TVL är en förkortning för ”Total Value Locked” och anger värdet på alla kryptovalutor och tokens, som är låsta, inom smarta kontrakt, på en blockkedja eller inom ett enskilt protokoll. Värdet anges i USD och används bland annat vid jämförelse av olika DeFi-protokolls popularitet. Framförallt är kapitalet låst inom:
- Staking – Staking innebär att kryptovalutor eller tokens låses i ett smart kontrakt och på något sätt gynnar blockkedjan eller ett projekt på blockkedjan. Det vanligaste är att staking används inom Proof of Stake och varianter av denna konsensusmekanism (SER INTE ARTIKELN PUBLICERAT MEN TÄNKTE MIG LÄNK DÄR).
- Liquidity - Likviditet kan tillföras till likviditetspooler på decentraliserade börser. Investerare får därmed ta del av de avgifter som användarna av börsen betalar. Likviditeten räknas in i TVL men inte avgifterna som investerarna tjänar.
- Säkerhet för lån – Kryptolån innebär att kryptovalutor och tokens låses som en säkerhet för ett lån. Den summa som låses räknas in i TVL men inte den summa som personen lånar då dessa kryptovalutor inte är låsta.
TVL omfattar alltså inte likvida tokens som hålls i en plånbok eller likvida belöningar som betalas ut vid staking, lending eller andra finansiella tjänster. TVL påverkas därmed av kapitalflödet in, och ut, från blockkedjan, eller protokollet, men även av värdeförändring på den kryptovaluta och de tokens som är låst.
Ett exempel på hur detta påverkar TVL visas i grafen nedan. Grafen presenterar TVL på Lido Finance från juni 2022 till februari 2023. Två händelser som tydligt påverkade TVL inom protokollet var kraschen i Terra-Luna (UST depeg) och kollapsen i kryptobörsen FTX.
Ethereum dominerar
Nedan visas procentuella fördelningen av TVL på samtliga blockkedjor i början av november 2023. Som visas dominerar Ethereum kraftigt. Skulle däremot kursen på Ether gå ner, samtidigt som kursen på Tron går upp, skulle den procentuella fördelningen ändras relativt mycket. Detta alltså utan att insättningar eller uttag har skett till protokoll på dessa blockkedjor.
Det ska även tilläggas att om ett protokoll interagerar med flera blockkedjor kommer TVL i detta fall påverkas på samtliga dessa blockkedjor.
Ethereums dominans blir än tydligare när TVL presenteras på de 8 största blockkedjorna. I början av november var tillgångar på över 24 miljarder USD låsta på Ethereum. Det var då mer än tre gånger så mycket som tvåan på listan, Tron, som hade cirka 8 miljarder USD.
Historiskt har Ethereum alltid varit störst inom DeFi. Det visar grafen nedan där Ethereum är blå färg och Tron lila. Den stora förändring i TVL i mitten av maj berodde på kraschen i Terra Luna (gul) då blockkedjans hela ekonomiska ekosystemet kollapsade.
Blockkedja eller dApp
Utöver att se totala värdet av tillgångar inom smarta kontrakt på en blockkedja används TVL för att se populariteten hos enskilda protokoll. Detta kan enkelt kontrolleras på Defilama.com.
Bilden nedan är från Defilama.com (nov 2023) och visar TVL på decentraliserade börser (DEX). Vid detta tillfälle var det tillgångar för 3,495 miljarder USD låsta inom Uniswap. Det var därmed, med god marginal, den största decentraliserade börsen utifrån TVL.
Sett till samtliga protokoll var Uniswap däremot bara femma. Under samma månad var Lido Finance överlägset störst med kapital till ett värde på drygt 17 miljarder USD.
Hur används TVL?
- Visar på förtroende & popularitet
Hög TVL kan ses som ett tecken på att blockkedjan, eller ett specifikt protokoll, har högt förtroende hos både användare och investerare. Detta utifrån att det är många som vågar låsa sitt kapital i olika kontrakt. Någon garanti är det däremot inte vilket inte minst kraschen i Terra Luna visade år 2022 då värden för över 60 miljarder USD försvann på några dagar. Är det hög TVL, men få aktiva plånböcker, kan det även vara ett tecken på att bara ett fåtal investerat vilket inte skapar lika högt förtroende.
- Skapar stabilitet i funktion
Många projekt, men inte alla, inom De-Fi är beroende av stor likviditet. Det gäller inte minst låneplattformar som exempelvis Aave och Compound samt decentraliserade börser som exempelvis Uniswap och PancakeSwap. Ett större kapital skapar exempelvis mer stabila och tillförlitliga kurser på decentraliserade börser.
- Visar på tillväxt
Med kryptovalutor kan kurs och marcet cap användas för att påvisa att dess ekosystem växer. Med blockkedjor (inom smarta-kontrakt-plattformar) och enskilda De-Fi projekt kan däremot TVL användas för att påvisa dess popularitet och tillväxt.
Ett exempel visas nedan från låneplattformen Aave V3 som under 2023 ökade TVL med sex gånger från januari till november.
TVL, Marcet Cap eller antal användare?
TVL är en, av flera faktorer, som kan användas för att mäta en blockkedjas, eller ett enskilt protokolls, storlek och popularitet inom DeFi. Men ett mätvärde bör sällan användas separat. I de jämförelser som sker på DefiLlama presenteras även bland annat följande:
- Aktiva adresser
Antalet aktiva användare av en blockkedja kan användas för att avgöra hur populär den är. Det kan exempelvis presenteras utifrån antalet aktiva adresser under de senaste 24 timmarna.
- Protokoll
Hur många protokoll som finns på blockkedjan kan, över tid, visa på tillväxt i användningsområden.
- Handelsvolym
Handelsvolym anger omsättningen av tillgångarna på blockkedjan eller inom protokollet. Även detta anges ofta utifrån de senaste 24 timmarna. Både på antal protokoll och handelsvolym är Ethereum störst.
- TVL Ratio
TVL Ratio beräknas genom att marcet cap på protokollets token divideras med TVL. I början av november 2023 var marcet cap för Aave på cirka 1,5 miljarder USD. Samtidigt var dess TVL på 3,1 miljard USD. TVL ratio blir därmed 0,48.
Se mer statistik på: