NFT är en av de mest spännande och snabbväxande trenderna inom kryptovärlden och begreppet var definitivt på mångas läppar under 2021. NFT står för non-fungible token, vilket på svenska är en icke-fungibel token. Det är en unik saklig representation av något och som sparas på en blockkedja. Denna kan associeras med t.ex. en bildfil, video eller ljudfil. NFT:er är designade för att vara unika och inte utbytbara, till skillnad från kryptovalutor (som går under termen fungible tokens). En NFT har sin egen identitet och kan därför inte bytas ut mot en annan NFT. En bitcoin är en bitcoin, precis som en krona är en krona, men en tavla är inte en annan tavla, den är unik. På samma sätt fungerar en NFT, den går inte att dela på. Genom NFT:er kan fysiska saker få en digital motsvarighet och de kan användas för att representera både materiella och immateriella objekt eller tillgångar.
Alla NFT:er är spårbara då de har ett register över transaktioner i blockkedjan från att de skapas. Det gäller även varje gång en NFT byter ägare och på så sätt kan du verifiera om en NFT är äkta eller inte. Just spårbarheten och äktheten är väldigt viktigt för ägare och potentiella köpare av NFT:er. Ett ägarbyte kan ske på blockkedjan och själva äktheten och ägandeskapet garanteras av blockkedjetekniken.
En NFT kontrolleras av en kryptografisk nyckel som finns i en digital plånbok, precis på samma sätt som kryptovalutor. Man behöver komma åt nyckeln för att kunna överföra, använda eller sälja en NFT. Varje NFT är knuten till unik data som finns i ett smart kontrakt. De vanligaste typerna av smarta kontrakt för NFT:er är ERC-721 och ERC-1155, vilka är två standardiseringar inom Ethereum. Under sommaren 2021 kom det ut en ny typ, EIP-2981, som har inbyggda royalties-funktioner.
Förutom ägande kan NFT:er kopplas till olika former av rättigheter, till exempel rätten att delta i ett evenemang eller att man får ta del av en viss förmån. Här fungerar NFT:er som en slags nyckel som öppnar upp rättigheter, ger tillgång till olika evenemang eller resurser i ett spel. Ett typiskt exempel är äganderätt till digital fastigheter, det som man kan köpa i Decentraland. Den som äger en lott i metaverse kan hyra ut sin andel till en verksamhet och få avkastning på sin investering. NFT:er kan med andra ord vara digitala äganderätter.
NFT:er har även blivit populärt som samlarföremål. Tillgångarnas värde är beroende av att utbudet är begränsat.
NFT:er kan användas för att påverka beslut och resultat hos en grupp eller ett varumärke. Företag börjar utforska NFT-tillgångar som ger fansen vissa behörigheter såsom rösträtt, VIP-klubbar eller möjligheten att få unika belöningar.
Här hittar du ytterligare information
NFT:er har ett brett spektrum av entusiaster som hoppat på NFT-trenden, bl.a. privata investerare, samlare, företag, kändisar och fanclubs. Området har blivit populärt för de som vill dra nytta av unika tillgångar och engagera fans för att potentiellt generera intäkter och vara innovativa inom handel och marknadstrender. Vilket värde en NFT har beror helt på hur sällsynt den är och hur stor uppmärksamhet den fått. Vissa NFT:er har sålts för miljonbelopp och det är nog främst därför som området har blivit så uppmärksammat. Men marknaden har blivit oerhört konkurrenskraftig och det är långt ifrån alla som lyckas tjäna pengar på sina NFT:er. Faktum är att det flesta förlorar pengar på att sälja sin NFT på andrahandsmarknaden, endast ett fåtal som lyckas göra en profit på försäljningen
Om man säljer en NFT och har gjort vinst på det ska den vinsten beskattas. Hur detta beskattas är fortfarande en gråzon men Skatteverket har gett vissa direktiv på sin hemsida om hur detta ska tillämpas.
De finns två sätt att förvara NFT:er, antingen genom att skapa ett konto på marknadsplatsen eller genom en egen extern plånbok som är kompatibel med den typen av NFT man köpt. Marknadsplatserna SuperRare och OpenSea har integrerade plånböcker i sina plattformar men själva förvaringen av NFT sker inte där utan de har anslutning till särskilda kryptoplånböcker från tredje part, som är krypterade och säkra.