In Gold We Trust är en årlig publikation som presenterar fördjupad information, statistik och analyser över guldmarknaden utifrån flera olika perspektiv. Det kan ses som en ”Bibel” för så kallade goldbugs (personer som är mycket bullish på guld) men den 400-sidor långa publikationen har även flera kapitel som kan tilltala bitcoiners.
För de som enbart är intresserade av författarnas syn på Bitcoin räcker det däremot att läsa två kapitel. Av de 159 gånger som Bitcoin nämns sker det nämligen 119 gånger i kapitlet ”Showdown in Sound Money” och 22 gånger i kapitlet ”Qua Vadis Aurum”. Det är även enbart dessa två kapitel som denna text kommer att handla om. Generellt presenteras en positiv bild av Bitcoin även om författarna är tydliga med det fortfarande är en relativt ny tillgång.
Showdown in Sound Money
I kapitlet ”Showdown in Sound Money” börjar författarna med att lyfta fram den konflikt som finns mellan så kallade ”Goldbugs” och ”Bitcoiners” samt påpekar att konflikten är relativt onödig. De ser inte Bitcoin och guld som två konkurrenter utan snarare som komplement till varandra.
“Bitcoin and gold are complementary, not competitive, as stores of value. Each has unique advantages and limitations”
Att tillgångarna kan ses som komplement till varandra grundas i att både goldbugs och bitcoiners vänder samma kritik mot dagens finansiella system – mot papperspengar som kan tryckas i oändlighet.
Denna kritik, och diskussion, har länge framförts av goldbugs men utan att de fått speciellt mycket gehör för sina åsikter. Detta verkar däremot ändras – mycket tack vare Bitcoin. Visserligen investerar inte alla i Bitcoin utifrån dess monetära funktion, men det är tydligt att allt fler vill lära sig skillnaden på mjuka och hårda pengar. I publikationen presenteras det via ett diagram på antalet sökningar på Google på orden ”Fiat Currency”. Ett diagram som tydligt visar att fler vill lära sig vad fiat egentligen betyder och detta inte minst i tider när priset på bitcoin rusar.
Det kan tyckas som att denna utveckling skulle vara uppskattad av goldbugs, och andra som anser att papperspengar inte är en väg framåt, men så är inte riktig fallet.
”This alone should be hailed by everyone who is sincerely interested in reinstalling sound money in the future”
Istället för att se framgången i att allt fler ifrågasätter fiatsystemet har det, som författarna kallar det, vuxit fram ”an intellectual civil war” där parterna befäster sina ställningar så hårt som möjligt. Författarna ser inte att denna konflikt behöver finnas och anger tydligt att de tror att Bitcoin kommer att växa. Men detta utan att de olika tillgångarna behöver konkurrera mot varandra.
”…we consider Bitcoin to be a groundbreaking monetary invention that we expect to continue to gain significant relevance…..Ultimately, we aim to strengthen our case for investing in both assets and to bridge the gap between the two communities”.
Bitcoin har ett inneboende värde
Konflikten mellan bitcoiners och ”bugs” kan sägas börja ta fart redan 2013 när Peter Schiff (The Goldbug of the Goldbugs…) gjorde en video där han förklarade Bitcoin. I videon drar han slutsatsen att Bitcoin ”never can be money”. Detta utifrån att det saknas ”intrinsic value”, dvs. inneboende värde. Guld har exempelvis ett industriellt värde – men vilket inneboende värde har en kod…
”The first shots in the sound-money showdown had been fired. Since then, Mr Schiff and many other gold investors have grown increasingly vocal in their dislike of Bitcoin.
Men författarna av In Gold We Trust håller inte med om det resonemanget och anser att Bitcoin redan har ”some kind of moneyness” samt ett inneboende värde. Som ett exempel utgår de från Carl Mengers definition av pengar som ”the asset with the highest saleablity”, dvs. den tillgång i samhället som är allra lättast att köpa/sälja. Bitcoin är den näst största tillgången utifrån daglig handelsvolym, efter guld, och marknaden omsätter nästan lika mycket som handeln på Dow Jones.
Dessutom påpekar författarna att det finns ett inneboende värde i Bitcoin, däremot inte ett industriellt värde så som med guld. Värdet ligger snarare i de funktioner som uppstår med en decentraliserad kod. Det finns exempelvis ett stort inneboende värde i att kunna äga något som staten inte kan konfiskera och som kan tas med på flykt utan att det märks. Det kan jämföras med att äga och ta med guld vid en hastig flykt över landsgränser och få med sig det förbi smugglare osv…
Även om författarna ställer sig kritiska mot begreppet ”inneboende värde” så drar de slutsatsen att Bitcoin ”do provide intrinsic value, not as a function of the physical properties of the asset, but as a function of its unique digital properties”.
Viktigt att skilja på Bitcoin – och krypto
Författarna gör även en mycket tydlig distinktion mellan Bitcoin och krypto (övriga kryptovalutor) och anger att bristen på denna distinktion är orsak till många missuppfattningar om Bitcoin. Sett till funktion är det enbart Bitcoin som har skapats utifrån målet att ersätta det nuvarande systemet med fiatpengar. Detta via ett totalt decentraliserat system. Ingen annan kryptovaluta är, eller har varit, i närheten av att uppnå det målet.
Författarnas slutsats är att Bitcoin och guld är kompletterande tillgångar snarare än konkurrerande. Det är två tillgångar med unika karaktäristiska drag, fördelar och begränsningar som kan ”coexist and complement each other in an investment portfolio".
Oavsett åsikt om guld eller Bitcoin är bäst så är det lätt att hålla med författarnas sista ord – Let´s bury the hatchet. Eller vänd den åtminstone åt ett annat håll…
Bitcoin i framtiden
Det andra kapitlet som nämner Bitcoin, om än i mindre omfattning, är Qua Vadis Aurum. I detta kapitel drar författarna slutsatsen att ett växande Bitcoinnätverk, tillsammans med den geopolitiska utvecklingen med spänningar mellan stormakter, gynnar adoptionen av Bitcoin. De ser däremot inte någon ”bitcoinization” på nationsnivå på kortsikt. Men på lång sikt kan det inte uteslutas, vilket skulle få en enorm påverkan på priset.
Om In Gold We Trust
In Gold We Trust har publicerats årligen sedan 2007 och blev snabbt ”the industry standard publication on gold, money and inflation”. Årets publikation, på över 400 sidor, presenterar information, statistik och analyser av guld utifrån en rad olika perspektiv. Detta med allt från gruvverksamhet till guldets finansiella funktion, vilken till stor del är sammankopplad med inflationen och fiatsystemet.
År 2013 började författarna se på Bitcoin som en alternativ tillgång och två år senare nämndes Bitcoin för första gången. I årets publikation är synen på Bitcoin, som ett komplement till guld, mycket positiv och författarna påpekar flera gånger att konkurrens mellan dessa tillgångsslag inte behöver finnas.
Överlag är In Gold We Trust en imponerande, intressant och gedigen genomgång av guldmarknaden. Det är välskrivna artiklar med illustrerande diagram och tabeller som gör den läsvärd – även för bitcoiners. I grund och botten finns ju samma kritik mot fiatsystemet och eftersom kapitlen är fristående kan ”russinen plockas ur guldkakan”. Att Bitcoin får ta en allt större plats i publikationerna är även ett tecken på att tillgångsslaget börjar jämställas med guld. Ett exempel är att Bitcoin nämns 159 gånger i årets rapport – år 2015 var det bara 5 gånger.
”Owning gold and Bitcoin means being short fiat” / Mark Valek
Läs mer…
Kommentarer