Algorand (ALGO) är namnet på den kryptovaluta som används på blockkedjan med samma namn, Algorand. För att förtydliga skillnaden kommer kryptovalutan anges som ALGO och blockkedjan som Algorand i denna artikel. Funktionen med ALGO är att användas till transaktionsavgifter på blockkedjan, inom Proof of Stake samt inom governance.
- Transaktionsavgift
För samtliga transaktioner som sker på Algorand används ALGO för att betala transaktionsavgiften. Det gäller därmed både vid transaktioner som omfattar ALGO samt de tokens som hanteras på blockkedjan. Exempel på tokens som används på Algorand är USDT (Tether), USDC, LimeWire och Gora. Ytterligare tokens som används inom Algorands ekosystem kan ses på Coingecko.
Transaktionsavgifter uppstår däremot inte enbart om kryptovaluta eller tokens skickas utan även exempelvis vid bekräftelser till smarta kontrakt eller liknande. Oavsett vad som önskas utföras på blockkedjan behövs alltså ALGO i den plånbok som interagerar med blockkedjan. Utifrån denna funktion används därmed ALGO på samma sätt som Ether används på Ethereum.
Till skillnad mot Ethereum, samt flera andra blockkedjor med Proof of Stake, är det däremot samma transaktionskostnad, 0,001 ALGO, oavsett vad för slags transaktion som önskas genomföras. I början av 2024 motsvarade det inte ens 0,01 krona.
Denna avgift går till en plånbok som förvaltas av Algorand Foundation. När Algorand används i större omfattning, och beloppet därmed blir större, kommer detta kapital att användas inom projekt som främjar blockkedjans ekosystem.
Betalningsmedel på Algorand
Eftersom ALGO är ”huvudvaluta” på Algorand kan den användas som betalningsmedel för både produkter och funktioner på blockkedjan. Det innebär även att växling på den decentraliserade börsen, Algodex, främst sker mot ALGO. Önskas en mindre token växlas, till en annan mindre token, är det inte säkert att detta valutapar finns på börsen. Lösningen blir då att först växla till ALGO och därefter till den andra valutan. Detta är däremot inte en huvudfunktion med kryptovalutan utan snarare ett resultat av att det är blockkedjans primära valuta.
- Pure Proof of Stake
Algorand använder Pure Proof of Stake som konsensusmekanism. I korthet finns två typer av noder, Relay nodes och Non-relay nodes. Det är däremot inte bara den tekniska uppbyggnaden som skiljer sig mot andra blockkedjor, som har Proof of Stake, utan även hur blockrewards fördelas. Detta har dessutom ändrats över tid.
Fram till 2022 – Till alla
Det vanligaste är att noderna, inom Proof of Stake, får blockrewards som belöning för det arbete som utförs. Denna reward kan även fördelas till de som delegerar till dessa noder (DPoS). Fram till 2022 fördelades däremot Algorands blockrewards till samtliga som höll ALGO i exempelvis deras officiella Para Wallet. Det innebar att det gick att få avkastning på ALGO bara genom att hålla dem i denna plånbok. Eftersom alla fick avkastning, utifrån antalet ALGO, fanns inget inbyggt ekonomiskt incitament till att starta och driva en nod.
Avslutades våren 2022
Denna väg till relativt enkel avkastning togs däremot bort under våren 2022 då Algorand istället valde att fokusera på större delaktighet inom Governance.(beskrivs utförligare längre ner i artikeln).
På flera webbplatser, och i kryptoplånböcker, anges fortfarande avkastning för stakingreward men det handlar alltså inte om traditionell staking inom Proof of Stake. Den avkastning som syftas på är vad som går att få genom att vara aktiv inom den röstningsprocess som sker innan större förändringar implementeras på blockkedjan.
Uppdatering 2024
I Algorands roadmap för 2024 ”The Algorand Gambit” anges att ”Algorand will soon change the L1 behavior to reward block producers”. De anger att denna förändring kan resultera i att fler vill driva noder vilket på lång sikt är positivt för blockkedjans decentralisering och säkerhet. En del av denna reward kommer att komma från transaktionsavgifterna men Algorand Foundation kommer även att tillföra ALGO under en viss period för att skapa ett starkare incitament för att agera nod.
Som visas ovan har alltså funktionen för ALGO förändrats något över tid och kan även förändras utifrån olika förslag som röstas igenom via Algorands Governance.
- Governance
Den stora förändringen, 2022, innebar att ett ekonomiskt incitament infördes för att få så många som möjligt aktiva i olika röstningsprocesser inom utvecklingen av Algorand. För att kunna rösta på förslag krävs att ALGO används till denna funktion under en röstningsperiod av 90 dagar. Det kan ske genom att man ansluter sin plånbok till Governance.algorand.foundation, väljer antalet ALGO som önskas användas och sedan klickar på ”Commit”. Detta kan däremot bara göras i början av varje 3-månaders röstningsperiod.
De ALGO som används är däremot inte låsta utan kan överföras från plånboken under perioden. Om detta sker klassas däremot plånboken som ”underfunded” vilket innebär att någon belöning inte kommer att utgå för den pågående röstningsperioden. Däremot går det aldrig att förlora dessa ALGO.
För att få belöningen krävs även att röstning har skett i samtliga röstningsfaser under dessa tre månader. Aktuella perioder och olika förslag som går att rösta på går att se på Governance.algorand.foundation.
xGov introducerades 2023 och är en utveckling av Algorands röstningssystem. Det presenteras med att vara ”an expert layer of governors”. Ansökan kan ske, inom varje 3-månaders röstningsperiod, under ”Sign-up phase”. I detta fall kommer den belöning som annars betalas ut efter 3 månader att låsas i ”xGov Term Pool” under 12 månader. Under denna period är det sedan möjligt att rösta på förslag som presenteras inom xGov. I likhet med inom traditionell governance är röstens styrka beroende på antalet ALGO som används inom denna funktion.
Skulle ett enda röstningstillfälle missas kommer samtliga ALGO att förloras och istället fördelas till de, inom xGov, som fullföljt sitt uppdrag. Att vara aktiv inom xGov ger inte någon högre avkastning än traditionell governance. Däremot kan avkastningen bli högre om många andra deltagare inte fullföljer samtliga omröstningar.
Algorands Governance och xGov är alltså två separata vägar till beslut på blockkedjan och det är möjligt att agera inom en, eller bägge, av dessa vägar. De vänder sig däremot till något olika målgrupper då xGov främst är till för de som verkligen är intresserade av att engagera sig i blockkedjans utveckling och har fördjupad kunskap inom området.
Kommentarer