I miniserien Kryptokungen genomför SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén och Marco Nilsson en resa för att träffa kryptoprofiler som blivit ”rika snabbt och de som förlorat allt på en dag”. En resa som går från Dubai, via Davos till lilla Duvbo i Sverige.
Norén och Nilsson lägger även tid på att försöka hitta svaret på frågan om kryptovalutor är ”guldet som blev till sand eller om det är början på en revolution i det finansiella systemet”.
Rik, fattig – eller ideologisk
Miniserien, i tre delar, tar sin början i Dubai och ett besök hos kryptoinfluensern Carl Runefelt, mer känd som The Moon. Att han blivit extremt rik på krypto är uppenbart. Det är lyxbilar, klockor för miljoner och exklusiva hotell som visas upp som ett bevis på hans framgång. En 20 minuters presentation av lyx…
Om målet var att visa att det går att bli rik har Norén verkligen lyckats. Det ska däremot tilläggas att Runefelts förmögenhet inte primärt kommer från investeringar utan via de företag han driver inom kryptobranschen.
I del två presenteras ”andra sidan av kryptomyntet”. Den svenska komikern Mårten Andersson berättar väldigt naket om sin resa in, och ut ur, krypto. En resa som känslomässigt, och ekonomiskt, gick spikrakt upp för att sedan vända och gå spikrakt ner. På bara några dygn hade han förlorat miljonbelopp.
”Jag drog pensionsförsäkringar, allting, i krypto”
Resan går vidare till en annan svensk som också tog väldigt stor risk och förlorade ”nästan 100 %”. Det kan tyckas som att dessa krascher skulle få personerna att vända ryggen till krypto. Men så är inte fallet. De har däremot minskat sina risker.
I sista delen, ”Maktkampen” går resan från Dubai, via Davos till Stockholm. Här är det inte fokus på enorma vinster, eller förluster, utan snarare ideologin bakom kryptovalutor och ”kampen” mellan traditionell finans och kryptofinans. Även om Norén inte går på djupet i frågan så är detta avsnitt betydligt mer intressant än de två första. Det är uppenbart att synen på vad kryptovalutor är (eller anses kunna bli) är tudelad. Intervjuer med kända finansprofiler målar upp en bild av två synsätt som går stick i stäv med varandra. Eller kan det bli en samexistens?
Det blir även väldigt tydligt att Sverige ligger långt efter ett flertal andra länder gällande synen på, och hanteringen av, kryptovalutor. Medan det i Schweiz finns banker som hjälper kunderna att hantera kryptovalutor skyr svenska banker ”krypto som pesten”.
I detta avsnitt snuddar Norén vid orsakerna till att kryptovalutor kan ha ett värde – utöver den spekulativa delen. Frågan om kryptovalutor är guldet som blev till sand, eller om det kommer skapa revolution i det finansiella systemet, lämnas däremot rejält öppen.
Idolporträtt eller två sidor av myntet
Alexander Norén jobbar som ekonomikommentator på SVT och det märks att han exempelvis varit programledare för Ekonomibyrån. Kryptokungen har nämligen delvis ett liknande upplägg som det programmet. Detta med intervjuer, pedagogiska förklaringar samt korta ”memes” i videoformat som lättar upp innehållet. Ett format som är lätt att ta till sig oavsett intresse för krypto. Dessutom försöker de belysa frågan från mer än ett enda perspektiv.
Tanken var säkert att presentera ”myntets alla sidor” och stundtals har de lyckats bra och stundtals lite sämre. En som tycker att miniserien främst lutar åt ”det sämre” är Dagens Nyheters Jakob Lundström. I hans recension, med titeln ”SVT:s idolporträtt Kryptokungen marknadsför magiskt tänkande” frågar han sig varför inte fler kritiska frågor ställs av Norén. Serien anses vara ”mer genant för SVT än för huvudpersonen, som trots allt har som levebröd att hajpa krypto”.
