Intervju: Inför Bitcoinsymposium 2023
Den 26:e mars genomför Svenska Bitcoinföreningen ett Bitcoinsymposium i Stockholm. En dag med flera kända föreläsare, mingel och diskussionsmöjligheter. Symposiet är mellan klockan 10:00 – 16:00 och är öppet för alla. Det krävs alltså inte medlemskap i föreningen för att komma.
Linnéa Rosenbaum, som är en av de som anordnar symposiet, beskriver i denna intervju mer om vad besökarna kan förvänta sig under dagen.
Vilka vänder sig symposiet till?
Jag skulle säga att tröskeln är låg. Dagen passar för alla som är nyfikna på, eller allmänt intresserad av, bitcoin. Men även de som är väl insatta kan få ut mycket av dagen.
Talarna har en väldig bredd med olika bakgrunder och ingångar i ämnet. Dessutom är många av talarna riktigt vassa retoriker, så jag tror inte bara att det blir lärorikt utan dessutom underhållande. Alla är välkomna – det finns inget krav på medlemskap i föreningen.
…och att träffa likasinnade?
Ja, nätverkandet är en viktig del av dagen. Vi har mingel mellan 9:30 och 10:00 på förmiddagen och eftersom fika och lunch ingår i priset är vi tillsammans under hela dagen. Många som har intresse för bitcoin har inte så många intresserade omkring sig i sin vardag. Då är det uppskattat att få vara med i ett större sammanhang där ens bitcoin-entusiasm inte sticker ut.
Vilka talare kommer?
Det är fem talare som först kommer hålla varsin föreläsning. De är inbjudna för att ge olika perspektiv på bitcoin.
Klaus Bernpainter
Klaus är en klok och erfaren man som kommer prata om den penningpolitik som förs, och har förts, och som vi ser konsekvenserna av nu med den höga inflationen.
Ur presentationen:
Klaus är en vidtalad föreläsare i Sverige gällande österrikisk ekonomi. Han kommer tala om vad som är pengar samt nyansera vår förståelse om begreppet inflation och dess konsekvenser.
Arsha Safarzadeh
Arsha är en spännande och van föreläsare. Han är verkligen insatt och jobbar med bitcoin dagligen. Bland annat via hans bitcoinskola.
Ur presentationen:
"Bitcoin kommer aldrig funka som valutastandard". Arsha har i flera års tid föreläst om Bitcoin i hela landet. Han har i 8 år studerat monetär historia, företagsekonomi och nationalekonomi på Lunds Universitet och driver just nu Bitcoinskolan.se
Ioni Appelberg
Ioni var en uppskattad föreläsare förra året och kommer även i år att ha en föreläsning. Han är en duktig läkare, föreläsare och retoriker.
Ur presentationen:
Bitcoin och civilisationskollaps Civilisationer har genom människans historia uppstått och fallit. Nu uppvisar vår globala civilisation tecken på förfall. Går vi romarnas öde till möte eller blir vi den första civilisationen i människans historia att vända på ett förfall?
BTChick
BTCick är en jättespännande ung tjej som gör riktigt vassa tiktok-filmer om bitcoin. Med över 300 000 visningar och ca 5000 följare når hon en bred publik. Hon presenterar sig själv som ”Din stigfinnare i bitcoindjungeln”.
Ur presentationen:
"Att dra sitt strå till stacken". BTChick kommer tala om sina erfarenheter kring hur hon hittade till Bitcoin, hur Bitcoin kan lösa många av världens problem samt hur detta har gjort sig tydligt under hennes studier på Stockholms universitet
Weikko Aejmelaeus
Weikko är dagens enda tekniskt bevandrade talare. Teknologin bakom bitcoin är mycket vacker – men han har lovat att lägga det på en nivå som ska passa alla.
Ur presentationen
Weikko kommer att berätta om Fedimint som är ett protokoll som möjliggör att en grupp av människor kan dela på Bitcoin-infrastruktur. Det är ett sätt att skala Bitcoin, få en ytterligare modell för ägandeskap och samtidigt bibehålla en stark integritet. Weikko är en ivrig Bitcoin-entusiast som till vardags arbetar som programmerare.
Ett av dagens ämnen är Fedimint, vad är det i korthet?
Fedimint är mitt senaste favoritämne inom bitcoin. Bitcoin gör att alla kan vara sin egen bank genom att ha egen kontroll på sina nycklar och pengar. Men sanningen är att alla i hela världen varken kan eller vill engagera sig så mycket och ta det ansvaret. Här kan Fedimint erbjuda en bra trade-off.
I stället för att lita på en kryptobörs kan människor samlas i ”federations” där kontrollen över bitcoin överlåts till en mindre grupp av individer som alla i gruppen har en personlig relation till. Det smarta är den personliga kopplingen. Vet man vem någon är, blir det mycket svårare för den personen att missköta sig. Så då räcker det att några få kan hantera bitcoin säkert för att en hel by eller släkt ska kunna använda bitcoin.
Blir det restaurangbesök på kvällen, som förra året?
Vi hade velat ha symposiet på lördagen, som förra året, men då var lokalerna upptagna av Högskoleprovet. När det nu är på en söndag kanske det är färre som har möjlighet att gå på restaurang på kvällen. Men något ska vi hitta på tillsammans.
Vilka är Svenska Bitcoinföreningen?
Först vill jag säga att symposiet är ett samarbete mellan Svenska Bitcoinföreningen och Kryptostudenter Stockholm. Det är tack vare Kryptostudenter som vi kan vara i riktigt bra lokaler på Stockholms universitet.
Svenska Bitcoinföreningen är en ideell förening som verkar för en större användning och acceptans av bitcoin i Sverige. Det gör vi genom att skapa mötesplatser för intresserade, kunskapsspridning och viss opinionsbildning.
I korthet:
Plats: Stockholms universitet, Södra Huset. Adress är Frescativägen 10, 114 18 Stockholm
Tid: sö 26 mars ca 10-15:30. Drop-in fika från 9:30
Kostnad: 150 SEK
Antal platser: 150
Anmälan: Köp din biljett här.