Wrapped tokens används för att uppnå större interoperabilitet mellan olika blockkedjor. Bitcoin och Ethereum är exempel på två olika blockkedjor som inte kan interagera med varandra. En lösning på detta är att använda wBTC (wrapped bitcoin) på Ethereum. Detta utifrån att wBTC är en ERC-20 token som representerar en bitcoin.
Enklast förklaras funktionen med wrapped tokens genom att visa hur det skulle kunna fungera inom fiatvalutor.
Wrapped token inom fiat
I Sverige används SEK inom det svenska finansiella systemet (finansiella nätverket). Det går däremot inte att skicka SEK till en mottagare i England och förvänta sig att mottagaren ska kunna använda dessa i butiker osv. Valutan är inte kompatibel med det brittiska finansiella nätverket.
Lösningen som finns idag innebär att SEK måste växlas till GBP vilket blir den valuta som mottagaren får. Vad hade hänt om funktionen med wrapped tokens applicerats inom fiatsystemet? Då hade istället SEK skickats till en bank, eller ett smart kontrakt, som låst in dessa. Banken hade sedan skickat wSEK (wrapped SEK) till mottagaren. En token som är tekniskt utformad för att kunna hanteras inom ett annat finansiellt nätverk, i detta fall det brittiska.
Det skapas alltså en representativ token vars värde speglas av den ”inlåsta” valutan. En wSEK skulle alltså alltid ha exakt samma värde som en SEK men skulle kunna användas lika flexibelt som det brittiska pundet i England.
Eftersom dessa wSEK är anpassade för det brittiska finansiella nätverket kan de inte användas i andra länder (inom andra nätverk).
I exemplet representerar de olika nationernas finansiella system olika blockkedjor och nationernas valutor olika kryptovalutor.
Viktigt att skicka rätt
Som exemplet ovan visar är en wrapped token en representativ token anpassad för en specifik blockkedja. Detta är orsaken till att dessa tokens inte kan skickas mellan olika blockkedjor.
Har du exempelvis wBTC kan de inte skickas till en BTC-adress. På samma sätt är wETH på Polygon inte samma sak som wETH på BNB Chain. Detta eftersom de är tekniskt konstruerade enbart för att kunna hanteras på den specifika blockkedjan.
Hur många blockkedjor kryptobörser interagerar med och vilka wrapped tokens de kan hantera varierar. Kontrollera därför alltid vilken blockkedja som förväntas användas om exempelvis egen kryptovaluta önskas skickas till börsen.
Interoperabilitet och DeFi
Den primära fördelen med wrapped token är den ökade användarvänligheten som uppstår när kryptovalutor inte enbart kan användas på dess primära blockkedja.
- Ökad DeFi
Innan wBTC lanserades var växling mellan BTC och ETH enbart möjlig på centraliserade börser vilket skapade stora begränsningar. Med wBTC, och andra wrapped tokens, skapas alltså förutsättningarna för en mer decentraliserad finans.
- Billigare och ibland snabbare transaktioner
En annan fördel är möjligheten till snabbare och billigare transaktioner. Stora delar av 2021 kostade en transaktion på Ethereum ett par hundra kronor. Även om gasfee har gått ner sedan dess är det fortfarande betydligt dyrare att skicka ether på Ethereum än att hantera wETH på Polygon.
- Tillgång till tjänster
Olika blockkedjor erbjuder olika funktioner och tjänster. Via wrapped tokens kan dessa enklare nås, se exemplet nedan.
Exempel:
En person äger BTC och vill hodla kryptovalutan i förhoppningen om att priset ska gå upp. Samtidigt vill personen maximera avkastningen genom att utnyttja den decentraliserade låneplattformen Aave. Eftersom Aave är en Ethereumbaserad låneplattform är det omöjligt att skicka BTC direkt dit. Lösningen blir att istället köpa wBTC, använda på låneplattformen och på detta sätt få ränta på sitt insatta kapital.
Wrap & Unwrap
För de flesta användare är den enklaste vägen till wrapped tokens att växla till sig dessa på en centraliserad eller decentraliserad börs. Att minta, eller bränna, wrapped tokens sker däremot via speciella tjänster.
Minting = Kryptovaluta skickas till en specifik adress på dess egna blockkedja. Via smarta kontrakt skapas nu wrapped tokens för samma värde vilka sedan skickas till en adress på den andra blockkedjan. Detta kallas även för wrapping.
Burning – En wrapped token skickas till en specifik adress på dess egna blockkedja. Den kommer nu att brännas (tas bort från cirkulation) varpå originalvalutan skickas till en vald adress på dess blockkedja. Detta kallas även för unwrapping.
