad med slashing kommer alltså även de som delegerar att förlora NEAR.
(Treasury)
”Protocol Treasury” är inte en teknisk funktion för NEAR-token. Däremot är det en fundamental funktion inom dess tokenomics.
Utöver att noderna får avkastning, på 4,5 %, via staking skapas 0,5 % av befintligt utbud i nya NEAR som går direkt till ”Protocol Treasury”. En ”fond” som förväntas användas till att ”continuously re-invest into ecosystem development” (NEAR Whitepaper). Årligen tillförs därmed ett stort kapital som kan användas för att på olika sätt främja utveckling och adoption av NEAR Protocol.
Inflation
Eftersom noderna får ca 4,5 % i årsavkastning, via nya tokens, och Protocol Treasure får 0,5 % är den högsta inflation som kan uppstå på NEAR på 5%. Däremot minskas denna nivå beroende på hur mycket nätverket används eftersom transaktionsavgifterna helt eller delvis bränns. Om nätverket används i mycket stor omfattning, och därmed transaktionsavgifterna blir stora, kan NEAR till och med få deflation.
Läs mer: