Proof of Importance vs Proof of Stake
Proof of Importance (PoI) är en konsensusmekanism som i grunden utgår från Proof of Stake (PoS). Men istället för att enbart nodernas kapital ska påverka chansen att få skapa nästa block så får varje nod ”viktpoäng” utifrån flera olika faktorer. Därmed kan noder gynnas som på olika sätt använder blockkedjan och driver dess utveckling framåt. Det enklaste sättet att förstå Proof of importance (PoI) är att jämföra denna konsensusmekanism mot traditionell Proof of Stake (PoS).
PoS
På en blockkedja som använder PoS är det de kapitalstarkaste noderna som har störst chans att få skapa nya block och ta del av den belöning som därmed tjänas.
Är det exempelvis kryptovalutor för totalt 1 miljon USD inom staking kommer den som har 100 000 USD i staking att ha 10 % chans att få skapa nästa block. Det är enkelt att beräkna chansen utifrån eget kapital i förhållande till totala mängden kapital inom staking.
En nackdel är att PoS resulterar i att de rika blir ännu rikare och därmed får allt större makt över blockkedjan. En annan nackdel med detta är att kapitalstarka aktörer i stort sett kan ”ta över” en mindre blockkedja. Ett exempel på det är när miljardären Justin Tron ”köpte sig” makten över Steem år 2020.
Proof of Importance (PoI) är en variant som på olika sätt försöker bemöta problemet med allt för stort fokus på kapital inom en konsensusmekanism.
PoI
I grunden använder PoI samma konsensusmekanism som PoS. Detta genom att noderna behöver ha en viss mängd av blockkedjans kryptovaluta för att kunna agera nod. Men utöver detta vägs det in hur ”viktiga” noderna anses vara på blockkedjan via ett poängsystem. Det skulle exempelvis kunna ske på följande sätt.
- Staking – Ger 1p per 100 coin som är inom staking senaste 30 dagarna.
- Aktiva år – x1,05 per år som noden varit aktiv.
- Transaktioner – x1,20 om X antal transaktioner skett med X plånböcker de senaste 30 dagarna.
- Utveckling – x1,10 i 12 månader om ett förslag lämnats in som fått positivt gensvar av dess community.
Varje nod får alltså viktpoäng som beräknas utifrån flera olika faktorer. I princip kan det vara vilka faktorer som helst, förutsatt att de är mätbara på blockkedjan, men grundtanken med PoI är att premiera aktivitet och utveckling av blockkedjan. Detta till skillnad mot PoS där enbart stort kapital premieras.
En liknelse
En idrottsförening bestämmer att alla som betalat en viss årsavgift får rösta på årsstämman. För att skapa ett incitament till större årsavgifter låter de medlemmarna få rösträtt beroende på hur stor avgift de betalar. De upptäcker däremot snart att ett par kapitalstarka medlemmar på detta sätt får mycket stark rösträtt och kan påverka föreningen lite för mycket på egen hand. Detta trots att de nästan aldrig är med i de aktiviteter som anordnas.
Detta resulterar i att föreningen inför en rösträtt som både avgörs av årsavgiften och personens aktivitet i föreningen. Genom att exempelvis vara med i styrelsemöten, öppet-hus-dagar och städa lokalerna tjänas poäng som multiplicerar röststyrkan. Det blir en slags variant av ”Proof of Importance” då de medlemmar som är viktiga för föreningen även blir belönade med större röstkraft.
Vilket av dessa alternativ är mest demokratiskt, mest rättvist och gynnar föreningens framtid bäst? Att alla har en röst, att de som bidrar mest ekonomiskt får bestämma eller att aktivitet premieras?
Fördelar
Grundtanken med PoI är att skapa en rättvisare och mer demokratisk konsensusmekanism där användarna av blockkedjan gynnas. De som använder kryptovalutan som valuta får alltså bättre viktpoäng än de som enbart håller kryptovalutan som en investering. Med andra ord gynnas de som använder kryptovalutan till dess primära syfte.
Dessutom kan olika incitament skapas som exempelvis premierar långsiktighet på blockkedjan. Även detta kan jämföras mot PoS där investerare kan lämna en kedja snabbt om de anser att de får för låg avkastning.
Nackdelar
En vanlig kritik mot PoI handlar om dess komplexitet. Med formler som, utifrån olika interaktioner på blockkedjan, beräknar ett riktvärde kan det vara svårt att få en tydlig överblick för nodernas chans att få skapa block.
Det finns även risk att transaktioner genomförs enbart för att upprätthålla en hög poäng eller för att utnyttja systemet och få fördelar. Det kan jämföras mot PoS där det inte går att påverka på annat sätt än att låsa sitt kapital.
NEM – Första blockkedjan med PoI
NEM är troligtvis den första blockkedjan som implementerade PoI. Alla som agerar nod på blockkedjan får viktpoäng uträknade utifrån flera olika faktorer. Exempel påverkar följande:
- Antal XEM – Som minst krävs 10 000 XEM vilket i oktober 2023 motsvarar ca 3 000 SEK.
- Aktivitet på blockkedjan – Både den som skickar och den som tar emot XEM får poäng. Det finns även begränsningar som gör att ”fejkade transaktioner” inte kommer räknas med i poängen. Detta exempelvis genom att nettobalansen räknas mellan olika konton.
- Omfattning av transaktioner – Både antal transaktioner och dess storlek påverkar viktpoängen. Målet är därmed att det inte ska finnas någon fördel att exempelvis dela upp en stor transaktion i många små eller på annat sätt få fördelar.
Även om det finns vissa fördelar med Proof of Importance är det inte en konsensusmekanism som används av speciellt många blockkedjor. Det är betydligt vanligare med andra varianter av PoS, som exempelvis Delegated Proof of Stake (DPoS) samt Liquid Proof of Stake (LPoS). Utifrån marknadsvärde är däremot klassisk PoS överlägset störst. Detta genom att Ethereum använder denna konsensusmekanism.
Kommentarer