GRT är namnet på den token som används på The Graph indexeringsprotokoll. Ett protokoll som indexerar information på blockkedjor och gör informationen sökbar och lättåtkomlig.
GRT används som betalningsmedel på protokollet, av de som vill få tillgång till information, samt inom staking för att säkerställa att informationskällorna och informationen är tillförlitlig.
(Texten presenterar inte en komplett tokenomic för GRT utan har fokus på de största funktionerna och användningsområdena för denna token. Läs mer på Thegraph.com)
Vad är The Graph?
The Graph är ett indexeringsprotokoll för blockkedjor med smarta kontrakt. På ett sätt kan protokollets funktion jämföras med hur Google hanterar och presenterar information. Google indexerar alla webbplatser på internet, läser informationen och gör det enklare för användare att hitta denna information. På ett liknande sätt används The Graph till att indexera och göra information sökbar, tillgänglig och användarvänlig.
The Graph blir därmed ett verktyg för exempelvis utvecklare av dAppar då de kan använda API och hämta information från andra källor istället för att bygga egna tekniska lösningar.
Idag finns det flera centraliserade tjänster som indexerar och presenterar information från blockkedjor. The Graph är däremot en decentraliserad tjänst som innebär att användarna inte behöver förlita sig på en enda central aktör.
The Graph’s mission is not to run a hosted service in perpetuity but to eliminate the possibility for APIs, servers and databases becoming single points of failure and control….The network will allow apps to be serverless
GRT- token
GRT är den token som används på protokollet. Här beskrivs hur GRT används av de som köper information, bidrar med information, samt de som säkerställer att informationen är tillförlitlig.
Consumers - betalar för information
”Consumers” är de aktörer som betalar för den information som noderna på The Graph (indexers) erbjuder. Det consumers i praktiken betalar för är det arbete som noderna utför för att samla in, indexera och göra informationen användarvänlig. Detta på ett likande sätt som att privatpersoner och företag idag betalar (via reklam) för information som Google samlar in, indexerar och presenterar.
Consumers kan exempelvis vara utvecklare av dAppar som automatiskt vill få information, via API, från olika externa källor på blockkedjan.
What Google does for search, The Graph does for blockchains. / Thegraph.com
Indexers – Noder som säljer information
”Indexers” är namnet på noderna på The Graphs protokoll. Det är indexers som indexerar och säljer informationen efter förfrågningar från consumers. De får därmed avkastning via de avgifter som consumers betalar.
Utöver avgifter får indexers även ersättning via den inbyggda inflationsnivån på The Graph vilken är på 3% per år. Det skapas alltså 3% nya GRT årligen som distribueras till de som tillför arbetsinsats till protokollet. Via olika processer där GRT tas ur cirkulation (burning) minskas däremot även utbudet löpande. Det innebär att GRT i vissa lägen totalt sett kan ha deflation även om indexers får 3% nya coins årligen.
Den förtjänst som uppnås, via avgifter och inflation, delas mellan indexers, delegators och curators vilket beskrivs längre ner i artikeln.
Via staking och delegering
För att kunna agera nod och hantera förfrågningar om information krävs att en indexer har GRT i staking. Visar det sig att en indexer agerar felaktigt kan GRT i staking förloras. En process om kallas för ”slashing” och i korthet innebär att dessa GRT tas ur cirkulation.
För att kunna agera nod krävs minst 100 GRT i staking. Med dagens kurs (april 2024) innebär det bara cirka 20 USD. Däremot kommer en nod med enbart 100 GRT vara mycket begränsad gällande dess aktivitet på protokollet. Hur många förfrågningar som en indexer kan hantera beror nämligen på två faktorer. Det första som påverkar är hur många GRT som noden har inom staking. Inom detta belopp räknas även eventuella GRT som är delegerad till noden. (Delegering förklaras tydligare senare i artikeln).
Det andra som påverkar antalet förfrågningar som kan hanteras är vilket pris noden valt att ta ut per förfrågning. Att ha många GRT i staking, eller stort belopp delegerat till sig, ger alltså indexers större handlingsfrihet.
Indexers kan ”locka till sig” mer delegering genom att exempelvis ha en låg ”Index reward cut” och ”Query Fee Cut”. Det är hur stor del av avgifterna och inflationen som denna indexer vill ha själv respektive kan dela med sig till de som delegerar. Väljs 100% innebär det att 0% av förtjänsten som uppnås delas ut till delegators. Anges 50 % delas belöningen lika osv.
En indexer kan däremot inte enbart förlita sig på delegering då det finns en ”Delegation Ratio” på 16. Om en indexer har 1000 GRT i staking kan delegering ske till dem med totalt 16 000 GRT. Visserligen kan delegering ske av fler GRT men det kommer då inte påverka avkastning, antalet förfrågningar som kan hanteras osv.
Delegator
De som inte har tekniska kunskaper att agera indexer kan bidra till nätverket, och få avkastning, som delegator eller curator (curator beskrivs vid kommande rubrik).
