ERC 404 är en inofficiell tokenstandard, på Ethereum, som lanserades i februari 2024. Första projektet som använde ERC 404 var ”Pandora”. I korthet är det en standard som kombinerar tekniska egenskaper hos:
ERC 20
ERC 20 är den standard som används för de allra flesta tokens på Ethereum. Dessa är fungibla vilket innebär att ingen enhet är unik. ERC 20 kan i de flesta fall jämföras med betalningsmedel.
ERC 721
ERC 721 kallas oftast för NFT (Non-fungible token). Varje NFT är unik och kan därmed liknas med digitala saker så som biljetter, konst eller bevis på en person varit på ett event.
ERC 404 – Både fungibel och non-fungibel
ERC 404 kan både vara fungibel, som ERC 20, och non-fungibel som ERC 721. Detta genom en automatisk mekanism som skapar eller bränner NFT:er utifrån antalet ERC 20-token som en blockkedjeadress har tillgång till.
Skapar och bränner
I följande påhittade exempel används kronor och ören för att förenklat förklara hur det fungerar.
Emil har en digital plånbok med 25 stycken örestokens. Det är inte en hel krona men trots detta exponerar han sin investering mot värdet på svenska kronor. En dag får han 75 stycken örestokens av en vän och han har nu en hel krona. Exakt vid detta ögonblick skapas en JPG-bild i hans plånbok med en bild på en svensk krona.
Han kan nu välja att antingen skicka den bilden till någon eller att skicka ett en fraktion av denna krona, dvs några ören. Det räcker med att han skickar iväg ett enda öre för att hans bild automatiskt ska förvinna (funktionen kallas för burn). Detta sker eftersom han inte längre har en hel krona (dvs. 100 stycken örestokens).
Om han några dagar senare får några örestokens, och därmed har minst 100 öre, kommer en ny liknande JPG-bild att skapas. Det är däremot inte exakt samma utan dessa kan ha vissa olikheter, däremot samma värde som betalningsmedel.
Öre = ERC 20 token, Fungibla tokens där alla har exakt samma värde och funktion.
Krona-JPG = ERC 721 (NFT), Non-fungibel tokens där alla är unika även om de kan ha samma grundläggande funktion.
Kombinationen – ERC 404, dvs. en tokenstandard som både kan hanteras som ERC 20 och ERC 721.
Exempel med NFT:
I ett spel skapas 100 legendariska monster (NFT). Eftersom utbudet är väldigt lågt och det är miljoner spelare som spelar detta spel varje dag förväntas efterfrågan på dessa monster bli mycket hög. Dessa skapas som ERC 404 vilket innebär att 100 MonsterTokens skapas som vardera har en NFT knuten till sig.
Dessa MonsterTokens kan däremot delas upp i mindre delar, på samma sätt som Bitcoin kan delas upp i Satoshi eller kronor delas upp i ören. Det gör att det exempelvis kan finnas 100 000 tokens omlopp. Den som lyckas samla 1000 av dessa kommer automatiskt att få ett monster i NFT-format tillgänglig i sin plånbok. Skulle däremot personen skicka bort en av dessa 1000 tokens kommer monstret direkt att försvinna.
Handel både som ERC 20 och ERC 721
ERC 404 blir en slags hybrid mellan ERC 20 och ERC 721 (NFT). Detta genom fungibla tokens kan skapa en non-fungibel token. Det återspeglas även i hur handeln med dessa kan ske.
ERC 20 - Via kryptobörs, ex Uniswap
På både centraliserade och decentraliserade börser sker handel främst med fungibla kryptovalutor och tokens. Det kan förenklat jämföras med växling av betalningsmedel där varje enhet inte är unik.
I formatet som ERC 20-token kan ERC 404 alltså enkelt växlas via börser. Det är exempelvis enkelt för centraliserade börser att lyfta in dem i deras utbud och den som skapar en ERC 404 kan själv registrera dess ERC 20-token för handel på en decentraliserad börs. Detta då de följer samma tokenstandard som andra tokens som exempelvis Link, Matic, Aave, Quick och USDC.
