Vad ger kryptovalutor ett värde? Varför värderas Bitcoin till 20 000 USD i stället för 1 USD? Priset på en valuta, produkt eller tjänst speglas alltid av balansen mellan utbud och efterfrågan. Men pris och värde är inte alltid samma sak och kritiker menar att kryptovalutor inte har något värde alls. Detta trots ett högt marknadspris.
Men allt beror på hur ordet ”värde” tolkas samt om kryptovalutorna ska värderas som valuta, digitalt guld eller kanske utifrån dess praktiska funktion…
Cryptocurrencies basically have no value and they don’t produce anything / Warren Buffet i intervju till CNBC
Andra tillgångar brukar vara användbara, men jag ser heller ingen användbarhet med detta / Christer Gardell till SVT.
Inom en diskussion kring kryptovalutors värde bör först en distinktion ske mellan Bitcoin och kryptovalutor. Detta utifrån de unika egenskaper som ger Bitcoin värde och som till stor del inte kan ses hos andra kryptovalutor. I denna artikel ligger däremot fokus på hela kategorin kryptovalutor vilket därmed presenterar ett bredare perspektiv.
Finansiell frihet
Det som karaktäriserar samtliga kryptovalutor är att de är digitala, decentraliserade (i olika hög grad), pseudonyma, tillgängliga för alla samt kan erbjuda snabba och billiga transaktioner. Det monetära egenskaperna värderas väldigt olika beroende på var i världen de förväntas användas.
I Sverige tillskrivs sällan kryptovalutor ett högt värde utifrån dessa egenskaper. Överlag litar invånarna på bankerna och staten och använder Swish för snabba överföringar. Men så ser det knappast ut i resten av världen.
Världsbanken anger att det, år 2022, fanns cirka 1,4 miljarder personer i världen som inte hade tillgång till ett bankkonto. De flesta av dessa bodde i utvecklingsländer, men förhållandevis många (29%) bodde i länder med mer utvecklad ekonomi.
Vad är det värt att få finansiell frihet? Vad är det värt att ha ett ”digitalt bankkonto”, att kunna växla, skicka och hantera sina tillgångar både inom landet och över nationsgränser? Det är inte bara funktionellt i vardagen utan ger även personer möjlighet att ”fly” den nationella valutan i det fall den missköts av staten.
Reuters belyser just detta i artikeln ”As Venezuelas economy regresses, crypto fills the gap”. En analys av Chainalysis.com visar även att de flesta kryptotransaktioner, i Venezuela, genomfördes med stablecoins. Invånarna sökte efter stabilitet i ett land där inflationen mellan 2014 och 2022 var cirka 100 000%.
Nätverksvärde
Om tillräckligt många anser att något har ett värde – då har det ett värde. Det är den enklaste förklaringen av vad som har ett värde och varifrån värdet kommer. Detta även om det som värderas inte nödvändigtvis måste ha bäst egenskaper eller ha högst funktionalitet för dess syfte.
Detta är en grundläggande förklaringen till varför allt från snäckskal till valtänder använts som betalningsmedel genom historien. Tillräckligt många har valt att acceptera ett gemensamt värde på dessa saker – fram till att andra betalningsmedel tagit över.
Detta är även den grundläggande förklaringen till varför nationella valutor, och guld, har ett värde. Privatpersoner, myndigheter och företag accepterar SEK som betalningsmedel i Sverige vilket därmed ger det ett värde.
Ett exempel på detta inom kryptovärlden är Dogecoin. Valutan skapades som ett ironiskt skämt och får ibland kritik för att varken ha någon funktion eller värdetillförsel inom kryptosfären. Men nätverkseffekten har gett kryptovalutan ett värde – som valuta mellan de personer som använder Dogecoin som betalningsmedel.
Unikt funktionellt värde
Det går även att se på det värde som kryptovalutor erbjuder utifrån dess specifika praktiska funktion. Här är skillnaden mycket stor då vissa har funktion som valuta medan andra snarare kan värderas som en tillgång. Ett par exempel är:
- Rösträtt
Flera kryptovalutor, och tokens, har en governancefunktion. Det innebär att de som håller dessa har rätten att få rösta om förändringar i olika projekt och protokoll. För vissa har rösträtten ett värde i sig då det ger möjlighet att påverka och förändra. För andra kan denna funktion vara spekulativ då förslag kan röstas fram som ger dessa tokens ytterligare funktioner och värde, exempelvis värdeskapande.