En delegator väljer att delegera sina GRT till en indexer och får för detta en andel av den avkastning som denna indexer uppnår. Samtidigt tjänar en indexer på att få delegerad GRT då det ökar möjligheten att hantera flera förfrågningar (se ovan).
Varje gång delegering sker betalas en avgift på 0,5% av hela beloppet. Dessa GRT bränns och tas alltså ur cirkulation. Dessutom är delegering låst i 28 dagar. Önskas en delegering avbrytas tar det alltså 28 dagar till att låst GRT är likvida. Funktioner som gör att delegators inte kan ”hoppa runt” mellan olika indexers utan istället behöver göra god research och välja en som de förväntas delegera till under lång tid.
Till skillnad mot indexers kan delegators inte straffas med slashing. Risken är istället att delegering sker till en indexer som inte tjänar några GRT vilket alltså innebär utebliven avkastning.
Curator – Anger vilka subgraphs som ska prioriteras
Information som indexers hanterar och säljer hämtas från subgraphs. Det är en informationskälla med API som kan interagera med GraphQL. Med andra ord kan indexers läsa informationen, indexera den och förmedla den till consumers.
”Curators” använder GRT för att ange vilka subgraphs som bör indexeras och därmed användas som informationskällor. Det kallas för att curators ”signalerar” till indexers.
Det går att se aktuella, samt skapa, subgraphs på The Graph Explorer. Bilden nedan är enbart ett exempel på subgraphs. Vid detta tillfälle fanns det totalt 1624 stycken att välja på.
Genom att klicka på dessa går det att se fakta och statistik kring varje subgraph. Högst upp till höger finns knappen ”Signal” och genom att klicka på den går det att välja hur många GRT som önskas låsas för detta syfte.
Det som sker är att curators låser GRT och får ”andelar” i denna subgraph. Andelarna kan när som helst växlas tillbaka till GRT. De kan däremot inte säljas eller på annat sätt överföras.
Priset på dessa andelar ökar succesivt ju fler andelar som distribueras. Det innebär att de som först investerar i en subgraph får flest andelar per GRT.
När en consumer köper information, av en indexer, går en viss procent vidare till de som äger andelar i den subgraph varifrån informationen hämtas. I praktiken innebär det att de som har andelar i en populär subgraph kan få hög avkastning. Detta inte minst om investering skett innan många andra valt att skaffa sig dessa andelar.
När GRT används för andelar betalas en avgift på 1%. Även vissa andra procentuella avgifter kan uppkomma. Dessutom finns en inlåsningsperiod på 20 dagar. Därmed finns både ”morot och piska” för curators att göra research och enbart investera i subgraphs som är trovärdiga och eftertraktade källor. I likhet med delegators kan curators inte bli utsatt för slashing.
Exempel
En dApp lanseras som visar, analyserar och jämför kursen på Bitcoin och Ether. Detta utifrån ett tradingperspektiv. Utvecklarna vill att andra applikationer ska kunna ta del av deras aktuella och historiska data. De skapar och publicerar först och främst en subgraph.
Curators kan i detta läge låsa GRT och få andelar av denna subgraph. Eftersom det är en dApp som många tror kommer bli populär är det ett stort intresse för dessa andelar. De som agerade först fick dem däremot till en betydligt lägre kurs än de som valde att låsa GRT några veckor senare.
Indexers ser, via starkt signalvärde, att denna subgraph både är populär och trovärdig vilket kan resultera i att en, eller fler, väljer att indexera dess information via API.
Delegators väljer att delegera till en av dessa indexers och får därmed del av avkastningen som uppstår om de får leverera information.
Consumers är i detta exempel utvecklaren av en annan dApp. De betalar för att automatiskt ta del av information, via API, som kan implementeras i deras dApp. Denna avgift fördelas automatiskt mellan indexers, delegators och curators.
Governance i framtiden
I en blogpost från 2020 anges att utvecklingen av The Graph förväntas få en mer decentraliserad styrning i framtiden. Det skulle därmed kunna innebära att styrningen sker helt och hållet via en DAO och att de som har GRT kan vara med och rösta på olika förslag inom protokollets utveckling. Än så länge finns däremot inte denna funktion med GRT.
The Graph’s governance will decentralize further, following in the footsteps of projects like Compound, MakerDAO and Livepeer, which have taken a similar path.
Kom igång med GRT
Youtube – The Graphs kanal på Youtube
Webbplats – The Graphs officiella hemsida
Tokenomics – The Graph GRT Token Economics
Indexers – Så fungerar en nod
Delegating – Så fungerar delegering
Curating - Så fungerar Curating.
Wallet – GRT hanteras av plånböcker som är kompatibla med Ethereumadresser. Interaktion sker via Graphexplorer och anslutning kan ske med MetaMask, WalletConnect, Coinbase Wallet samt Safe.
The Graph finns nu tillgänglig på Safellos plattform.