Begreppet ”Burning” syftar på processen att minska utbudet av en kryptovaluta genom att en del av utbudet skickas till en så kallad ”burn-adress”. Det är en adress som ingen har den privata nyckeln till vilket i praktiken innebär att utbudet på marknaden minskas.
Med ett minskat utbud, och oförändrad efterfrågan, förväntas priset på kryptovalutan att öka. Den primära funktionen är alltså att öka, eller stabilisera, priset på en kryptovaluta. Det finns däremot även andra funktioner som exempelvis Proof-of-Burn.
Att minska utbudet, för att påverka priset, är inget isolerat fenomen för kryptomarknaden. Exempelvis fungerar återköp av aktier på ett liknande sätt. I detta fall kommer det finnas färre aktier som delar på företagets totala värde. Likheten är därmed att ett minskat utbud ger förväntad positiv påverkan på priset.
En jämförelse
I Sverige har Riksbanken uppdraget att ”se till att pengarna behåller sitt värde över tid”. Det sker bland annat genom att de justerar styrräntan eftersom det påverkar utbudet av pengar i samhället.
Med ett för kraftigt ökat utbud kommer värdet (köpkraften) på pengarna att minska. Det gäller även det motsatta, det vill säga att ett minskat utbud förväntas öka köpkraften. Fram till sommaren 2022 stod det följande på Riksbankens hemsida i deras artikel om inflation.
Om en centralbank tillhandahåller för stora mängder pengar stiger priserna och pengarnas värde urholkas.
Just denna mening nämns inte längre i Riksbankens artikel om inflation men sammanfattar väl förhållandet mellan utbudet av pengar och dess värde. Detta på samma sätt som att utbudet av en kryptovaluta till stor del påverkar dess värde/pris. Genom att minska, eller öka, utbudet förväntas värdet påverkas.
För Riksbanken justeras utbudet till stor del via styrräntan – för en kryptovaluta justeras utbudet via inbyggd inflation och möjlighet till att ta bort delar av utbudet (burning). Det visas via tre exempel nedan:
Exempel DAI
DAI är en algoritmisk stablecoin vars värde uppbackas av säkerhet i andra kryptovalutor. En person kan exempelvis låsa Ether som säkerhet och få DAI i lån. I detta fall skapas (minting) DAI. Återbetalning av lånet sker sedan med DAI varpå dessa bränns (burning). På detta sätt justeras utbudet utifrån den säkerhet som finns för lånen. Det är därmed denna funktion som gör att värdet på DAI alltid bibehålls på cirka 1 USD.
Exempel BNB
BNB är ett exempel på en kryptovaluta där burningprocessen ändrats över tid. Från början brändes BNB, av kryptobörsen Binance, utifrån hur stor vinst företaget gjorde. Historiskt låg nivån på cirka 20% av dess vinst men det har varierat en hel del över tid.
Detta ändrades däremot och från början av 2022 beräknas antalet BNB som ska brännas utifrån en formel som tar hänsyn till antal block som skapats på Binance Smart Chain samt genomsnittligt värde på BNB under ett kvartal.
Exempel Eth
I augusti 2021 implementerades EIP-1559 uppdateringen på Ethereum. En funktion som då infördes var att en del av transaktionsavgiften bränns och därmed tas ur cirkulation. Redan efter 16 månader hade Ether till ett värde av cirka 4,6 miljarder USD bränts via denna funktion.
Utifrån att utbudet minskas i förhållande till hur mycket blockkedjan används kan nivån på inflation, eller deflation, ändras över tid. I november 2022 hade Ether deflation vilket alltså innebar att totala utbudet av Ether minskade. Under 2023 uppstod däremot inflation vilket ansågs bero på det ökade användandet av layer-two-solutions och därmed färre transaktioner på Ethereums blockkedja. Aktuella nivåer går att se på ultrasound.money.
Null-adress
Eftersom det inte praktiskt går att ”bränna upp” kryptovalutor, i motsats mot kontanter, används en speciell blockkedjeadress dit kryptovalutorna sänds. Denna adress benämns oftast som Null-adress eller Burn-adress.
Eftersom ingen har tillgång till den privata nyckeln kan dessa kryptovalutor räknas bort från det totala utbudet i omlopp. Null-adressen för Ether är x0000000000000000000000000000000000000000 vilket även visas på bilden nedan från Etherscan.io. I mitten av oktober 2023 var alltså drygt 11 752 Ether ”brända” via denna adress.
Manuellt eller Auto-burn
Burning kan både ske automatiskt, via beslut från utvecklare eller ett community samt av enskilda personer.
Auto-burn
Med auto-burn menas att utbudet, av en specifik kryptovaluta, justeras automatiskt via en programmerad mekanism. Det resulterar i en förutsägbarhet vilket kan skapa stabilitet och transparens på marknaden. Ett exempel på Auto-burn är hur utbudet av Ether påverkas vid varje transaktion som sker på blockkedjan.
Community Vote
Ett alternativ är att burning sker efter att ett förslag har lagts fram, och röstats igenom, inom det community som driver utvecklingen av kryptovalutan. Ett exempel på detta är när utbudet av KIN minskades med 7 trillioner under sommaren 2023. Totalt brändes tokens för ett marknadsvärde av cirka 156 miljoner USD. I detta fall togs dessa tokens bland annat från projektets reservfond. Tidigare var reservfonden den överlägset största ägaren av KIN och med denna process var målet ”to make KIN the only meaningful cryptocurrency on Solana that is fully decentralized, with no inflation, no foundation, and no website”. (Coindesk.com)
Även om kursen på KIN ökade med cirka 20% efter beslutet så fanns det alltså andra orsaker, än att påverka kursen, bakom förslaget. Bland annat handlade det om att skapa en tydligare decentralisering.
Manuellt
Vem som helst kan skicka sin kryptovaluta till en Null-adress och därmed bränna innehavet. Ett känt tillfälle är när grundaren av Ethereum, Vitalik Buterin, fick 50% av utbudet av Shiba Inu skickad till sin plånbok. Han såg inget värde i kryptovalutan och valde därför att bränna 90% av innehavet. Resterande 10% donerade han till välgörenhetsprojekt i Indien.
I detta fall genomfördes burning knappast för att ”minska utbudet och påverka priset positivt” utan snarare som en markering av Buterin att han inte såg något värde i Shiba Inu.
Risker
Oftast framställs burning med funktionen att ”minska utbudet och påverka kursen på resterande utbud positivt”. Men det är inte säkert att utbudet minskar och ännu mindre säkert att kursen påverkas.
- Påverkas utbudet?
Som förklarats ovan ökar utbudet av en kryptovaluta utifrån den programmerade inflationen, det vill säga utökade mängden. Detta samtidigt som utbudet kan minskas via funktionen burning. Det är förhållandet mellan dessa som avgör om kryptovalutan har inflation eller deflation. Även om det är en hög burningrate behöver alltså inte utbudet i realitet minska.
- Påverkas priset?
Förutsatt att efterfrågan är konstant kan ett lägre utbud innebära högre kurs. Men samtidigt är det betydligt fler faktorer som påverkar kursutvecklingen. Detta inte minst på en kraftigt volatil kryptomarknad.
- Vad är syftet?
Som visas i denna text är det primära syftet med burning oftast att öka värdet på kvarvarande utbud. Men det kan även handla om att öka decentralisering eller att konsensusmekanismen Proof-of-Burn används. Det är viktigt att granska syftet och själv bedöma om det förväntas uppnås via burning. Detta inte minst när funktionen presenteras med syftet att kursen kraftigt ska gå uppåt.