- Värdeskapande
Flera decentraliserade börser har en egen kryptovaluta. Dess funktion är oftast att ge rösträtt till de som håller valutan, vilket beskrivs ovan. Men det förekommer även att de som håller kryptovalutan får del av de avgifter som betalas av börsens användare. Som exempel fungerar QuickSwap på ett liknande sätt. Under våren 2023 genomfördes en röstning om att UNI även skulle få samma funktion, men detta röstades ner med 45% mot och 42% för.
I detta fall har kryptovalutan ett värde genom att den skapar avkastning. Detta på ett liknande sätt som aktier och aktieutdelningar. Men samtidigt bör den kryptovaluta som tjänas ha ett värde (eller i alla fall pris på marknaden) för att avkastningen ska vara värt något i längden.
- Tillgänglighet
De allra flesta Play-to-Earn spel har en egen kryptovaluta och ekonomi. De som vill spela spelet behöver därmed växla till sig denna kryptovaluta för att kunna ta del av alla spelmoment eller köpa ett ”starterpack”.
Kryptovalutan ger därmed tillgång till ett unikt ekonomiskt ekosystem i microformat. I detta fall ett spe, men det kan lika gärna vara en frimärksklubb eller idrottsförening som har en egen valuta inom dess verksamhet. Värdet kan därmed ligga i spelupplevelse, gemenskap eller i vad som kan köpas enbart för denna kryptovaluta.
- Ger tillgänglighet till DeFi
Som visats tidigare ger kryptovalutor en finansiell frihet som miljarder av människor idag inte har tillgång till. Det enda som krävs är en mobil, dator eller surfplatta för att nå det finansiella system som blockkedjor och kryptovalutor erbjuder.
Nästa steg är att kunna ta del av ”banktjänster” inom DeFi såsom växling, lån, utlåning och liknande. Funktioner som nås via smarta kontrakt på exempelvis Ethereum. För att kunna växla mellan två tokens på Ethereum behöver Ether betalas i nätverksavgift. Sker växling på Polygon betalas Matic osv. Kryptovalutorna på dessa blockkedjor, primärt byggda för att hantera smarta kontrakt, får därmed ett värde av den tillgänglighet till DeFi som erbjuds.
- Stablecoins har uppbackat värde
Stablecoins har, eller förväntas i alla fall ha, uppbackning av fiatvaluta. Det innebär exempelvis att Circle, som ger ut USDC, ska ha tillgångar som motsvarar ett värde av alla USDC i omlopp. Dessa kryptovalutor har därmed sitt värde i de uppbackade tillgångarna. Detta till skillnad mot alla andra kryptovalutor vilka har sitt värde i dess funktion eller egenskap.
Intrinsikalt värde
Med intrinsikalt värde (intrinsic value) menas att något har ett inneboende värde, dvs. ett värde som tydligt kan knytas till objektet. En portion mat har ett intrinsikalt värde, oavsett vad maten skulle kosta i affären. Guld och silver anses även ha ett intrinsikalt värde då dessa ämnen kan användas inom tillverkningsindustrin.
Men har kryptovalutor ett intrinsikalt värde? Även här beror det på hur begreppet definieras. Författarna av årets ”In Gold we Trust” menar att Bitcoin har ett inneboende värde och ”some kind of moneyness”, dvs. likhet med en valuta. De utgår ifrån Carl Mengers definition av pengar som anger att pengar är det medium i samhället som är enklast att sälja/byta. Sett till handelsvolym är enbart guld större än Bitcoin... De påpekar även att Bitcoin har ett funktionellt intrinsikalt värde utifrån den öppna digitala ekonomin som erbjuds.
…do provide intrinsic value, not as a function of the physical properties of the asset, but as a function of its unique digital properties
Det ska tilläggas att även författarna först gör en tydlig distinktion mellan Bitcoin och kryptovalutor och enbart för diskussionen kring egenskaper, funktioner och värde av Bitcoin. Detta primärt som betalningsmedel eller att för att likställas med guld.
Spekulativt värde
Kryptovalutor har även ett stort spekulativt värde. I korthet innebär det att investerare köper kryptovalutor utifrån den funktion de tror att dessa kommer ha framtiden. Funktioner som förväntas höja dess värde för användarna.
Detta kan även ses som den, än så länge, största bidragande faktorn till den stora volatiliteten i kryptovalutor. I det fall som egenskaperna, funktionerna eller användningsområdena inte har ändrats bör kursförändringarna enbart ses som ett resultat av spekulation.
Vad är kryptovalutor värda för dig? Varför?
Läs även: Varför är Bitcoin värt något?