Linus Dunkers fight med Skatteverket är en deprimerande historia om hur en person med goda intentioner får se de sämsta sidorna av svensk myndighetsbyråkrati. “De kallar honom Bitcoinmiljonären” är Linus fru Jessicas personliga och detaljerade berättelse om vad som hänt, ur hennes och Linus perspektiv. Boken är uppdelad i 3 delar där den första handlar om Linus, hans uppväxt och vem han är som person. Den andra delen handlar om Linus och Jessicas liv tillsammans när Bitcoin kommit in i bilden och den tredje om själva dusten med Skatteverket.
Vi får en bild av en mycket driftig kille med stort IT-intresse. Linus extremt ambitiösa gymnasiearbete går ut på att fixa rent vatten till en by i Tanzania och känslan är att han är en person som alltid har nya projekt på gång och aldrig ser några hinder. När Linus börjar sälja bitcoin tycks han vara mån om att “göra rätt” och utvecklar själv metoder för att upptäcka bedrägerier och stoppa dessa. Den här bakgrundsbilden av Linus som en genomgående schysst person med goda avsikter är viktig för historien när han senare hamnar i konflikt med Skatteverket men man får förstås komma ihåg att det är Jessicas berättelse och inte en opartisk beskrivning.
Konflikten med Skatteverket handlar om två saker. Linus har köpt och sålt bitcoin, framförallt på LocalBitcoins, och ska därmed skatta för den vinst han gjort. Det första problemet är att Skatteverket inte vill godkänna hans underlag för inköp av bitcoin, vilket gör att hela försäljningspriset kommer att klassas som vinst och skattebeloppet därmed högre än vad hela hans totala vinst har varit. Det andra problemet är att Skatteverket vill klassa Linus affärer som näringsverksamhet, vilket gör att skattesatsen blir betydligt högre, närmare 60% istället för 30%. Kombinerat gör de här två sakerna att Linus skatteskuld blir långt över vad som är rimligt, och förmodligen på mer pengar än vad Linus ens någonsin haft.
Bevisbördan i skattemål blir i praktiken mycket orättvis när den enda rimliga förklaringen ju är att de bitcoin som Linus sålt tidigare förstås köpts på samma sätt (något som Linus också har gott om dokumentation som stödjer) men Skatteverket inte behöver ha någon alternativ förklaring till hur han skulle ha skaffat sig dessa.
Jag kommer inte här att gå in på detaljerna kring ärendet, framförallt eftersom jag inte är tillräckligt insatt, men det finns definitivt saker i hela hanteringen som känns ytterst tveksamma. Bland dessa finns att Skatteverket använde sig av betalningssäkring mot Linus på vad som tycks som mycket lösa grunder då inget tyder på att Linus skulle försöka smita från att betala. Det allra mest uppseendeväckande är dock det som händer när Linus, i enlighet med offentlighetsprincipen, försöker få ut de mejl som finns relaterade till ärendet, från en nyckelperson i ärendet hos Skatteverket. Det visar sig att denna person har raderat dessa mejl, något som inte borde gjorts i ett pågående ärende, och Linus kan inte heller få reda på när dessa mail raderades för att försöka få insikt i om detta var avsiktligt eller bara slarv.
Boken ger också en intressant inblick i hur bankerna ser på Bitcoin, inte bara gällande affärer som Linus vill göra utan även t.ex. reaktionen från Nordea när Jessica helt enkelt vill ta emot bitcoin som betalning i sin webbshop. Banktjänstemän verkar stelna till så fort de hör ordet bitcoin, troligen ofta av ren okunskap.
Oavsett om man tycker att Linus kunde gjort saker annorlunda eller inte så tycker jag att det här en läsvärd bok och om inte annat värd att köpa bara för stötta Linus och Jessica. Köp boken på bitcoinmiljonaren.se för 179:-, signerad av författaren. Just nu är det dessutom Black Friday-rabatt på 10%.