En ny svensk bok om kryptovalutor har precis kommit ut. Blockkedjor, Bitcoin och kryptovalutor - Vår tids ekonomiska revolution? av Oskar Norgren-Hansson försöker besvara både frågorna "Hur?" och "Varför?" och gör det på ett tillräckligt ingående sätt för att det ska vara intressant men håller samtidigt en nivå som gör att inga förkunskaper inom varken teknik eller ekonomi behövs.
Vi är mitt uppe i en revolution inom det globala ekonomiska systemet. Tänk hur internet förändrat världen på bara tio, tjugo år. Detta är en lika stor omvälvning.
Sådär lyder baksidetexten och även om detta ger intrycket av att det är en riktig kryptoentusiast som skrivit boken så är den faktiskt betydligt mer neutral än de flesta andra böcker i ämnet. Oskar ger plats för argument både för och emot och är noga med att varken ta ställning eller att försöka förutspå framtiden.
Boken är indelad i fyra delar.
Hur?
Här beskrivs blockkedjetekniken och bakgrunden till att den uppstått. Vi får veta att det handlar om tillit och att det inte är en teknik som gör det möjligt att lita på varandra utan istället en teknik som gör att vi inte behöver göra det. Historiebeskrivningar som ger en bakgrund och möjlig förklaring till utvecklingen som sker blandas upp med beskrivning av tekniken så här får vi också lära oss om sociala system genom tiderna och tankeexperiment som the prisoner's dilemma.
Vad?
Oskar väljer att dela upp blockkedjetekniken i tre generationer. Den första är Bitcoin, den andra altcoins och den tredje decentraliserade applikationer. Det börjar med finanskrisen 2007-2008 och sedan får vi en genomgång av Bitcoins historia, inklusive det första pizzaköpet och Silk roads uppgång och fall. En enklare, teknisk beskrivning av Bitcoin ges också. I avsnittet om decentraliserade applikationer får vi naturligtvis läsa mycket om Etherum så det kan vara värt att tillägga att mycket även går att bygga på Bitcoins blockkedja och att ett av de teoretiska exempel som ges, ett decentraliserat Kickstarter, implementerades ovanpå Bitcoin redan 2015 i form av plattformen Lighthouse.
Varför?
De huvudsakliga argumenten för kryptovalutor tas upp. Det sociopolitiska argumentet handlar om värdet av data och individens kontroll över denna, det libertarianska argumentet om individens frihet och integritet och det nationalekonomiska argumentet om monetär teori. Vi får även här några historielektioner på ett lättillgängligt sätt.
Varför inte?
Som utlovat kommer också motargumenten, som delas upp i det juridiska (kriminalitet), det spekulativa (en bubbla?), det tekniska (skalbarhet) samt det legala (regulatoriska risker). Pyramidspel, IT-bubblan och Mt.Gox-kraschen är några av ämnena vi får bekanta oss med här.
Sammanfattning
Oskar är påläst och alla citat och redogörelser av argument har tydliga källhänvisningar. Faktum är att boken på ca 170 sidor har 130 källor i sin källförteckning så det är tydligt att en hel del research ligger till grund för boken. Författaren visar också en förståelse för såväl ekonomi som Bitcoins historia och övergripande teknik. Eftersom boken just kommit ut på marknaden är den också aktuell vilket inte ska underskattas inom ett område där otroligt mycket händer.
Vill man förstå Bitcoin samt hela ekosystemet kring blockkedjeteknik och andra kryptovalutor och förstå både varför de kan spela en viktig roll i framtiden och vilka utmaningarna är så kan jag absolut rekommendera den här boken. Finns att köpa här på Adlibris.