Till skillnad mot tidigare år kommer evenemanget sträcka sig över två dagar samt ha mer fokus på diskussion och workshops, föreningen beskriver i denna intervju vad besökarna kan förvänta sig.
Var och när är symposiet?
Symposiet är den 23:e och 24:e mars och genomförs på Stockholms Universitet i Hörsal 2, byggnad A i Södra huset.
Evenemanget börjar på lördagen, med fika och mingel, klockan 9:30 och sedan väntar bland annat fyra föreläsningar varpå dagen avrundas klockan 15:00. Sen följer årsmöte för Svenska Bitcoinföreningen och därefter går de som vill ut och äter middag tillsammans. På söndagen har vi både föreläsningar och workshops mellan 9:30 och 16:30.
Är det en öppen tillställning för alla?
Ja, både symposiet samt middagen på lördagskvällen är öppen för alla. Det är bara årsmötet för Svenska Bitcoinföreningen, 15:30 – 17:30, på lördagen som är begränsad till föreningens medlemmar. De som vill bli medlem kan bli det på plats.
Vilka talare kommer?
Fem föreläsningspass är inplanerade men även tid för diskussioner samt workshops. Det blir alltså mer fokus på interaktion i år än tidigare år. Som vanligt är det kända namn som kommer och delar med sig av deras kunskap och erfarenheter av Bitcoin.
Kalle Rosenbaum
Kalle Rosenbaum är civilingenjör, författare till Grokking Bitcoin och arbetar idag som Bitcoinkonsult, tillsammans med sin fru Linnéa Rosenbaum. Tillsammans skriver de även boken ”Bitcoin Development Philosophy” som kommer att ges ut under mars eller april i år. I ett av bokens kapitel berörs ämnet begränsad penningmängd (finite supply) vilket även är vad Kalle kommer att prata om på symposiet.
Christian Ander
Christian Ander är grundare, och VD, för det svenska kryptobolaget Goobit Group. Han är en pionjär inom kryptovärlden och har bland annat grundat kryptoväxlaren BTCX år 2012. År 2018 la han, tillsammans med Klarna-grundaren Victor Jacobsson, fram ett förslag på hur en svensk E-krona skulle kunna se ut. Samma år lämnade han BTCX och satsade på en internationell föreläsningskarriär samtidigt som han investerade professionellt i blockkedjebaserade startups. Sedan början av 2022 är han tillbaka som VD för Goobit Group.
Peter Kongstad
Bitcoinfilosofen & civilingenjören Peter Kongstad beskrivs både som ”kryptoevangelist” och ”kryptospecialist”. Bägge titlarna passar honom utmärkt. Peter har bland annat varit med som gäst hos IT-säkerhetspodden två gånger för att prata om Bitcoin utifrån olika perspektiv. På årets symposium kommer han tala utifrån titeln ”Gyllene regeln – hur den minskar spänningar och konflikter i ett samhälle”. Detta med ett fokus på hur pengars egenskaper formar kulturer och att det inte är kulturer som formar pengarnas egenskaper.
Ammy Edberg
Ammy Edberg, främst känd som BTChick på sociala medier, var en uppskattad föreläsare på Bitcoinsymposiet 2023 och kommer i år tillbaka med sin glada och inspirerande energi. Hon sprider kunskap om Bitcoin via exempelvis TikTok och genomför föreläsningar tillsammans med Christian Ander.
I år har symposiet större fokus på diskussion och interaktion?
Ja, det blir kortare föredrag som snarare kan ses som impulser till kommande samtal. För många deltagare är det viktigaste att träffas, diskutera och interagera så vi har valt att ha ett större fokus åt det hållet i år.
Det kommer exempelvis att genomföras diskussioner i mindre grupper som leds av erfarna samtalsledare. Under söndagen genomförs även praktiska workshops vilket är nytt för i år. På förmiddagen går det då att välja mellan workshop eller gruppdiskussion vilket gör att deltagarna kan välja utifrån intresse och kunskapsnivå.
Vad innebär dessa workshops?
Den workshop som vi håller på söndagsförmiddag vänder sig främst till de som är relativt nya inom bitcoin men även de som vill lära sig mer inom Lightning Network. Det är ett ”andra lager” som skapar möjlighet till snabba och billiga transaktioner på Bitcoins nätverk. De som vill kan prova på att använda Lightning för att skicka och ta emot bitcoin.
På eftermiddagen kommer vi ha fokus på self-custody. Med andra ord att man själv har kontroll över sina bitcoin. Det är lite mer avancerat och innebär att vi visar hur man säkert kan spara och använda bitcoin utan mellanhänder (kryptobörs eller liknande). Vi kommer ha praktiska övningar och alla som vill kan skapa ett ”kit” för att göra en egen backup av sina privata nycklar. Ett kit som man sedan får ta med sig hem.
Vilka är Svenska Bitcoinföreningen?
Svenska Bitcoinföreningen är en ideell förening som vill främja användning av Bitcoin i svenska samhället. Vi genomför bland annat workshops och ett årligt Bitcoinsymposium. I föreningsform kan vi vara med och påverka som en neutral röst utan någon ekonomisk vinning.
Hur har intresset för Bitcoin och föreningen varit under 2023?
Det är en långsam, men framför allt stadig, ökning av intresset för Bitcoin i Sverige. Bland annat har MeetUps genomförts i Stockholm, Göteborg, Uppsala, Piteå, Varberg och Kalmar. Att intresset ökar långsamt ser vi bara som en fördel. Det är självklart roligt om fler upptäcker Bitcoin men en för snabb tillväxt är snarare en fara än en möjlighet.
I KORTHET
Plats: Stockholms universitet, Södra Huset. Adress är Frescativägen 10, 114 18 Stockholm
Tid: Lö 23 mars 9:30 – 15:00. Gemensam middag på restaurang för de som vill klockan 18:00. Sö 24 mars 9:30 – 16:30.
Kostnad: 300 SEK för en dag, 400 SEK för två dagar. Rabatt vid anmälan före 11 feb.
Antal platser: 150
Anmälan: Köp din biljett här