Lundström har visserligen en poäng och visst hade personporträttet av The Moon kunnat dämpats något. Redan efter fem minuter har nog alla förstått att han är snuskigt rik. Norén jämför dessutom en person som driver företag inom kryptobranschen mot personer som förlorat pengar på att investera i kryptovalutor. Det är inte samma sak. Men Norén och Nilsson har ändå uppnått målet med att presentera personer som blivit ”rika snabbt och de som förlorat allt på en dag”.
Visar synen på krypto
Utifrån en bredare kontext kan Kryptokungen ses som en spegel på den allmänna bilden av kryptovalutor i Sverige idag – inte minst hos media. Det är en bild som presenterar att de som investerar snabbt, och gärna lockar andra att investera efteråt, är de som blir rika utifrån en greater fools theory… Det handlar om att tjäna snabba pengar, lägga etiken åt sidan och bli snuskigt rik.
Huvuddelen av serien har fokus på vinster och förluster, i likhet med huvuddelen av medias bevakning inom ämnet. I det tredje avsnittet finns däremot frågeställningen kring vad som ger pengar, och kryptovalutor, ett värde. Även detta avsnitt speglar den tidstypiska synen på kryptovalutor i Sverige. Detta med banker som ”skyr krypto som pesten”.
Att serien kan upplevas som ett ”idolporträtt” (som Lundström anger i sin recension) är inte heller oväntat utifrån dagens medielandskap. Utöver sportstjärnor och artister är väl influencers de största idolerna i dagens samhälle. Att de tre personerna som intervjuas mest i serien antingen har, eller har haft, poddar, Youtubekanaler m.m. är alltså inte oväntat. Influencers är idoler och de som lyckas väl blir presenterade med idolporträtt.
Serien visar att synen på kryptovalutor förändras i Sverige – även om det sker långsammare än i stora delar av världen. Ytterst få gånger nämns kriminell verksamhet vilket var ett återkommande mantra för 5 – 10 år sedan.
Kryptokungen är lika lättsmält som en bit choklad under en varm sommardag. Men även det kan vara riktigt uppskattat ibland. Vill du däremot ha något mer matnyttigt finns det en hel del dokumentärer på Netflix.
Guld som blev till sand – eller?
Som ett tillägg kan nämnas att Norén inte är första personen som försökt hitta svaret på om Bitcoin är ”guldet som blev till sand”. Redan för 10 år sedan ställde sig flera experter den frågan och kom fram till att så var fallet. År 2013 publicerades exempelvis ”Beware of this Insidious New Currency Scam” i Wall Street Daily. Då stod kursen i 122 USD…
Se, läs och lyssna live:
Kryptokungen – Jakten på det digitala guldet – SVT 2023
Följ med på en resa från Duvbo till Dubai och träffa de som blivit rika snabbt och de som förlorat allt på en dag. Dokumentärserie i tre delar där Alexander Norén och Marco Nilson söker svaret på frågan om kryptovalutor är guldet som blev till sand eller om det är början på en revolution i det finansiella systemet.
SVT´s idolporträtt marknadsför magiskt tänkande– DN maj 2023
2022 blev en kryptokatastrof – bitcoinkursen dalade med närmare 70 procent och valutabörsen FTX avslöjades som bedrägeri. I SVT:s ”Kryptokungen” lyfts ändå en influerare som bidrog till kryptobubblan upp som framgångsexempel.
”Vanliga misstagen när du börjar med krypto” - Ekonomiakuten maj 2023
”SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén och och Nordnets sparekonom Frida Bratt pratar om bitcoins branta uppgångar och djupa ras.”
Svensk komiker tar miljonsmäll i kryptokollaps – Di.se maj 2022
Komikern Mårten Andersson har varit en varm förespråkare för kryptovalutor. Men nu skriver han på Twitter att ”han är lika chockad som resten”, och att han har förlorat mer än en miljon kronor på kryptovalutan Luna.”
Kommentarer