I mitten av mars kommer preliminär inkomstdeklaration att skickas ut av Skatteverket och det är återigen dags att summera föregående kryptoår och deklarera handeln på K4-blanketten. Vi kontaktade Carl Gärdsell, på deklarationstjänsten Divly, för att höra hans bästa tips inför, under och efter årets deklaration. Detta med ett extra fokus på det som kännetecknat 2022 – konkurser, kursras och kollapser…
Inför att deklarationen påbörjas
Första steget är att avgöra hur skatteberäkningen ska genomföras, vilket till stor del beror på omfattningen av handeln. Carl nämner tre av de vanligaste alternativen:
- På egen hand – Räkna ut vinst och förlust via Excell eller liknande program. Det kan gå bra om det enbart är få transaktioner eller enstaka kryptovalutor.
- Divly (eller liknande tjänst) – Ladda upp CSV-filer och API samt ange vilka kryptoadresser som använts under året. En automatisk uträkning sker sedan utifrån all denna information.
- Skattejurist – Vid handel med mycket stora belopp, eller väldigt avancerad trading, kan skattejurist vara bästa alternativet.
Oavsett val av deklarationsalternativ påpekar Carl vikten av att spara underlag på all handel. Det kan exempelvis vara kvitton, skärmklipp eller handelshistorik på en börs. Om handel har skett via P2P, eller med mycket små kryptovalutor, kan det även vara bra att löpande föra anteckningar över handeln. Detta för att förtydliga datum, kurs osv.
Vid deklaration - Tre vanligaste misstagen
De vanligaste misstagen handlar om att samtliga avyttringar inte tas med i skatteberäkningarna. Carl nämner tre exempel.
- Även förlustår ska deklareras
Många utgår från att skatt enbart ska betalas när kapitalvinst uppstår. Men de tänker inte på att handeln även ska deklareras om den har resulterat i förlust. Avdrag får göras på 70 % av förlusten och kan exempelvis kvittas mot andra kapitalvinster.
- Swap är avyttring
Det andra missförståndet är att vissa tror att en swap (byte av en kryptovaluta till en annan) inte klassas som avyttring. Men det är avyttring av den valuta som växlas bort och inköp av den valuta som köps.
- Alla avyttringar ska räknas med
Ett ytterligare misstag är att vinsten enbart beräknas på årsbasis. Men för att kunna beräkna korrekt omkostnadsbelopp behövs hela transaktionshistoriken för den aktuella kryptovalutan. En person som köpte bitcoin 2017 behöver därmed ha med alla transaktioner från det året, fram till slutet av 2022, för att beräkna skatten korrekt.
Konkurser, kursras och kollapser
År 2022 kännetecknas av konkurser, kursras och kollapser. Det är även något som man behöver förhålla sig till när skatteberäkningen ska genomföras. I vissa fall finns nämligen möjlighet till förlustavdrag.
1. Förluster vid konkurs eller företagsrekonstruktion
Celsius, FTX, Block-Fi… Listan kan göras lång på stora kryptoföretag som under 2022 ansökt om konkurs eller företagsrekonstruktion. De har samtliga stoppat möjligheten att ta ut de kryptovalutor som förvarats inom dessa tjänster.
Carl påpekar att förlusten, till stor sannolikhet, ska hanteras olika beroende på företagets verksamhet samt om företaget ansökt om konkurs eller företagsrekonstruktion. Det är även något som Skatteverket har uppdaterad information om på sin hemsida.
Fordran utan värde
Om kryptovalutor har lånats ut, via en tjänst som kryptoföretaget erbjudit, ska den primära transaktionen klassas som en försäljning av valutan och ”köp” av en fordran. Detta utifrån att mottagande part fritt kunnat disponera tillgångarna. Skatteverket lyfter även upp ett exempel med avyttring via utlåning, i detta fall företaget Celsius.
I och med att Celsius fritt kunnat disponera över tillgångarna, så får äganderätten anses ha gått över till Celsius vid utlåningen. Utlåning av kryptotillgångar som sker på sådant sätt att äganderätten har gått över till annan part, innebär att kryptotillgången är avyttrad. / Skatteverket.se
Om sedan företaget går i konkurs så har personen fortfarande en fordran mot företaget. En fordran som i detta fall inte är värt något. Ett avdrag kan då ske utifrån förlust på fordran. Kortfattat finns alltså möjlighet att påverka omkostnadsbeloppet om en sådan förlust har uppstått.
Men det krävs då att företaget har gått i konkurs. En företagsrekonstruktion, som i fallet med Celsius, klassas inte som konkurs vilket innebär att någon förlust inte kan beräknas.
Eftersom Celsius befinner sig i företagsrekonstruktion enligt Chapter 11 kan fordran inte anses vara avyttrad på grund av konkurs. /Skatteverket.se
Förvaring av krypto
Har däremot kryptovalutor skickats till en börs, och den börsen sedan exempelvis har hackats, stängts ner eller gått i konkurs kommer kryptovalutan på börsen anses vara förlorad. Det går inte att göra något avdrag för den ekonomiska förlust som uppstått.
Däremot kan Skatteverket kräva underlag för de transaktioner som skett på börsen fram till att den stängdes. För dessa transaktioner ska eventuell kapitalvinstskatt betalas.
2. Förluster via handel
De allra flesta kryptovalutor har rasat i värde under 2022. Exempelvis var kursen på bitcoin, första januari 2022 på 47 686 USD varpå värdet föll till 16 547 USD den sista december samma år. Oavsett om vinst eller förlust har uppstått under året ska deklaration ske av handeln. Detta så länge som minst en avyttring har skett. Carl påpekar vikten av att lyfta upp dessa förluster både på grund av avdragsmöjligheten och framtida skatteuträkningar.
”Ett vanligt misstag är att många tror att enbart vinster ska deklareras. Men vid en förlust kan avdrag ske mot andra kapitalvinster eller inkomst av tjänst. Det går inte heller att skjuta upp förlusten till framtiden”.
Det är möjligt att dra av 70 % av förlusten mot vinster i annan kryptohandel men även mot andra kapitalvinster så som aktieförsäljning inom en aktiedepå och räntor. (Se företagets guide kring avdrag på förlust här).
Inför 2023 – Planering och dokumentation
På frågan om vad ägare av kryptovalutor bör tänka på inför 2023 ger Carl två konkreta tips. För det första att löpande dokumentera all handel. Detta primärt om handel sker utanför stora och etablerade börser. Vid en granskning av Skatteverket behöver varje transaktion kunna bevisas med underlag.
För det andra rekommenderar han att vinster/förluster kontrolleras i slutet av året, vilket exempelvis kan ske via deras ”Tax Optimizer”. Detta för att i så stor omfattning som möjligt kunna skapa vinster och förluster som kan kvittas mot varandra och därmed minska skatten som behöver betalas kommande år.
Kom ihåg att det alltid är du som individ som är ansvarig för din deklaration. Detta även om en deklarationstjänst eller skattejurist anlitas. Nedan är en disclaimer från Divly.