Efterfrågan på Bitcoin minskar
Efterfrågan på bitcoin har visat tecken på avmattning sedan början av april, enligt ny on-chain data från analysföretaget CryptoQuant. Deras efterfrågeindikator, som mäter skillnaden mellan dagliga blockbelöningar och förändringen i antalet bitcoin som har legat orörda i över ett år, har nyligen sjunkit till negativ tillväxt. Detta indikerar en ökning av försäljning och ett minskat intresse för tillgången.
Trots dessa nedslående signaler finns det fortfarande tecken på styrka inom vissa områden. Långsiktiga investerare fortsätter att köpa upp bitcoin i stora mängder, och deras totala innehav har nått nya rekordnivåer. Under samma period har marknadskapitaliseringen för stablecoins också stigit till ett nytt rekord, vilket ofta anses vara ett tecken på ökad likviditet som kan förebåda högre priser på kryptomarknaden.
Trots att bitcoin-ETF har lockat till sig 17,5 miljarder dollar sedan de lanserades i januari, har inflödet avtagit. Dessutom har stora bitcoininvesterare minskat sina inköp, och den dagliga köptakten för bitcoin-ETF i USA har sjunkit kraftigt sedan i mars. Detta har lett till att optimismen som fanns tidigare i år har svalnat, särskilt efter att priset på bitcoin har sjunkit med 20 % sedan toppen i maj. Sammantaget visar marknaden blandade signaler. Medan den totala efterfrågan på bitcoin verkar minska, finns det fortfarande en stark grund bland långsiktiga innehavare och en ökad likviditet, vilket kan påverka prisutvecklingen framöver.
Bureau of Labor Statistics
På onsdag förväntas Bureau of Labor Statistics (BLS) offentliggöra en preliminär uppskattning av revideringen av de månatliga jobbsiffrorna för perioden april 2023 till mars 2024. Denna rapport kan potentiellt visa att jobbtillväxten under det senaste året har varit betydligt svagare än vad tidigare beräkningar har indikerat.
Enligt bedömningar från analytiker på SignalPlus och Morgan Stanley kan siffrorna visa en kraftig nedrevidering, där jobbtillväxten kan vara upp till 600 000 jobb lägre än vad som ursprungligen rapporterades. Detta skulle innebära att den genomsnittliga månatliga jobbtillväxten kan ha varit cirka 50 000 lägre per månad under den angivna perioden. Sådana uppgifter kan återigen väcka oro för en potentiell recession och leda till att investerare undviker riskfyllda tillgångar, som kryptovalutor.
Trots detta menar Goldman Sachs att den kommande revideringen kan ge en missvisande bild av arbetsmarknadens verkliga tillstånd. Enligt deras ekonomiska forskningsavdelning var den faktiska sysselsättningstillväxten sannolikt närmare 200 000 till 240 000 jobb per månad, snarare än den förväntade nedjusteringen till 165 000 till 200 000 jobb per månad.
Goldman Sachs påpekar att datan som används för revideringen, baserad på arbetslöshetsförsäkringsregister, inte inkluderar vissa grupper som illegala invandrare, vilka har bidragit till jobbtillväxten under de senaste åren. När denna reviderade jobbrapport har släppts kommer marknaderna sannolikt att skifta sitt fokus till protokollet från Federal Reserves möte i juli, vilket kan ge ytterligare insikter om centralbankens framtida penningpolitik och överväganden inför höstens beslut.