Den först delen i serien hittar du här: Kör din egen bitcoinserver - del 1
Bitcoin Core
Nu har vi en egen bitcoinserver som är uppe och snurrar så låt oss börja med att kolla på vad som faktiskt har installerats. Först och främst är det (förstås) Bitcoin Core, mjukvaran som från början baseras på den kod Satoshi publicerade 2009 och som varit de facto-definitionen av bitcoinprotokollet sedan bitcoins start. Det är denna mjukvara som laddar ner hela blockkedjan från scratch och som du kan använda för att göra transaktioner, privat och utan någon kan hindra dig. För att lättare se exakt vad som pågår i Bitcoin Core så kan vi lägga till en app i Umbrel som låter oss inspektera blockkedjan. När du är inloggad på din nod via http://umbrel.local så ser du i menyn något som heter app store. Här finns diverse olika program som går att installera med ett enkelt klick och bl.a. hittar du där två s.k. block explorers, dels BTC RPC Explorer och dels den svenskutvecklade mempool.space som vi skrivit om här tidigare.
Klicka och installera mempool.space så hittar du sedan denna under apps i menyn. När du väljer denna app så blir du skickad till http://umbrel.local:3006, alltså en adress på din egen bitcoinserver. Det som kommer upp är en exakt kopia av den vy du kan se på https://mempool.space men där blocken som visas alltså är de som finns i den helt egna version av blockkedjan på din helt egna Raspberry Pi. Om allt är som det ska och din nod har synkat färdigt så bör din vy och vyn på den officiella mempool.space vara snarlika. För att verifiera att du är på samma gren av kedjan så kan du t.ex. klicka på det senaste blocket och jämföra så att de har samma ordningsnummer och samma hash. Har de det så garanterar det inte bara att detta senaste block är identiskt utan att hela era blockkedjor är identiska. Varför? Jo för att den hash som räknats fram baseras på det förra blockets hash, som i sin tur baseras på det föregående blocket o.s.v. Skulle något block i era kedjor skilja sig åt så skulle ni inte kommit fram till samma hash i ert senaste block.
Här kan du förstås gå på djupet så mycket du vill, söka upp en egen adress och kontrollera de associerade transaktioner som finns registrerade i blockkedjan, kolla grafer över väntande transaktioner och avgifter samt mycket mer.
Lightning network
Din bitcoinserver har inte bara stöd för bitcoin i sig utan lyckligtvis också för lightning network så att du kan göra små och snabba betalningar utan att varje gång behöva få med din transaktion i blockkedjan. Det finns ett antal olika implementationer av lightning network och den som är inkluderad med din Umbrel heter lnd. Kika under lightning network i menyn så får du upp en vy där du kan se din lightningplånboks saldo och en del annan information om anslutningar och kanaler samt möjligheten att öppna en ny kanal.
Alternativen i Umbrels gränssnitt är dock väldigt begränsade. Något som jag egentligen hade förväntat mig att hitta här är t.ex. info om lnd:s autopilot-funktion, alltså den som automatiskt öppnar lämpliga kanaler åt dig utan att du behöver lyfta ett finger. Denna verkar nämligen inte vara påslagen. Precis som med Bitcoin Core finns det verktyg i Umbrels app store som ger mer detaljerad information så jag testar att installera Ride the lightning och här dyker mängder med alternativ och valmöjligheter upp. Dock inget smidigt sätt att slå på autopilot. Under Node config kan jag förvisso se innehållet i lnd:s konfigurationsfil, men inte ändra det.
Jag ger upp detta försök. Visserligen kan man använda ssh för att logga in på sin Umbrel och ändra i konfigurationsfilen manuellt men de här artiklarna ska ju handla om ett lite enklare sätt att köra en bitcoinnod än att behöva sitta och knappa kommandon.
Men OK, hur enkelt som helst verkar det inte bli, så vi får ta och öppna en kanal själva istället. Det första vi behöver göra att se till att vi har några bitcoin on-chain att öppna kanaler med så vi kan börja med att titta under menyn On-chain i RTL och generera en adress under Receive. När detta är klart kan vi ge oss på att öppna en kanal och då behöver vi förstås till att börja med någon att öppna en kanal till. Ett sätt att hitta en sådan kan vara att kolla på 1ml.com efter stora noder som redan har många kanaler öppna. Sedan är det bara att välja en, kopiera dess adress och gå tillbaka till RTL. Här väljer du Lightning -> Peers/Channels -> Peers och sedan Add peer. I samband med detta kan du också specificera ett belopp och välja att öppna en kanal till denna peer. Var dock medveten om att många noder har ett minimibelopp som de kräver för att du ska få öppna en kanal, och denna kan ofta vara ganska hög, åtminstone några hundratusen satoshis. För min egen del hittar jag CoinGate som går med på att jag öppnar en kanal med 100 000 satoshis.
Just kanalöppnadet ska för övrigt gå att göra direkt i Umbrels gränssnitt men vid mina egna försök fick jag alltid något felmeddelande där medan det däremot gick fint via Ride the lightning. Med en kanal på plats är det fritt fram att sätta igång och skicka satoshis över lightning network! Ett lite smidigare sätt att göra detta än via Umbrels webbgränssnitt är dock att koppla ihop din nod med en plånboksapp på din mobil. Detta kollar vi på i del 3.