Personlig integritet har inte stått högt i kurs på ett tag. Tvärtom verkar det vara en kapprustning mellan politiska partier att skyndsamt ändra lagstiftningen för massavlyssning utan brottsmisstanke. Det är framför allt de s.k. Enchrochattmålen som är bakgrunden, där svenska polisen kunnat följa brottslingars kommunikation i realtid (vidarebefordrat via Frankrikes säkerhetstjänst). Brott har kunnat stävjas och beställare till mord kunnat lagföras med livstids fängelse. Men den senaste tiden har det börjat skymta en annan problematik.
Pegasus? Tänker ni på grekisk mytologi eller en tillika stjärnbild? Pegasus är även namnet på den programvara som säljs av det Israeliska företaget NSO Group. Nyligen läckte en lista med 50000 telefonnummer där det förutom journalister och människorättsaktivister även förekom prominenta personer som Frankrikes president Emmanuel Macron. Exemplet visar att säkerhet och intrångsmöjligheter båda är sidor av samma mynt. Enkelt uttryckt: om SÄPO kan hacka sig in i din telefon så kan den ryska säkerhetstjänsten göra det med. Det enda, enligt mitt tycke, svaret på denna problematik är att se till att våra kommunikationsmedel är 100% säkra för alla former av intrång, privata som statliga.
Detta debatterades lite i Sveriges Radio, Studio Ett den 20:e juli, och du hittar programmet här:
Det mest uppseendeväckande jag fann i reportaget är när Pontus Johnson, professor i cybersäkerhet vid Kungliga Tekniska Högskolan, uttalar sig att det inte går att göra något åt detta. Enligt Pontus är problemet hopplöst, och vi får helt enkelt gilla läget.
Men är det verkligen omöjligt att lösa? Enligt min mening behöver det inte vara det. Vi har redan idag lyckats skapa ett 100% säkert och ohackningsbart system. Det heter bitcoin, och även om det finns flera skäl varför det är säkert så skulle jag vilja hävda att öppenheten är den viktigaste ingrediensen. Öppenheten gör att alla kan vara med att granska och svagheter upptäcks kollektivt. Jag ser det inte som omöjligt att något liknande kan göras med mobiltelefonin. Öppenheten är det som ger det bästa skyddet, och idag har vi ett fåtal stora tech-bolag med stor slutenhet som kontrollerar vår mobila kommunikation.
Journalister måste skydda sina källor och kunna kommunicera med omvärlden utan att bli förföljda av ondsinta stater. Om det är något västvärlden kan göra så är det att premiera och ge stöd åt den öppna mjukvaruindustrin. Kanske i en inte allt för avlägsen framtid kan vi få en öppen plattform för kommunikation där betalning kan ske i bitcoin (via lightning network). Jag skulle själv känna större tillit till en plattform som öppet granskats av tusentals oberoende mjukvaruutvecklare än till ett stort tech-bolag. Vi behöver detta för demokratins skull.