Exakt hur denna process går till skiljer sig något mellan olika blockkedjor och kryptovalutor. Det finns exempelvis flera olika tjänster som genererar wrapped BTC. Den största tjänsten är BitGo vilken drivs av WBTC DAO. Bilden nedan visar förenklat att bitcoin skickas till en BTC-adress hos BitGo, varpå en wBTC skapas på Ethereum. Det går även att växla åt motsatt håll.
Via ett samarbete med Chainlink sker en automatisk kontroll av BitGo. Detta för att säkerställa att antalet BTC hos BitGo motsvarar antalet wBTC som finns i omlopp. Samtidigt innebär detta förfarande en viss centralisering vilket kan ses som en säkerhetsrisk med wrapped tokens.
”Keys to the multi-sig contract will be held by institutions as part of the WBTC DAO” / WBTC
Växling mellan ETH och wETH sker däremot helt och hållet via smarta kontrakt och utan centraliserad part. Detta genom att ETH/wETH låses i kontraktet varpå motsvarande kryptovaluta direkt ges i utbyte. Eftersom allt sker på samma blockkedja behöver man inte förlita sig på någon centraliserad part utan enbart på de smarta kontrakt som hanterar dessa växlingar.
(Bildkälla: https://weth.io/)
Värde
Bilderna nedan visar priset på BTC och wBTC vid exakt samma tidpunkt, via Coingecko. Även om skillnaden i pris är liten så kan det alltså uppstå prisskillnader mellan dem. Skulle det däremot bli en större skillnad kommer arbitragemöjlighet uppstå vilket marknaden snabbt utnyttjar och priserna justeras därefter närmare varandra.
Det kan även hända att wrapped tokens faller snabbare i värde än ”originalet” vid kraftig volatilitet under en bearmarket. Investerare söker sig då primärt till de tryggaste alternativen och vill minimera sina risker. I detta läge kan säkerheten i att äga sina bitcoin själv ses som extra viktigt. För i slutändan behöver du lita på en, eller flera, parter när wrapped tokens används mellan olika blockkedjor. Det är alltså viktigt att komma ihåg att exempelvis BTC och wBTC varken är samma sak eller har samma säkerhet. De förväntas däremot ha samma värde.
Exempel på wrapped tokens
En wrapped token har samma beteckning som dess underliggande kryptovaluta men med ett prefix eller suffix. Exempel:
WBTC – Wrapped Bitcoin
WBTC är en ERC20-token och hanteras därmed på Ethereum. Den tekniska lösningen innebär en viss centralisering och att varje wBTC är uppbackad med en BTC.
RENBTC – RenBTC
Även RENBTC är en ERC-20 token och har därmed liknande funktionalitet som wBTC. Det finns däremot en stor skillnad mellan dessa lösningar. wBTC är delvis centraliserad och användarna behöver lita på de som står bakom tjänsten. RENBTC är istället mer decentraliserad.
wETH - Wrapped Ether
wETH är en ERC-20 token som representerar en Ether. Orsaken att wETH behövs på den egna blockkedjan är att Ether inte har samma kompatibilitet som en ERC20-token. Genom att använda wETH skapas större valfrihet och användarvänlighet om valutan förväntas användas inom olika dAppar.
BTCT – Bitcoin TRC20
BTCT är en TRC20-token som därmed används på blockkedjan TRON. Likt wBTC hålls bitcoin på publika adresser vilket gör det möjligt att kontrollera att korrekt täckning finns för de BTCT som skapas.
Kritik och risker
Den primära kritiken mot wrapped tokens är att skapandet av dem ofta kräver en viss centralisering. En liknande kritik kan framföras mot ett flertal stablecoins så som USDT och USDC. Värdet består så länge som användarna litar på att företagen eller organisationerna bakom dessa valutor har tillgångar som motsvarar värdet på utestående kryptovaluta.
WBTC isn’t a perfect solution, since it introduces a degree of centralization into the mix. If you hold wrapped bitcoin, you’re entrusting BitGo with your money. Coindesk.com
Det är lätt att kontrollera hur stor mängd kryptovaluta som exempelvis BitGo har tack vare att allt är spårbart via blockkedjor. I slutändan handlar det dock om att förlita sig på en helt, eller delvis, centraliserad aktör. Om det är positivt utifrån den ökade användarvänligheten eller om det är negativt utifrån en mer centraliserad kryptobransch får framtiden utvisa.
Kommentarer