Europeiska unionen har nått en politisk överenskommelse om nya bankkapitalregler som även rör kryptovalutor. Målet verkar vara att hålla obackade kryptovalutor utanför det traditionella finansiella systemet. Överenskommelsen tillkännagavs efter möten mellan Europaparlamentet, nationella regeringar och Europeiska kommissionen. För att bli lagstiftning måste överenskommelsen nu röstas igenom av medlemsländerna i Europeiska rådet och av lagstiftarna, vilket kan dröja flera månader.
De nya reglerna kommer också påverka bankernas bedömning av risken vid företags- och bostadslån. Syftet är att stärka bankernas stabilitet och motståndskraft inom EU. Överenskommelsen inkluderar också övergångsregler för tillsyn av kryptovalutor, men inga ytterligare detaljer har ännu tillhandahållits.
Internationella standardsättare vid Baselkommittén för banktillsyn arbetar parallellt med att utveckla globala regler för kryptobanker. De tyder på att dessa regler kommer att vara stränga och att “icke-peggade” kryptovalutor kan tilldelas en riskvikt på upp till 1250% vilket är den högsta möjliga. Det skulle innebära att bankerna måste ha minst lika mycket kapital som värdet av de kryptovalutor de äger, vilket begränsar deras incitament att investera på kryptomarknaden. EU-parlamentariker verkar vara angelägna om att dessa åtgärder genomförs så snart som möjligt.
Ett kompromissförslag, om en något mildare hållning för reglerade stabila kryptovalutor, framfördes av Europeiska kommissionen sent under diskussionerna. Detta har fått stöd från EU-länderna, som också måste godkänna lagförslaget innan det träder kraft som lag.
Institutionella investerare återvänder till Bitcoin ETF med ProShares BITO
Fenomenet med börsnoterade fonder (ETF) för Bitcoin återkommer med flera nya ansökningar och en ökning av kapitalinflödet från institutionella investerare. Den 26 juni noterades en ökning av inflöden till ProShares Bitcoin Strategy ETF (BITO), en fond för Bitcoin-futures, enligt Eric Balchunas, senior ETF-analytiker på Bloomberg.
Fonden upplevde sitt största veckovisa inflöde på ett år, 65,3 miljoner dollar, och tillgångarna översteg 1 miljard dollar. BITO var den första ETF:en länkad till BTC i USA och är populär bland institutionella investerare. BlackRock ansökte också om sin egen Bitcoin ETF den 15 juni.
Det är ännu oklart om Securities and Exchange Commission kommer att godkänna en spot Bitcoin ETF, men med en ny våg av ansökningar efter BlackRocks ansökan är loppet igång. WisdomTree har för tredje gången ansökt hos SEC om att skapa en spot Bitcoin ETF, och bara några timmar senare förnyade Invesco sin ansökan om en liknande produkt.
8 stora institutioner vill erbjuda kryptotjänster
Stora finansiella institutioner i USA, med totala tillgångar på 27 biljoner dollar söker aktivt exponering mot Bitcoin och kryptovalutor. Åtminstone åtta institutioner, inklusive BlackRock och Fidelity, har visat intresse för digitala tillgångar. Andra intresserade institutioner som inte nämnts tidigare inkluderar JP Morgan, Morgan Stanley, Goldman Sachs, BNY Mellon, Invesco och Bank of America. Se bilden nedan för att få en översikt kring de finansiella institutionernas erbjudande inom krypto.
Trots det faktum att vi ser ett ökat intresse från större finansiella institutioner är det fortfarande mer av ett smygläge än en vedertagen trend. Bitcoin har en marknadsvärdering på mindre än 600 miljarder dollar, och det uppskattade värdet på 27 biljoner dollar som institutionerna förvaltar inkluderar endast en mycket liten del som förväntas allokeras till kryptoinvesteringar.
I slutändan kan man dock utläsa att fler finansiella institutionerna är intresserade av att erbjuda samt allokera en del av sitt kapital till krypto, vilket är positivt för utvecklingen samt användningen av kryptovalutor överlag.