Bilden ovan är från Uniswap vid ett tillfälle då en PANDORA kostade 9547,04 USD. För att få dess NFT krävs alltså en hel PANDORA. Däremot går det att köpa andelar i form av ERC 20 tokens och på så sätt exponera sig mot värdet eller för att över tid samla på sig en hel och få dess NFT.
ERC 721 - Via NFT-plattformar, ex OpenSea
På NFT-plattformar, exempelvis OpenSea, sker handel med NFT:er. Det kan förenklat jämföras med svenska Blocket även om allt som säljs är digitalt och handeln sker säkert via smarta kontrakt. I formatet ERC 721 kan alltså ERC 404 handlas som en digital produkt på dessa plattformar.
Bilden ovan är från OpenSea där PANDORA säljs som ERC 721-token (NFT). Som visas kan det alltså skilja i pris mellan olika handelsplatser samt om köpet sker av fraktioner eller en hel NFT.
If you buy one full PANDORA token on an exchange, 1 Replicant NFT will be minted to your wallet. If you sell 1 PANDORA token, its connected NFT gets burned.
Ökad likviditet
En av de största fördelarna med ERC 404 är kombinationen av fungibel och non-fungibel standard och den ökade likviditeten som detta ger. Framförallt blir det positivt inom NFT-projekt där priset på en enda NFT är så högt att det skapar en låg handelsvolym.
Istället för att det ska finnas 100 NFT:er med ett värde av 5000 USD styck så kan det finnas 100 000 ERC 20-tokens som därmed är värda 5 USD vardera. Det gör dem mer tillgängliga för handel både utifrån utbud och prisnivå. Detta utan att utbudet av de ursprungliga NFT:erna späs ut.
Tack vare att de kan hanteras som ERC 20-tokens kan handeln även ske på decentraliserade och centraliserade börser. Det förenklar handeln och ökar handelsvolymen då det är betydligt enklare att genomföra handel med ERC 20 än ERC 721.
Fraktions-NFT eller ERC 404?
Att dela upp en NFT i mindre delar är inget nytt. Fractional NFT (FNFT) innebär i korthet att ERC20-tokens skapas som representerar en varsin del av en specifik NFT. Det finns däremot ett par skillnader mellan FNFT och ERC 404.
För det första är inte ERC 404 knuten till en specifik enskild NFT. Vid varje tillfälle som en blockkedjeadress har tillräckligt många ERC 20-tokens skapas istället en ny NFT. Detta via en automatisk mint/burn-mekanism. Detta till skillnad mot FNFT där varje ERC 20 är knuten till en specifik NFT.
För det andra bygger FNFT på att en NFT låses i ett smart kontrakt och att ERC 20 skapas som representerar andelen. I detta fall måste man alltså lita på en extern tjänst/kontrakt.
Detta till skillnad mot ERC 404 där varje enhet är den reella tillgången och ger direkttillgång till dess NFT. Allt är programmerat i koden vilket innebär att man inte behöver förlita sig på en tredjepart i form av smart kontrakt eller centraliserad aktör.
En person kan exempelvis äga samtliga fraktioner av en NFT, via FNFT, utan att för den skull ha denna NFT i sin plånbok. Den som däremot äger samtliga ERC 20-tokens inom ett 404-projekt kommer direkt att ha alla NFT:er då dessa automatisk skapas på blockkedjeadressen.
Målet är däremot detsamma – att göra dyra NFT:er mer tillgängliga och möjliga för handel genom uppdelning i mindre delar.
Ingen officiell standard
ERC 404 är ingen officiell standard på Ethereum. Detta till skillnad mot exempelvis ERC 20, ERC 721 och ERC 1155. På Ethereum.org finns en komplett lista på de ERC-standarder som är officiella och därmed fullt accepterade av Ethereums community. För att det ska bli en standard behöver det lämnas in ett EIP (Ethereum Improvment Proposal) varpå granskning och omröstning sker - vilket alltså inte skett.
Det finns med andra ord inget ramverk kring kodens uppbyggnad som måste följas för att det ska vara en 404. Många påpekar därför att en nackdel med ERC 404 är den ökade risken som finns i jämförelse med de officiella standarder som funnits betydligt längre.
Läs & Lyssna mer
What are ERC404s? Explained for beginners – POD - The Blocmate podcast
ERC-404 What you need to know – Youtube - Coin Bureau
Kommentarer