Del 1 och 2 av den här serien hittar du här:
Vi har nu en bitcoinnod med såväl Bitcoin Core som LND igång och då finns förstås ingen anledning längre att förlita dig på andra noder för att sköta dina transaktioner. Det är dock inte alltid man befinner sig vid datorn och även om Umbrels eget webbgränssnitt går att logga in på via mobilen så är det endast en begränsad form av plånbok man får tillgång till den vägen. Det finns dock en hel del mobilplånböcker som kan användas som ett gränssnitt mot din egen nod, vilket gör att du på det sättet kan få en mycket hög nivå av integritetsskydd och kontroll samtidigt som du inte behöver tumma på enkelhet och användarvänlighet.
För att se vilka plånböcker som Umbrel har stöd för kollar du i menyn under Connect wallet. Varje plånbok har sina egna steg-för-steg-instruktioner som hjälper dig att ansluta. Det finns en uppsjö olika varianter för att kommunicera med din nod så det kan vara ganska svårt att få grepp om vad det faktiskt innebär att "koppla ihop" sin mobila plånbok med sin Umbrel. Vissa plånböcker använder t.ex. en Electrumserver för att ansluta till bitcoinnätverket, vilket betyder att privata nycklar finns lokalt och transaktioner signeras lokalt men att en Electrumserver används för att hämta information från blockkedjan och att skicka ut din transaktion på nätverket. Din Umbrel är redan en Electrumserver "out of the box" så med dessa plånböcker kan du oftast styra om så att du använder din egen nod och på så sätt få en högre grad av integritetsskydd.
Andra plånböcker funkar som ett mer rent gränssnitt mot Bitcoin Core och/eller LND där du helt enkelt kan göra samma moment som du skulle gjort på din server fast via mobilen istället. Vi kommer i den här artikeln att fokusera på några olika lösningar för lightning network.
Jag vet att allt det här låter en aning invecklat så låt oss kolla på några konkreta exempel. Zap är ett exempel på en lightningplånbok som helt enkelt låter dig kontrollera din LND-nod, men på ett enklare sätt. Ladda ned Zap till Android eller iOS och följ sedan instruktionerna på din Umbrel.
I Zap kan du nu se din balans, din transaktionshistorik, öppna och stänga kanaler, skicka och ta emot transaktioner mm. Den har just de grundfunktioner som man förväntar sig av en plånbok och allt sker alltså genom att den kommunicerar med din Umbrel. Du kan logga in på din Umbrel och se att information där direkt motsvarar det du ser i Zap. Eller? Faktum är att det diffar lite mellan balansen vi ser i Zap och den som Umbrel visar (se bilden ovan). För att förstå vad detta beror på kan vi i Umbrel titta på närmare på den kanal vi har öppnat. Välj Lightning i menyn och klicka på kanalen under Payment channels. Här ser du bland en massa annan information: "Commit fee: 978 sats". Detta är ett reserverat belopp för den avgift som kommer att krävas när kanalen nån gång stängs och Zap väljer alltså att dra av denna från din balans, vilket är ganska rimligt eftersom LND inte kommer att låta dig skicka detta reserverade belopp.
OK, så det där var ett exempel på hur vi kan styra LND från vår mobil. En annan ganska populär plånbok med stöd för lightning är Bluewallet men de har en helt annan typ av lösning. Börja med att installera Bluewallet på din iPhone eller Android-mobil och följ sedan instruktionerna under Connect wallet i din Umbrel. Här märker du att man först behöver installera en app kallad Bluewallet Lightning på Umbrel. Så vad är då detta? Jo Bluewallet har utvecklat något de kallar för LndHub som ligger som ett lager mellan mobilen och LND. Med denna får man stöd för att ha flera olika mobilplånböcker kopplade till samma LND. Du skulle alltså kunna låta din familj och dina vänner koppla upp sig mot din nod och på det sättet få en s.k. custodial lightningplånbok men där det är du som är custodian. Med andra ord, du agerar som en sorts bank som dina vänner använder. De behöver därmed lita på dig men inte på någon annan aktör.
En annan sak du kanske noterar är att du dessutom ändrar Bluewallets inställning för Electrumserver till att peka mot din Umbrel. Med dessa två inställningar kopplar du alltså helt bort alla beroenden till Bluewallets egna servrar.
Som standard när man skapar en lightningplånbok i Bluewallet så är det Bluewallets egen instans av LndHub man ansluter sig till och man behöver alltså lita på dem. Men med den här lösningen kan du ta över den rollen själv och skapa hur många olika separata lightningplånböcker du vill. Du kan se dessa lite som olika bankkonton i din egen bank. Låt oss titta på ett konkret exempel på hur det blir i praktiken.
Från början har vår LND en enda kanal uppsatt på 100 000 sats, varav 50 000 finns på "vår sida" och 50 000 på motpartens sida. Vår lightningbalans är alltså 50 000 sats.
- I Bluewallet skapar vi en ny lightningplånbok. Låt oss kalla den för David01. Denna har nu saldo 0.
- I Bluewallet väljer vi att skapa en faktura för att ta emot en betalning. Vad som sker här är att LND skapar en faktura och vidarebefordrar denna till Bluewallet.
- När fakturan betalas så kommer LndHub att se att denna hör till plånboken David01 och balansen 2000 kommer att visas upp i Bluewallet.
- Ur LNDs (bankens) perspektiv så har vi alltså nu 52000 sats (men 2000 hör till plånboken/användaren David01).
Vill du själv ha olika plånböcker för olika syften eller bjuda in dina bekanta att använda dig som "bank" så kan det här alltså vara en intressant lösning. Fördelen ur slutanvändarens perspektiv är att denne aldrig behöver se eller oroa sig för någonting alls rörande kanaler och om sådana behöver stängas, öppnas eller balanseras eftersom det bara är du som kör LND på din server som behöver bry dig om dessa saker.
Det här var exempel på två olika sätt att använda din lightningnod från mobilen och som du ser under Connect Wallet finns det gott om ytterligare alternativ så det är fritt fram att hitta den lösning som passar just dig bäst.