Det pågår en stundtals hätsk debatt om Bitcoins framtid. De block av transaktioner som skapas var tionde minut börjar bli fulla, d.v.s. de närmar sig nu den gräns på 1MB som finns i Bitcoinprotokollet, en gräns som innebär att nätverket i nuläget, i bästa fall, kan hantera ca 7 transaktioner per sekund. Att öka blockstorleken är tekniskt väldigt enkelt men dels så finns det en oro för vilka konsekvenser det skulle få och dels så är det en "hard fork", vilket innebär att alla som kör en Bitcoinserver måste uppgradera när ändringen görs. Man vill inte göra sådana förändringar om det inte verkligen behövs så många diskuterar exakt hur förändringen ska se ut och andra motsätter sig den helt.
För
Det huvudsakliga argument som förs för att (så snart som möjligt) öka blockstorleken är helt enkelt att 7 transaktioner per sekund är på tok för lite för ett internationellt betalningsnätverk (jämför med VISA som har flera tusen transaktioner per sekund) och att det inte finns något tekniskt hinder för att göra det. Man oroar sig för att Bitcoins tillväxt kommer att stanna av eller att Bitcoin helt tappar all trovärdighet om inte människor får igenom sina transaktioner. Man pekar också på att gränsen när den sattes var tänkt att vara en temporär lösning för att förhindra attacker/spam.
Emot
Argumenten mot en ökning är lite mer komplicerade. Dels handlar det om att Bitcoin kommer att bli mer centraliserat eftersom det blir mer resurskrävande att driva en full nod. Möjligheten att skapa stora block som propagerar långsammare gynnar stora aktörer. Det finns också en risk att Bitcoins totala hash rate kommer att minska (vilket gör nätverket mer känsligt för en attack) i takt med att blockbelöningen minskar (vilket händer igen om ca ett år när den minskar från 25 till 12,5 BTC). Transaktionsavgifter är tänkt att ersätta blockbelöningen men om det inte finns någon konkurrens om plats i blocken kommer inte heller avgifterna att bli signifikanta nog.
Ett annat argument är att Bitcoin oavsett ökningar aldrig kommer att kunna hantera all världens transaktioner, att det inte är rimligt att minsta kaffeköp världen över ska hanteras av alla som deltar i nätverket.
Vad är Bitcoin?
En del av motsättningarna bottnar alltså i att man har olika syn på vad Bitcoin ska vara. Är det ett nätverk som alla ska använda dagligen (som VISA) eller är det snarare en typ av avvecklingstjänst där de dagliga transaktionerna sker i lager byggda ovanpå Bitcoin? En anledning till att många velat se att man faktiskt använder själva Bitcoinnätverket till alla transaktioner är att de alternativ, de "lager ovanpå", som hittills funnits i princip är samma typ av mellanhänder som dagens banker. Centraliserade och har kontroll över dina pengar, alltså inte alls i linje med Bitcoins vision.
Detta kan dock komma att ändras tack vare nya tekniska framsteg. Ett av de mest intressanta projekten kallas Lightning Network och skulle innebära att det faktiskt blev möjligt att använda Bitcoin som en slags avvecklingstjänst utan att för den sakens skull tumma på decentraliseringen. Mer om Lightning Network kommer i nästa inlägg.
Kommentarer