I den första artikeln i den här mini-serien tittade vi på stablecoins, dels de traditionella som backas av fiat-valuor som USD men sedan också på de mer decentraliserade varianterna där säkerheten består av kryptovalutor och där logiken styrs till stor del av smarta kontrakt.
Men vore det inte häftigt om man kunde ha en tillgång som håller ett stabilt värde utan att någon behöver låsa in sitt kapital? Eftersom det inte går att styra efterfrågan så måste i så fall utbudet av en sådan stablecoin ökas och minskas av en algoritm som svar på hur efterfrågan ändras. Men hur styr man utbudet på ett decentraliserat sätt? Först får man notera att precis som med de stablecoins som backas upp av säkerheter så behöver dessa algoritmiska stablecoins tillgång till information från omvärlden om vilket pris valutan just nu handlas till gentemot dollarn. Om priset ligger under 1 dollar så måste utbudet minskas så att priset pressas tillbaka upp mot 1 dollar, och tvärtom åt andra hållet. Så att någon form av orakel behövs tycks ofrånkomligt.
Nästa fråga som uppstår är på vilket vis man ska minska/öka utbudet. Någon måste ju få de nya coins som skapas och på samma sätt måste någon fråntas coins om utbudet ska minskas. Ett sätt att göra detta som valutan Ampleforth (AMPL) använder sig av är att tilldela nya coins till (eller frånta existerade coins från) de existerande innehavarna. Alltså, om du har 10 AMPL värda 1 dollar styck och intresset ökar så kanske priset på dessa efter en stund har ökat till 1,05 dollar. Algoritmen justerar då utbudet och ger dig fler AMPL. Eftersom alla fått fler AMPL så kommer det att pressa ned priset så att det närmar sig 1 dollar igen. Men det innebär hur som helst att du blir lite rikare (i dollar räknat) när intresset för AMPL ökar. Det motsatta gäller förstås också - minskar intresset för AMPL så blir du fattigare.
Det är i alla hur det ska fungera i teorin. I praktiken kan vi se att värdet på AMPL fluktuerat mer än vad man skulle önska och ibland varit nere på 0,5 dollar, ibland uppe på 2 dollar.
Man kan också diskutera om AMPL faktiskt åstadkommer vad en stablecoin är tänkt att göra. Om målet är att kunna växla över till en kryptovaluta där din köpkraft i dollar är stabil över tid så åstadkommer ju faktiskt AMPL inte det. Dina tillgångar räknat i dollar kommer att öka/minska beroende på hur intresset för AMPL varierar, vilket förstås i värsta fall kan vara mycket volatilt.
Vi går vidare till en annan idé. På CoinGeckos lista över kryptovalutor hittar man Terra (LUNA) på 10:e plats och TerraUSD (UST) på 17:e plats. UST är en stablecoin som är starkt kopplad till LUNA, som i sin tur är en mer "vanlig" token vars värde fluktuerar fritt och styrs endast av marknadskrafter. LUNA är en helt nödvändig del av att UST ska fungera som det är tänkt, så låt oss titta närmre på hur de hänger ihop.
För att värdet på UST alltid ska hållas runt 1 dollar finns incitament som gör att användare kommer att vilja "förstöra" UST (alltså, minska utbudet) om priset ligger under 1 dollar. Detta gör du genom att använda ett smart kontrakt som låter dig växla 1 UST mot LUNA värda 1 dollar. När du gör detta tas dessa UST ur cirkulation ("försvinner") vilket innebär att om tillräckligt många gör det så kommer det minskade utbudet att leda till att priset pressas tillbaka upp mot 1 dollar. Anledningen till att användare kommer att vilja göra detta är alltså att de kan köpa UST på marknaden för under 1 dollar och sedan direkt växla in dem mot något annat som är värt 1 dollar (alltså en form av arbitrage).
På motsvarande sätt, om priset på UST skulle ligga över 1 dollar, så kan användare köpa UST för LUNA värda 1 dollar genom det smarta kontraktet och sedan sälja dessa på marknaden för mer än 1 dollar. De UST som du köper via kontraktet är "nya" UST, vilket gör att utbudet ökar och pressar ned priset mot 1 dollar igen.
Till skillnad mot AMPL så är alltså UST verkligen "stable" i det avseendet att om du har 10 dollar i UST så kommer det fortfarande att vara 10 dollar i UST om en månad, oavsett hur marknadens intresse för valutan ändras. Men vill du spekulera i att UST kommer att bli populärt så kan du faktiskt göra detta genom att köpa LUNA. Ju fler UST som skapas desto fler LUNA försvinner ju ur cirkulation, så man kan förvänta sig att LUNA ökar i värde ju fler som använder UST. I nuläget finns UST värda 11,6 miljarder dollar i cirkulation, vilket kan jämföras med världens största centraliserade stablecoin, Tether, vars market cap är 78 miljarder dollar. Tror du på en framtid för UST så ska du alltså investera i LUNA. Men tänk på att det inte bara är mängden UST som styr värdet på LUNA, då LUNAs värde också kan öka/minska bara genom ren spekulation.
Vi har mest använt benämningen LUNA här men själva blockkedjeprotokollet kallas för Terra och handlar inte bara om att tillhandahålla en stablecoin för den amerikanska dollarn. Man har även stablecoins kopplade till bl.a. Euro, sydkorenska Won och faktiskt även till s.k. Special Drawing Rights (SDR) som är en korg av valutor definierad av IMF. Det här ger alltså potentiellt en token som är ännu mer "stabil" än de som är kopplade till enskilda valutor. Alla dessa olika stablecoins använder samma mekanism som UST så det är alltså det totala intresset för alla Terras stablecoins som kommer att påverka utbudet av LUNA.
Terra ser dessa stablecoins som en bas för att bygga ett ekosystem av decentraliserade finansiella tjänster på sin blockkedja, något som i allra högsta grad redan också pågår. Som alltid är det på plats med en liten varning. Terras blockkedja är ny (lanserades 2019), det har ifrågasatts hur decentraliserad den egentligen är och företaget som ligger bakom har dessutom redan fått en del påtryckningar från SEC.
Nu har vi sett hur några stablecoins baserade på säkerheter fungerar och även hur rent algoritmiska stablecoins kan fungera. Det finns dock ännu flera varianter, som t.ex. FRAX som beskrivs som "fractional-algorithmic" och är ett system där valutan är delvis backad av säkerheter och delvis algoritmisk. För den som vill gräva ännu djupare i detta ämne hittar du en lista över stablecoins sorterade efter storlek på Coingecko som du kan använda för att utforska vidare.
Läs också del 1 här: