DI hade samlat en bra blandning av talare till sitt event DI Blockchain 2018 på Grand Hôtel i Stockholm och fått med såväl teknisk som juridisk kompetens samt exempel från verkligheten. Trots det känns det som att det är något som fattas. Den värsta Blockchain-hypen har lagt sig men förvirringen om exakt vad man ska ha blockkedjor till och varför kvarstår.
Ivan Liljeqvist inleder och håller som vanligt högt tempo. Bitcoin, blockchain, smart contracts, financial inclusion. unconfiscatable assets och regleringar - allt hinns med på 25 minuter. En intressant ögonöppnare för de som är oinsatta i ämnet men eventuellt går det också lite väl snabbt för just den målgruppen.
IBM har onekligen gjort en insats i blockchainvärlden och vi får höra en rad exempel från Marie L. Wieck men det är svårt att få en bra överblick bland buzzwords som "crypto-anchors" och "multi-clouds". Med IBM Food Trust ska maten spåras från odlare till konsument, men vad är det egentligen som gör att blockkedjan är den rätta lösningen här istället för en vanlig databas (undrar någon från publiken)? Det handlar om "shared access" och "immutability" säger Marie. Men är verkligen konfigurerbar åtkomstkontroll något som kräver en blockkedja? Och hur "immutable" är de privata blockkedjor det handlar om här? Flera frågor hänger kvar i luften.
Samma otydlighet kring vad det unika som blockkedjan bidrar med är återkommer i presentationen av Karolinska. En tekniker vid sidan av scenen visar sig eventuellt ha svar på en del av frågorna men det blir i så fall bara för de som lyckas haffa honom på kafferasten. Kanske bör Karolinska nästa gång ta med den killen på scenen istället.
Bland de mer tekniskt skolade talarna fanns Eric Wall och Alexander Bottema. Eric berättade om sitt jobb på Cinnober och skillnaderna mellan de privata blockkedjor som finansbranschen tittar på och de publika kedjorna som Bitcoin och Ethereum. Kommer den publika infrastukturen att helt ersätta hela den gamla eller kommer branschen att förändras "inifrån"? Alexander gick igenom skalningsproblematiken med publika blockkedjor och gav oss även en kort intro till Lightning Network.
En uppfriskande "reality check" kom när Jürgen Šuvalov från Estlands Information System Authority berättade om X-Road och X-tee, Estlands öppna infrastruktur för datautbyte inom landet, samt mellan länder. Estland är ett av de länder som ligger längst fram i omställningen till en digital värld men på flera direkta frågor fick Jürgen förklara att det faktiskt inte har något med blockchain att göra och att det inte är nödvändigt i deras fall. Den här sessionen på scenen där också Magnus Kempe från Kairos Future deltar är den första där fokus faktiskt ligger på att lösa specifika problem och där blockkedjan figurerar som ett alternativ men inte är den självklara utgångspunkten för innovation. Precis som det borde vara.
I slutet av dagen får vi en genomgång av Steve Tendon om hur Malta gjort ett stort jobb för att bli det land som ligger längst fram med moderna regleringar, anpassade både till det nuvarande läget och en framtida värld där mjukvara t.o.m. skulle kunna fungera som en egen juridisk person. Huruvida den här offensiva strategin är bättre än den mer avvaktande som t.ex. Sverige valt är något som kort diskuteras under den avslutande panelen, som också försöker reda ut hur vi kan få mer fart på innovationen kring blockchain i Sverige. Man verkar överens om att Sverige, som normalt sett ligger långt fram i teknikskiften, har hamnat lite på efterkälken.
Kommentarer