I tidigare guide beskrevs grundfunktionen på en decentraliserad börs (DEX) samt hur den tekniska lösningen med Automated Market Maker (AMM) fungerar. Detta bland annat genom att skapa incitament till investerare att bidra med likviditet genom att de får del av den växlingsavgift som betalas av användarna.
På många decentraliserade börser finns även en ”Farm”-funktion. Där kan staking av LP-token ske och börsens egen kryptovaluta betalas ut i belöning. Ett sätt för börsen att premiera tillförsel av likviditet till specifika pooler - och ett sätt för investerare att få extra avkastning.
Så fungerar det
1. Tillförd likviditet
En person väljer att tillföra likviditet till en likviditetspool. I detta exempel är det BUSD-BNB vilket alltså innebär att personen tillför ett lika stort värde av dessa två kryptovalutor samtidigt. Vid detta tillfälle skapas automatiskt en LP-token (ERC-20 token på Ethereum) som bevisar tillförd likviditet. Används Metamask för att göra överföringen till likviditetspoolen kommer därmed en LP-token att synas i denna webbplånbok. Lite förenklat kan LP-token ses som ett kvitto på tillförd likviditet.
2. Staking av LP-Token
Ett flertal börser erbjuder staking av LP-token för utvalda likviditetspooler. Denna funktion benämns ofta som ”Farm”. För att kunna ta ut tillförd likviditet från likviditetspoolen behöver därmed först stakad LP-token dras tillbaka varpå den sedan kan ”växlas” mot den likviditet som den representerar.
3. LP Staking Reward
Det vanligaste är att börsens egen kryptovaluta betalas ut i belöning men det finns även andra alternativ. Hur stor avkastning som ges beror både på poolens "pool rate" samt hur många andra som genomför staking inom samma pool.
Med pool rate menas hur stor belöning som totalt har tillförts till just den specifika farming-poolen. På bilden nedan visas exempelvis att 750 ELK delas ut per dag till de som genomför staking av LP-token BNB-ELK. Personer som därmed tillfört likviditet i poolen BNB-ELK och sedan använder sin LP-token för staking inom Farm-funktionen får dela på denna summa. Detta i proportion till tillförd likviditet. Just i detta fall var aktuell avkastning 28 % i ELK (börsens egen kryptovaluta) samt 9% i växlingsavgifter.
Till vilket syfte?
Att en decentraliserad börs erbjuder farming med LP-tokens kan ha flera orsaker. Framförallt handlar det om att attrahera likviditet så att grundfunktionen (växling) ska kunna ske sömlöst på börsen.
Mer likviditet till börsen
Decentraliserade börser är en av hörnstenarna inom ett decentraliserat finansiellt system. Detta genom att växling kan ske mellan olika kryptovalutor utan att någon centraliserad part behöver stå för säkerheten. För att växling ska kunna ske till relativt stabil växlingskurs krävs stor likviditet i de växlingspar som erbjuds. Nya börser behöver alltså snabbt attrahera stora mängder kapital för att växlingsfunktionen ska fungera smidigt. Av den anledningen är det vanligt att en nylanserad DEX ger en mycket stor farm-avkastning för att på detta sätt locka investerare att flytta sitt kapital dit.
Lanseringen av SushiSwap kan nämnas som ett exempel. SushiSwap är en ”klon” av Uniswap och hade från början ytterst få skillnader mot denna dominerande decentraliserade börs. Funktionerna var identiska men det fanns en fundamental skillnad. De som bidrog med likviditet på SushiSwap fick nämligen börsens kryptovaluta, SUSHI, som belöning. Det var något som inte erbjöds på Uniswap och tack vare den betydligt högre avkastningen hade SushiSwap snart över 1 miljard USD låst på börsen.
Mer likviditet till enskild valuta
LP Farming behöver inte enbart innebära att börsens egen kryptovaluta ges i belöning. Ett exempel är hur spelet Aavegutchi gjort för att öka intresset för att bidra till likviditetspooler som delvis består av spelets egen kryptovaluta, GHST. De som exempelvis bidrar till GHST-USDC (på QuickSwap) kan ta sin LP-token och genomföra staking inne i spelet Aavegutchi och för detta få fördelar i spelet. På detta sett skapar spelutvecklarna ett incitament till ökad likviditet i de växlingspooler där spelets valuta ingår. Detta utan att behöva ge något av finansiellt värde som belöning.
Fördela likviditeten
Genom att ändra vilka likviditetspooler som farming erbjuds på kan en decentraliserad börs skapa incitament för investerare att fokusera sina investeringar på just dessa pooler. På det här sättet kan likviditeten delvis fördelas utifrån behov.
Det är även mycket vanligt att börserna erbjuder farming på växlingspar där den ena valutan i paret är börsens egen kryptovaluta. På QuickSwap finns exempelvis möjlighet till farming på många par där QUICK är ena valutan, på PancakeSwap där CAKE är ena valutan o.s.v.
Exempel från PancakeSwap
Nedan visas en bild från PancakeSwap där APR speglar aktuell avkastning både från växlingsavgift samt från farming av börsens egen kryptovaluta, CAKE.
En person som därmed bidrar med likviditet i poolen BUSD – BNB, och sedan genomför staking med sin LP-token, får vid detta tillfälle APR på 13,39 %. Genom att klicka på kalkylatorn, höger om procenttalet, går det att få fram hur stor del som är växlingsavgifter och hur stor del som är från farming. I detta fall var det ungefär 50/50.
Om förutsättningarna är exakt lika i 12 månader (kurs, tradingvolym, likviditet m.m.) kommer alltså LP-token att öka ca 6,5% i värde, via växlingsavgifter, och personen få CAKE motsvarande 6,5 % av likviditetens värde.
Faran med extrem avkastning
Under de senaste åren har flera decentraliserade börser erbjudit ”avkastning” på flera hundra procent, i vissa fall över tusen procent. Detta genom LP-farming av börsens egen kryptovaluta. Det sker som ett sätt att locka till sig nya investerare som är villiga att tillföra den nödvändiga likviditet som krävs för att börsen ska fungera smidigt.
Men det är en grovt missvisande avkastning då den beräknas utifrån att värdet på den kryptovaluta som ges ut i belöning bibehåller sitt värde – vilket den sällan gör vid en sådan extrem inflation. Dessutom har det förekommit en rad scams inom detta segment.
Som vanligt gäller begreppet ”om det låter för bra för att vara sant – så är det nog det” – inte minst inom kryptovärlden och framförallt inom DeFi.
Kommentarer