När har bitcoin nått total framgång? Är det när kursen är på 100 000 USD eller när det lätt går att köpa en kaffe för bitcoin på Pressbyrån? Är det när finansmän i fina kavajer kan investera i ett inflationsskyddat digitalt guld? Det är ofta den bilden som visas upp i media. Men det är en bild som bitcoinprofilen Andreas M. Antanopoulus definitivt inte håller med om.
I ”The Internet of Money – volume three” samlas 14 olika tal av Andreas och den röda tråden är ideologin bakom bitcoin. Tal som visar varför kryptovalutan behövs – idag kanske mer än någonsin – och att framgång inte alltid mäts i pengar.
We began this book project with a vision: to provide an easy-to-read, short-story style overview of why bitcoin matters…
Talen är inte bara utvalda utifrån att förklara varför bitcoin är viktigt utan presenteras även i en ordning som gör det lätt för läsaren att förstå kryptovalutans styrka. Detta genom att först peka på problemet och sedan visa på lösningen.
Första talet handlar om vad pengar är i dagens samhälle och kommande tal går djupare in på de problem som dagens uteslutande finansiella system skapar. Ett exkluderande system dit över 1,5 miljarder människor inte är välkomna och ytterligare miljarder är välkomna om de följer regler kring hur, när och varför de får använda sina pengar. För Andreas är bitcoin en självklar lösning på ett exkluderande och kontrollerande finansiellt system – detta genom att kryptovalutan erbjuder ett totalt inkluderande system som varken kan censureras, regleras eller ändras.
Vad är framgång?
Därefter följer tal som ifrågasätter allmänna synsätt på framgång för bitcoin. Framgången bör nämligen inte mätas i varken i kursuppgång eller antal dagliga användare. Det är siffror som centraliserade alternativ alltid kan klå. Men de centraliserade alternativen kommer aldrig kunna konkurrera mot bitcoin utifrån egenskaperna att vara decentraliserat, öppet, omöjligt att censurera, neutralt och gränsöverskridande. Egenskaper som är unika för bitcoin. Det är när kryptovalutan används utifrån dessa egenskaper som framgång kan mätas enligt Andreas Antonopoulos.
The measure of success to me is keeping the principles – remaining free, open, decentralized, neutral, and censorship resistant – while becoming available to the people who need it around the world. That’s my measure of success
Varför är bitcoin viktigt?
Men varför är dessa egenskaper så viktiga? I ett av talen beskrivs dagens pengar som en väg till kontroll. En kontroll som bygger på utopin att de som har makten över denna kontroll tydligt kan skilja på goda och onda personer, länder och ideologier i världen. De som har kontroll tar ansvaret att bestämma hur, var och när jag får skicka mina pengar. Om jag ens får ha dem kvar.
Utifrån författarens fokus på bitcoins unika egenskaper går det även lätt att förstå varför så många i Sverige tycker att bitcoin är ”onödigt” och bara en påhittad valuta som ”kräver enormt mycket energi”. Ett par vänner i Venezuela och en vän som inte längre bor i Ryssland håller definitivt inte med den svenska argumentationen. De har redan förstått styrkan med bitcoin för länge sedan.
In Venezuela, Argentina, North Korea, half of sub-saharan Africa, Southeast Asia, and certainly in China, people need crypto….they need crypto, you don't
Allt mynnar ut i finansiell tillgänglighet. Att det är en mänsklig rättighet att vara en del av ett finansiellt system där stat eller bank inte kan konfiskera tillgångar, neka överföringar eller inflatera sönder sparat kapital.
Flera gånger återkommer han till de unika egenskaperna med bitcoin, och då handlar det inte om värdeökning eller snabba transaktioner. Det är de egenskaper som krävs för att skapa ett inkluderande finansiellt system. Han sätter fingret på fördelarna med en ”open, public, borderless, transparent, neutral, censorship, resistant and private cryptocurrency”.
Exempel på rubriker på ytterligare tal från boken är:
- Inside Out: Money as a System of Control
- Escaping the Global Banking Cartel
- Bitcoin: A Swiss Bank in Everyone´s Pocket
- Picking the Right Blockchain for the Job
Personligt, engagerande och ideologiskt
Ibland känns det som att Andreas ”står på barrikaderna” och håller brandtal för engagerade åhörare. Att han är en frontfigur för en revolution som sätter sig på tvären mot befintliga strukturer. Detta stämmer till viss del även om något uppror inte väntar. Han förordar istället en exit – att människor helt enkelt börjar använda det inkluderande, censurresistenta och oreglerade nätverket istället för det nuvarande exkluderande och kontrollerande alternativet.
De olika talen i boken kan ibland överlappa varandra och kännas upprepande. Det är däremot inte oväntat då boken består av en samling av tal som Andreas har hållit över stora delar av världen – i flera olika sammanhang. De är även fristående vilket gör att det med fördel går att ta en paus efter varje tal och läsa dem separat.
I och med att talen är renskrivna blir texten mer som talspråk än skriftspråk. Detta upplevs däremot bara som något positivt då det gör det lätt att föreställa sig Andreas stående på en scen för att prata inför hundratals, ibland tusentals, personer. Denna struktur gör boken mer personlig och engagerande än upplägget i faktaböcker – vilket de flesta böcker inom bitcoin använder sig av.
Det går att se på bitcoin utifrån flera olika perspektiv och frågeställningar – vad det är, hur det fungerar och varför det behöver finnas. The Internet of Money svarar på frågan ”varför”. Även om det går att resonera kring att bitcoin har fördelar som innebär snabba och billiga transaktioner är detta något som även centraliserade valutor snart kan erbjuda. Det är inte där som svaret på frågan varför kan hittas – i alla fall inte enligt Andreas. Med god pedagogik och retorik förklarar han behovet av bitcoin på ett sätt som ofta låter helt självklart.
Boken rekommenderas till de som primärt vill förstå varför bitcoin gör skillnad – redan idag. Här läggs teknik, kursrörelser och plånboksadresser åt sidan till förmån för ideologi och en finansiell revolution där alla får vara med.
När jag slår ihop pärmarna och kollar kursen på Coingecko slår frågan mig ”Spelar det någon roll?” Är det viktigt om kursen är 24 000 USD eller 65 000 USD? Boken ställer frågan på sin spets genom att fokusera på den ideologiska kärnan. Ibland är det nyttigt att gå ”back to basic”.
Tillägg: Medan jag skrev denna text fick jag meddelande från Swedbank att de inte längre tillåter överföringar till konton i Taiwan – oavsett mottagare. Ett beslut som de uppenbarligen tog redan hösten 2021. Om Taiwan anses vara terrorister eller om banken anser att landet tvättar pengar framgick däremot inte i meddelandet. De hänvisade bara till ”omständigheter” i världen. My money – Your rules.
Nej, i Sverige behövs bitcoin inte i någon större utsträckning - än