LINK har primärt två funktioner. För det första används LINK som betalningsmedel vid inköp av den information som noderna tillför till olika blockkedjor. För det andra används LINK för staking då blockkedjan har en Proof-of-Stake konsensusmekanism.
- Betalningsmedel för information
Chainlink består av ett nätverk av noder som överför information från externa källor (offchain) till olika blockkedjor (onchain). Delvis sker även informationsöverföring åt andra hållet men än så länge är det främst ett informationsflöde offchain till onchain.
Informationen kommer från tillförlitliga källor, ”dataproviders”, och kan vara allt från väder och aktiekurser till sportresultat och information inom försäkringsärenden. Exempel på dataproviders som redan är aktiva på Chainlink är:
- Two Sigma – Amerikansk hedgefond
- CCData – Informationsleverantör inom digitala tillgångar
- Vodafone DAB – Digital IoT-plattform som ägs av telekomjätten Vodafone
- AccuWeather – Amerikanskt företag med inriktning mot vädertjänster
Se fler dataproviders på Chainlinkecosystem.com.
De blockkedjebaserade projekt som är i behov av den information som dataproviders tillför betalar med LINK för att få tillgång till informationen. Det finns därmed stora likheter med hur företag idag säljer information inom ett stort antal områden. Skillnaden är att informationen nu hanteras på blockkedjor och därmed även kan användas av decentraliserade projekt. För de som har information, som efterfrågas, kan Chainlink därmed bli en ytterligare inkomstkälla.
Ett exempel är att AccuWeather idag säljer väderinformation till företag över hela världen och sedan 2021 även valt att göra sin information tillgänglig, via Chainlink, på blockkedjor.
- Staking
Chainlink använder Proof of Stake som konsensusmekanism. Det innebär i korthet att noder behöver låsa en viss mängd LINK för att kunna agera nod och att de får betalning i LINK för det arbete som utförs för att upprätthålla nätverket.
Inom Staking program v0.2 (som introducerades i november 2023) krävs mellan 1000 och 75 000 LINK för att agera nod. För de som har LINK, men inte vill agera nod, kan staking ske med som minst 1 LINK.
I mitten av januari 2024 var kursen på LINK på cirka 14 USD vilket därmed innebar att en nod behövde låsa kapital för minst 14 000 USD medan det för övriga räckte med 14 USD för att kunna genomföra staking.
Något val av vilken nod som delegering ska ske till behöver inte genomföras. Det enda som krävs är att LINK låses inom staking varpå de automatiskt kommer att delegeras till aktiva noder.
Totalt kan maximalt 45 000 000 LINK vara låsta inom staking samtidigt varav 40 875 000 är tilldelade till användare (community pool) och 4 125 000 till noderna. Nivån ökades, med 80%, från Staking v0.1 och kan även ökas i framtiden efter att Chainlinks ekosystem byggts ut och därmed omfattar fler funktioner och blockkedjor.
Som visas nedan var poolen full i januari 2024 vilket innebar att mer LINK inte kunde användas inom staking. Enda möjligheten att utnyttja denna väg till avkastning var därmed att vänta till att någon annan väljer att dra tillbaka sina LINK från poolen.
De som använder LINK för staking får avkastning, i LINK. Hur stor avkastningen blir beror bland annat på om poolen är full eller inte. Som nod går det att räkna med cirka 5% i avkastning och utöver det 5% via ”delegation fee” från den avkastning som betalas ut inom community pool. Informationen ovan visar hur hög avkastning som kan förväntas vid staking inom community pool.
Cooldown period
LINK som låses inom staking har en ”cooldown period” på 28 dagar. Om en person vill avsluta staking tar det alltså 28 dagar innan dessa tokens blir likvida och kan användas till annat syfte. Efter dessa 28 dagar följer en period av 7 dagar då LINK kan dras ur stakingpoolen. Om det inte sker inom denna period kommer de återigen att låsas.
Används inte för transaktionskostnad
LINK är en ERC677-token och hanteras primärt på Ethereum. Det innebär att kostnaden för transaktioner betalas i Ether. Vid hantering av LINK på BNB Chain betalas transaktionskostnaden i BNB.
Ibland lyfts diskussion upp, på Reddit och andra diskussionsforum, om höga transaktionskostnader för LINK. Men i detta fall handlar det alltså om höga transaktionskostnader på Ethereum, vilket gäller alla tokens som används på den blockkedjan. LINK har ingen egen transaktionskostnad och används inte heller för att betala transaktionskostnader.
Hjälpa Chainlink att växa
I grunden har LINK enbart två funktioner, vilka förklaras ovan. Men genom att se på hur LINK distribuerades från början visas även en indirekt funktion.
Av det maximala utbudet, på en miljard tokens, såldes 35% till investerare (exempelvis via ICO 2017) och 35 % distribueras via stakingrewards till noderna. Resterande, 30 %, förväntas användas för att finansiera utvecklingen av Chainlink. Även om det inte är LINKs primära syfte så är det en stor del av hela utbudet som används för att finansiera framtida utveckling.
Finansieringen sker, bland annat, via Chainlink Community Grant Program som lanserades sommaren 2020. Fokus var från början främst på teknisk utveckling och med två inriktningar. Det första var att öka mängden information som överfördes offchain till onchain. Det andra var att öka säkerheten kring hanteringen av denna data. År 2021 valde man även att utöka Chainlink Grant Program med ”Social Impact”. Bland annat påbörjades ett samarbete med UNESCO Global Education Coalition. Målet med dessa sociala projekt sammanfattas med citatet nedan från ett blogginlägg på Chain.link.
The goal is to incentivize developers and researchers who want to build tangible blockchain solutions that enhance people’s ability to independently improve their well-being and social-economic status.
För att läsa mer om Chainlink samt handla valutan kan detta göras via Safellos plattform.